Czytam i czytam już od paru dni, wszystkie informacje zaczynają się na siebie nakładać i jak to w takich przypadkach bywa nie wiem prawie nic

Mieszkam w poznaniu, więc z zasięgiem lte nie ma u mnie problemu. Mam kartę redbulla(magiczną w starej ofercie 50zł za 150dni) i teraz od paru dni szukam modemu. Potrzebuję czegoś w miarę przyszłościowego i bezawaryjnego + dobry zasięg(jednym słowem idealnego

Na wstępie dodam, że do modemu niedługo chciałbym dokupić router(też proszę o propozycję rozwiązania)
Zastanawiam się nad:
E-3276 - Hilink więc sporo osób go odradza.
E-3272 - nie wiem czym różni się od poprzednika.
E-398 - nie hilink, lecz czytałem że ma zasięg gorszy(mniejszy transfer?) od wyżej wymienionych.
MF-823 - zte.
+ ewentualnie jakieś inne o których nie wiem.
Pare razy tez było uwzględnione w postach to, aby modem był najlepiej z plusa/cp. Jest to jakoś uzasadnione? Oczywiście postarałbym się znaleźć jakiś modem z gwarancją jak się uda

I na koniec jaki router do modemu? Popularny jest mr-3420, czy to dobry wybór(przy słabym zasięgu nie wyrabia port prądowo?).
Proszę o wyrozumiałość, muszę wszystko poukładać i kupić dobry sprzęt w jak najniższej cenie(student), lecz wiem, że biednego nie stać na kupowanie dwa razy