Cyfrowy Polsat

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
radekPL
Użytkownik forum

Cyfrowy Polsat

Post autor: radekPL »

Witam. Miał może już ktoś styczność z tym nowym routerem i odbiornikiem jakie oferują w CP? Podobno mają one umożliwiać odbiór Internetu i TV na jednym kablu z nadajnika cyfrowej telewizji:)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Cyfrowy Polsat

Post autor: matek451 »

Jeśli chcesz korzystać z CP w Wysokiej Wielkiej to to urządzenie nie dla ciebie. Obsługuje tylko LTE1800, którego zasięgu nie ma w twojej miejscowości.
radekPL
Użytkownik forum

Ja obecnie korzystam z LTE (zasięg II-III kreski na V )i planuje przedłużyć umowę, dlatego pytam.
dexter18

Post autor: dexter18 »

LTE może dolatywać do Ciebie z Kutno, na ulicy Chopina 29, odległość 8,30 km. Jest też BTS w Krośniewicach na ulicy Kolejowa 27. Tu jest coś ponad 7 km.
radekPL
Użytkownik forum

W tej chwili korzystam z routera dovado Tiny, modemu Huawei E398 i chciałem się poradzić, czy przy przedłużaniu umowy zaopatrzyć się w ten sprzęt od CP czy lepiej zostać przy tym??
stan55
Stały użytkownik forum

LTE w CP

Post autor: stan55 »

Witam wszystkich. Ja mam internet CP w technologii LTE z nadajnika Mobyland 1800 oddalonego ode mnie o 600 m /Poznań-centrum/.Sygnał mam -57dBm.Bez żadnych anten osiągam prędkości : DL-około 50-58 Mb/s, UL-około 20-27 Mb/s.Nie ma jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> żadnych zacięć ani przerw.Oby tak dalej.Limit mam 17 GB/miesiąc+ darmowe noce 1-7 rano 50GB/miesiąc.Jako długoletni użytkownik CP płacę abonament 39,90.Umowę załatwiałem przez internet /dostałem 5GB bonus/Bez anteny w Mobylandzie zasięg może być do 2,5 km od nadajnika jeśli nie przeszkadzają ściany budynków.Pozdrawiam.
matek451
Guru bezprzewodowy

@radekPL masz porządny zestaw składający się ze sprawdzonego modemu i routera dobrej firmy jaką jest Dovado więc nie widzę potrzeby zmiany na ten zestaw CP. Nie piszesz czy korzystasz z anteny zewnętrznej i jakiej. Poziom sygnału proponuję podawać w dBm, kreski nic nie mówią. Jakie masz osiągi tego internetu z CP? Masz zasięg LTE1800 w Wysokiej? bez anteny. Podstawą przy końcu umowy jest złożenie wypowiedzenia i dalsze negocjacje z Działem Utrzymania Klienta. Bez sprzętu otrzymałem 17 GB+5GB z tytułu TV Sat czyli 22GB + 50 GB Limitu nocnego za 29,90 ( rabat 50%) w umowie na 12 m-cy. Jeśli chcesz ze sprzętem to jedyne co warto brać to B-593s-22, w umowie na 24 m-ce z pakietem 15GB chcą za niego 149 zł.
radekPL
Użytkownik forum

Korzystam z anteny zewnętrznej (nie wiem jaka firma- kupiłem ją w CP jak brałem internet), bez anteny nie łapie mi LTE tylko HSPA. Powiedzcie gdzie mogę sprawdzić poziom sygnału to zaraz sprawdzę i napisze.
matek451
Guru bezprzewodowy

Po podłączeniu modemu bezpośrednio do komputera w Aplikacji z CP służącej do łączenia w zakładce Narzędzia-Diagnostyka możesz sprawdzić poziom sygnału. W routerze DOVADO masz siłę sygnału podana w %. Jakie masz transfery na LTE?
radekPL
Użytkownik forum

Dovado pokazuje mi sygnał na poziomie 61%.
Speed test pokazuje:
download- 6.99 Mb/s
upload- 5.21 Mb/s
dexter18

radekPL pisze:Korzystam z anteny zewnętrznej (nie wiem jaka firma- kupiłem ją w CP jak brałem internet), bez anteny nie łapie mi LTE tylko HSPA. Powiedzcie gdzie mogę sprawdzić poziom sygnału to zaraz sprawdzę i napisze.
Firma krzak.
radekPL
Użytkownik forum

Korzystam z anteny AK C2 Uni
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dexter18 pisze:Firma krzak.
Nie krzak. Jeżeli nie masz co napisać to nie pisz tylko po to żeby zaliczyć kolejnego posta!
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Na tej niby antenie łapiesz zasięg LTE z CP w Wysokiej W.? i to na poziomie 61%, czy w innej lokalizacji.
tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tpawel »

radekPL pisze:Dovado pokazuje mi sygnał na poziomie 61%.
Speed test pokazuje:
download- 6.99 Mb/s
upload- 5.21 Mb/s
o której robiles test? Niestety plus ostatnio w godzinach popołudniowych jest mocno obciążony to i transfer nie za specjalny jak na lte z ponad 60% zasięgu. Zrob test najlepiej nad ranem :)
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
dexter18

wojteks pisze:Nie krzak. Jeżeli nie masz co napisać to nie pisz tylko po to żeby zaliczyć kolejnego posta!
Nie krzak ? A niby co to jest ? Ta antena nawet w zasięgu nie pomaga. Nie wspominając o jej zysku.
radekPL
Użytkownik forum

Na tej antenie w mojej miejscowości wyciągam 61% LTE.
Test robiłem po godzinie 20.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

dexter18 pisze:Ta antena nawet w zasięgu nie pomaga.
Nie wiesz co piszesz to lepiej nic nie pisz. Dla wielu osób jest w zupełności wystarczająca i nie każdy potrzebuje jedynie słusznego panela 15dBi czy duala do LTE.
dexter18 pisze:Nie wspominając o jej zysku
Zysk w wielu sytuacjach nie jest potrzebny lub wystarcza minimalny 2-3dBi.
Nie pomagam na PW!
radekPL
Użytkownik forum

A czy ewentualna wymiana anteny na lepszą poprawiłaby siłę sygnału?? Aktualnie antena skierowana jest na BTS w Kutnie, jednak w do Krośniewic, gdzie znajduje się drugi BTS mam bliżej i jest mniej zalesionego terenu po drodze, więc może lepiej nakierować w tamtą stronę??
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

radekPL pisze:Aktualnie antena skierowana jest na BTS w Kutnie
radekPL pisze:Korzystam z anteny AK C2 Uni
Masz antenę dookólną, to tak na prawdę nie wiesz, który nadajnik odbierasz.
radekPL pisze: czy ewentualna wymiana anteny na lepszą poprawiłaby siłę sygnału?
Powinna, chociaż jak masz 61% to źle nie jest, ale antena panelowa mogłaby poprawić transfery, o ile nadajniki mają rezerwy.
Jak masz możliwość to weź laptopa, modem, podjedź pod nadajniki i sprawdź transfery.
Dowiesz się dwóch rzeczy, raz czy sieć ma rezerwy na transferze a zarazem możesz liczyć na zwiększenie szybkości z inną anteną a dwa to będziesz wiedział na który nadajnik kierować antenę panelową - wiadomo, że na ten z lepszymi transferami.
radekPL
Użytkownik forum

Czyli rozumiem, że mam podjechać pod nadajnik, odpalić speed test i porównać gdzie będzie lepszy transfer tak??

[ Dodano: 2014-03-13, 12:02 ]
Obrazek
A to dla potwierdzenia moich słów :)
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

radekPL pisze:mam podjechać pod nadajnik
No tak, żeby wyeliminować czynnik odległości. Ja tak robiłem jak szukałem u siebie nadajnika do mobilnego netu.
Nie musisz stać pod nadajnikiem, możesz w pewnej odległości 50 - 100m, byle modem widział anteny bez przeszkód.
radekPL pisze:dla potwierdzenia moich słów
Wierzymy Ci na słowo. Generalnie nadajniki LTE dają silniejszy sygnał niż UMTS2100. ja mam na jednym maszcie oba nadajniki, 10,5 km do masztu i poziom sygnału LTE przekracza 60% a UMTS2100 około 35% (oczywiście z anteną panelową). Także poziom sygnału może być wysoki, ale transfery masz niskie jak na LTE. Antena do LTE panelowa podwójna powinna poprawić transfery, o ile sieć ma rezerwy.
U mnie na E398 około godz 20:00 dochodzi do 30Mb/s, a rano 0 05:00 to nawet 60Mb/s się zdarza.
radekPL
Użytkownik forum

Ok, w takim razie jak znajdę wolną chwilę to podjadę i zobaczę:)
tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tpawel »

i koniecznie nie o 20 :)
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
radekPL
Użytkownik forum

Dobra, więc tak- jestem po pomiarach i oto wyniki:
BTS Krośniewice: Download- 52 Mb/s Upload- 28 Mb/s
BTS Kutno: Tutaj jestem mocno zdziwiony. Stanąłem praktycznie pod samym nadajnikiem a zasięgu miałem 1-2 kreski, Download na poziomie 2 Mb/s, Upload na poziomie 0.8 Mb/s.
radekPL
Użytkownik forum

Radzicie w takiej sytuacji wymianę anteny na panelową??
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

radekPL pisze:BTS Kutno: Tutaj jestem mocno zdziwiony. Stanąłem praktycznie pod samym nadajnikiem a zasięgu miałem 1-2 kreski, Download na poziomie 2 Mb/s, Upload na poziomie 0.8 Mb/s.
Stanąłeś być może zbyt blisko. BTS ma anteny kierunkowe, nie promieniuje w dół.
Zobacz sobie wykres tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Secto ... attern.png
Kąt promieniowania w pionie jest ok. 6-7 stopni i kieruje się go w bok aby cała energia była promieniowana w teren, a nie w trawnik pod nadaajnikiem.
Trzeba stanąć min. 100-200 metrów od masztu, nie bliżej.
Może też być tak, że bts ma anteny sektorowe, i prawie w tym sektorze, w którym stałeś, po prostu brak anteny :)
BTS wcale nie musi nadawać dookoła, może pokrywać tylko określony kierunek.
radekPL
Użytkownik forum

To znaczy odległość była około 200-300m, nadajnik znajduje się na wieży zakładu przemysłowego także bliżej już nie ma możliwości podejścia. Chodzi mi jednak o to, czy jeśli zamienię obecną antenę na antenę panelową to czy uzyskam lepszy transfer, skoro zasięg jest na poziomie 61% ???
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

radekPL pisze:czy jeśli zamienię obecną antenę na antenę panelową to czy uzyskam lepszy transfer, skoro zasięg jest na poziomie 61%
Nie.
Nie pomagam na PW!
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

radekPL pisze:Chodzi mi jednak o to, czy jeśli zamienię obecną antenę na antenę panelową to czy uzyskam lepszy transfer, skoro zasięg jest na poziomie 61% ???
radekPL pisze:Korzystam z anteny AK C2 Uni
Nikt ci gwarancji na piśmie nie da bo go do sądu o odszkodowanie pozwiesz :)
Mogę jedynie opowiedzieć o moich doświadczeniach:
- mam BTS Orange około 1km, bez drzew po drodze, bts nadaje HSDPA+DC (nie LTE)
antena panelowa 2,1 GHz 15 dBi, modem E372, router TP-Link WDR3600

- z anteną odłączoną parametry są takie:
Siła sygnału 3G/LTE:64% (-73dBm, CSQ: 20)
Obrazek

- z anteną podłączoną:
Siła sygnału 3G/LTE:100% (-51dBm, CSQ: 31)
Obrazek

Jeśli wepnę modem bezpośrednio do PC, a nie do routera, to prędkość jest ok. 2MB większa.
ODPOWIEDZ