Czy w mobilnym internecie Plusa jest kompresja?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bartek_e1888291
Początkujący użytkownik forum

Czy w mobilnym internecie Plusa jest kompresja?

Post autor: bartek_e1888291 »

Dzień dobry.

Jako dotychczasowy klient Orange i T-mobile, którzy stosują kompresję danych w ofertach internetu na abonament chciałbym Was zapytać czy Plus również ją stosuje? W regulaminie usług nic takiego nie znalazłem, jednak ZTCP ani Orange ani T-mobile również nic o tym nie pisał.

Pytam bo kończy mi się 6cio miesięczna umowa w Orange (49pln za 10GB + nielimitowana noc) i rozważam skorzystanie z oferty Plusa 59pln za 15GB (umowa z możliwością rezygnacji w dowolnym momencie) z nielimitowanym ruchem www bo to on generuje mi większość transferu.
przemekkk
Stały użytkownik forum

Re: Czy w mobilnym internecie Plusa jest kompresja?

Post autor: przemekkk »

Korzystam z Plusa i nie ma żadnej kompresji danych (jpg). Strony wyglądają jak na łączu stałym.
Awatar użytkownika
DiilGang
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DiilGang »

W Orange da się wyłączyć kompresję. Wystarczy zadzwonić na *800 i poprosić o włączenie APN VPN. Można powiedzieć, że np. potrzebuję internetu do obróbki zdjęć bez kompresji danych. Po 10 minutach miałem włączoną usługę, ona nic nie kosztuje..
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Wobec faktu końca umowy w Orange proponuję złożyć wypowiedzenie w salonie Orange i kontakt z Działem Utrzymania Klienta Orange. Możesz uzyskać ofertę 49GB za 17,98 zł na dwa lata bez sprzętu i do tego dokupić Szczęśliwe Godziny np za 9,99 zł od 0.00 do godz. 12.00. W ten sposób będziesz miał ofertę ,do której Plus nawet z ich darmowymi www ale limitem nocnym 50GB( 1-7 w nocy) to "bida z nędzą" Poznań jest po modernizacji NetWorks z HSPA+DC oraz z LTE w Orange więc przejście do Plusa to nie najlepszy pomysł a na kompresję jest sposób podany przez kolegę.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

bartek_e1888291, na APNach Plusa: internet, plus, www.plusgsm.pl, pro.plusgsm.pl i m2m.plusgsm.pl nie ma kompresji. Do kompresji jest oddzielny APN: optimizer a stopień kompresji ustawia się na stronie www.optimizer.iplus.pl
Niestety nie wszystkie podane wyżej APN działają z LTE i siecią Aero2. Z tego co wiem to tylko APN plus i internet działają na całej sieci.
bartek_e1888291

matek451 pisze:Wobec faktu końca umowy w Orange proponuję złożyć wypowiedzenie w salonie Orange i kontakt z Działem Utrzymania Klienta Orange. Możesz uzyskać ofertę 49GB za 17,98 zł na dwa lata bez sprzętu i do tego dokupić Szczęśliwe Godziny np za 9,99 zł od 0.00 do godz. 12.00. W ten sposób będziesz miał ofertę ,do której Plus nawet z ich darmowymi www ale limitem nocnym 50GB( 1-7 w nocy) to "bida z nędzą" Poznań jest po modernizacji NetWorks z HSPA+DC oraz z LTE w Orange więc przejście do Plusa to nie najlepszy pomysł a na kompresję jest sposób podany przez kolegę.
49GB za 17,98? :-O To masakra jakaś wobec oferty ze strony www... Umowa kończy mi się 3 kwietnia 2014, w innym poście przeczytałem że aby móc otrzymać ofertę od DUK należy co najmniej na miesiąc przed końcem umowy ją wypowiedzieć. Czy to prawda czy też mogę jutro umowę wypowiedzieć i od razu kontaktować się z DUK?
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Z tego co mi wiadomo i z tego co testowałem ok pół roku temu to optimizer już nie działał z kompresją danych. Jedynie co zauważyłem to to, że ma Optimizerze jest inny zakres IP.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

ra-v, zmieniałeś ustawienia na stronie?
matek451
Guru bezprzewodowy

@bartek_e1888291 wypowiedzenie możesz składać. Najlepiej idź do salonu Orange . Po złożeniu poproś konsultanta o kontakt telefoniczny z DUK( nie BOK). Przedstaw swoje oczekiwania, na forum jest dużo na temat oferty przedłużeniowej z DUK po złożeniu wypowiedzenia. Zapoznaj się z nimi, warto być przygotowanym do takich negocjacji. Wielu kolegów z tego forum skorzystało z takich propozycji, mogą potwierdzić. Na pewno nie żałują :)
bartek_e1888291

Uczyniłem jako poradziliście. W salonie połączono mnie od razu z DUK jeszcze zanim rozpoczęły się formalności związane z wypowiedzeniem.

Na moje realne i rzeczowe argumenty zaproponowano mi opcję OF 89,90 35GB z 80% rabatu czyli za 17,98pln na 24 miesiące. Powiedziałem że się zastanowię i proszę o kontakt jutro.

Czy mogę coś jeszcze zrobić by otrzymać propozycję 49GB za tę cenę lub krótszy okres umowy? Czy może to jest dla klientów z dłuższym stażem? Ja w sieci orange jestem 6 miesięcy.

No chyba że konsultantka dała mi ofertę z modemem, ja chcę bez modemu. O to dopytam. Sądzę tak bo tę 6cio miesięczną umowę miałem z modemem, może po cichu założono że teraz też chcę modem. Patrząc z kolei po ofercie dla przedłużających umowę bez modemu http://www.orange.pl/kid,4003445680,id, ... ticle.html to za 89,90 jest opcja "2xwięcej GB" i tam jest limit 70GB a nie 35 i umowa na 12 lub 18 miesięcy, zaś 35GB na 24 miesiące jest w opcji "50% mniejszy abonament" w ofercie OF44,95 od czego 80% to byłoby 8,99pln. Czy przytaczając te uwagi w rozmowie mogę coś zyskać?
Awatar użytkownika
DiilGang

Ta oferta którą dostałeś to właśnie 49 GB bez modemu . Z urządzeniem ten sam abonament kosztuje 63 zł . Nie da się zmniejszyć długości umowy . Orange daje takie rabaty, ale jak przytrzyma klienta na 2 lata.

Te 98 GB to raczej będą za 63 zł bez modemu.

Rabat liczysz od podstawy.

I potwierdzę jeszcze słowa @matka451 : sam mam 30 % rabatu na abonament, sprzęt z LTE i tablet Pentagrama . Opłacało mi się zasięgnąć porady na tym forum. Chociaż teraz i ja mogę pomagać innym :ok: .
bartek_e1888291

DiilGang pisze:Ta oferta którą dostałeś to właśnie 49 GB bez modemu
49GB? Otrzymałem tak jak napisałem ofertę 35GB, o czymś nie wiem? Jest jakiś gratisowy limit o którym konsultantka nie poinformowała mnie?
DiilGang pisze:I potwierdzę jeszcze słowa @matka451 : sam mam 30 % rabatu na abonament, sprzęt z LTE i tablet Pentagrama . Opłacało mi się zasięgnąć porady na tym forum. Chociaż teraz i ja mogę pomagać innym :ok: .
Pewnie że się opłacało! Mogę nawet zasilić konto forum jeśli takie istnieje z zaoszczędzonych w ten sposób pieniędzy.
Awatar użytkownika
DiilGang

Widocznie konsultantka zapomniała, każdy kto przedłuża umowę na internet dostaje 40 % więcej GB niż ma w podstawie .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

DiilGang pisze: każdy kto przedłuża umowę
Ale może to nie dotyczy tych co mieli 6 miesięcy.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Raczej nie, zawierając umowę na 6 m-cy( teraz ich już nie ma, a szkoda) ze sprzętem klient musiał zapłacić więcej za modem czy router, szczególnie za te topowe. Jeśli nie domagałeś się tego dodatkowego 40% wzrostu abonamentu( 14 GB z 35GB czyli 35+14=49GB) to ci go sami nie zaproponowali. W DUK maja z reguły kilka stopni negocjacyjnych i ten z 49GB za 17,98 to ostatni. Jak klient zgodzi sie na gorsze warunki to ich zysk. Konsultantka nic pewnie nie zapomniała, twarde prawa negocjacji. Próbuj uzyskać te 49GB,kolega @DiilGang udowadnia, że można :ok: . Zresztą nie tylko on.
bartek_e1888291

matek451 pisze:Jeśli nie domagałeś się tego dodatkowego 40% wzrostu abonamentu( 14 GB z 35GB czyli 35+14=49GB) to ci go sami nie zaproponowali.
Dziś zgodnie z wczorajszą prośbą w salonie otrzymałem telefon z DUK (już będąc w salonie z DUK rozmawiałem i poprosiłem o czas do namysłu do dziś). Stwierdziłem wraz z argumentacją że 35GB na 2 lata to trochę za mało jednak oferty 49GB nie otrzymałem. Konsultantka stwierdziła że wygeneruje dla mnie jakiś wniosek związany z rozwiązaniem umowy i poprosiła abym jutro poszedł do salonu i dokończył formalności związane z wypowiedzeniem.

Umowa kończy mi się na początku kwietnia, dodając do tego miesięczny okres wypowiedzenia usługa będzie działać do maja. Rozumuję następująco: jutro dokończę formalności związane z wypowiedzeniem i zaczekam do końca marca na ewentualny telefon z DUK z lepsiejszą propozycją. Jeśli nie skontaktują się ze mną sam zadzwonię i spróbuję jeszcze negocjować, jeśli to nic nie da pójdę do salonu i powiem że jednak ze złożonej mi oferty 35GB na 2 lata za 18pln chcę skorzystać.

Czy taki plan ma szansę się powieść? Szczególnie chodzi mi o to czy jeśli już się nie odezwą i pójdę pod koniec marca (wypowiedziawszy jutro umowę) i powiem że chcę jednak owe OF89,90 z 80% rabatu to je otrzymam czy wyślą mnie na drzewo.
matek451
Guru bezprzewodowy

Czyli po umowie na 6 m-cy jednak nie chcą dawać tych dodatkowych 14GB( 40%). Jeśli jutro złożysz wypowiedzenie to usługa powinna wygasnąć za 30 dni. Jeśli satysfakcjonuje cię te 35GB to bierz ją z DUK już teraz( ostatecznie płaciłeś im nie za długo :) ). Ta nowa wejdzie w życie prawdopodobnie po wygaśnięciu starej. Te oferty z Orange są tak korzystne, ze nie warto zwlekać. Na dzień dzisiejszy są a co będzie za jakiś czas trudno powiedzieć. Nic nie trwa wiecznie ;)
kordirko

Post autor: kordirko »

matek451 pisze: Nic nie trwa wiecznie ;)
No właśnie - jeszcze tydzień temu w standardowej ofercie opcja "50%" była na 24 lub 18 miesięcy, opcja 2xGB była na 12 miesięcy, i była też możliwa do wzięcia opcja na 6-mcy.

A teraz patrzę i te 6 m-cy zmienili na 12, z 12 zmienili na 18, a z opcji "50%" skasowali 18-cie i zostawili tylko 24 miesiące.
A ceny "niby" nie podrożały :)

Ja bym brał w ciemno 35GB za 18zł + nocki do 8:00 za 3zł = 21 zł.
Teraz za 29GB z nockami płacę im 50zł.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

ja.michal pisze:ra-v, zmieniałeś ustawienia na stronie?
Teraz już nawet nie chce mi się łączyć z APN optimizer.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ODPOWIEDZ