Jaka antena i który nadajnik ORANGE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
adiiiiiiii
Stały użytkownik forum

Re: Jaka antena i który nadajnik ORANGE

Post autor: adiiiiiiii »

Zrobiłem sobie w domu jeszcze jeden test. Mam telefon Samsunga S Plus i9001. Włąłczyłem w nim hotspot hifi. Podłaczyłem sie laptopem i wskoczyłem na speedest. Wyciągnął mi nie całe 4mb/s. Czyli zasówa na 3G. A w tym samym miejscu modem ma 2G. Dziwne. Ale moze wystarczy zacząć od kupna nowego modemu, albo E398 albo e3131.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To 4Mb/s masz na UMTS900 z Ostrowca lub Rzuchowa. Odległość to ok. 4 km teren bezleśny więc na UMTS900( zasięg jest dużo większy niż na UMTS2100) złapałeś 3G w domu. Można popróbować po zakupie modemu. Na UMTS900 masz tylko HSPA+ więc prędkości będą o połowę niższe niż na UMTS2100 z HSPA+DC z Ostrowca. Jeśli kupisz E-3131, który nie ma DC to możesz korzystać z UMTS900 NetWorks Rzuchów, możliwe, że bez anteny. E-398 tez obsługuje UMTS900 , dodatkowo ma HSPA+DC( do 43,2Mb/s i LTE do 100Mb/s). Na 900MHz antena jest inna ATK-10/900 http://tablica.pl/oferta/antena-antena- ... 70234b09a5 lub ATK-20 http://tablica.pl/oferta/antena-gsm-atk ... 70234b09a5 Zacznij od zakupu modemu i testów. Antenę dobierzemy później. Twój E-272 nie obsługuje 3G na UMTS900 więc nie możesz korzystać z UMTS900 z Rzuchowa i tylko stąd 2G.
Awatar użytkownika
adiiiiiiii
Stały użytkownik forum

Dzięki bardzo za pomoc i cierpliwość. Masz racje, najpierw musze kupic dobry modem a poźniej jak będzie trzeba to poszukamy anteny. Tylko że modemu będę szukal gdzies w poblizu żeby móc go sprawdzic ewentualnie czy spełnia moje oczekiwania. Będę informowal o dalszych postepach :-)
matek451
Guru bezprzewodowy

Za tą cenę 50 zł E-3131 z T-Mobile bierz w ciemno. To nowy modem, w salonie dwa razy drożej, przesyłka to kilka zł. U siebie nie znajdziesz taniej. Podobnie za E-398. Tu nie ma co sprawdzać. To przetestowane modemy, polecane przez fachowców :)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

adiiiiiiii, gdybyś się skusił na jakąś okazję z allegro to lepiej daj najpierw znać bo są modemy w atrakcyjnych cenach ale zagranicznych operatorów które nie zawsze się nadają na polskie realia
matek451 pisze:Odległość to ok. 4 km teren bezleśny więc na UMTS900
Myślę że na to pasmo powinien sobie odpuścić antenę bo i bez niej będzie coś łapał Lepiej kupić coś na 2100 a 900MHz traktować jako alternatywę
Awatar użytkownika
adiiiiiiii
Stały użytkownik forum

Rozumiem. Będę szukał tego modemu e398. Jest ich sporo na aukcjach i tablicy. Może uda mi sie kupic cos w dobrym stanie od polskiego operatora.

[ Dodano: 2014-03-15, 12:38 ]
W EURO jest modem E3131 za 99zł. Tylko że T-mobile. Widziałem wątek na forum o tym że ktoś miał problem z odpaleniem tego modemu w Orange. To raczej pojedynczy przypadek? Czy te modemy z T-mobile maja simlocka?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

adiiiiiiii pisze:Czy te modemy z T-mobile maja simlocka?
Nie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Po co chcesz płacić 99 zł za modem, do którego dałem ci linka i kosztuje 50 zł plus kilka zł wysyłka http://tablica.pl/oferta/modem-usb-t-mo ... 759ed120ee Chciałeś oszczędnie a przepłacasz. E-3131 z T-Mobile działa bezproblemowo we wszystkich sieciach, podobnie jak z Play.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Awatar użytkownika
adiiiiiiii
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:Po co chcesz płacić 99 zł za modem, do którego dałem ci linka i kosztuje 50 zł plus kilka zł wysyłka http://tablica.pl/oferta/modem-usb-t-mo ... 759ed120ee Chciałeś oszczędnie a przepłacasz. E-3131 z T-Mobile działa bezproblemowo we wszystkich sieciach, podobnie jak z Play.
Zgadza sie mówiłem że nie chce wydać jakiejs kosmicznej sumy. Ale wydaje mi sie że lepiej kupić nowy modem z gwarancją niz używany niewiedomego pochodzenia. Poza_tym jestem sceptycznie nastawiony do zakupów z tablicy które przychodza do mnie pocztą. Tak jak mówi regulamin tej strony wole odebrać je osobiście i sprawdzic przed zakupem.

Super to ogłoszenie. Ten modem jest porównywalny z e3131. Przejże dzisiaj jeszcze aukcje i jeśli nic ciekawszego nie znajde to chyba go wezme. Tylko ciekawe czy ten e353 będzie działał z wr3220. Wczoraj sprawdzałem e156g z Playa i mi go nie wykrywa. Dziwne niby jest na liscie obslugiwanych modemów.
Ostatnio zmieniony 2014-03-16, 10:23 przez adiiiiiiii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

adiiiiiiii pisze:Ale wydaje mi sie że lepiej kupić nowy modem z gwarancją niz używany niewiedomego pochodzenia
Ja jestem innego zdania
adiiiiiiii pisze:jestem sceptycznie nastawiony do zakupów z tablicy które przechodza do mnie pocztą
Nie przesadzaj Możesz przecież dogadać się i wziąć za pobraniem i to od kuriera
adiiiiiiii pisze:Przejże dzisiaj jeszcze aukcje i jeśli nic ciekawszego nie znajde to chyba go wezme
Warto abyś sobie zestaw zarezerwował bo zanim się zdecydujesz to moze go już nie być ;)
Awatar użytkownika
adiiiiiiii
Stały użytkownik forum

Za pobraniem tez mozna dostać ziemniaka w pudełku. A co do modemu to na_pewno macie wieksze doświadczenie ode_mnie. Ale ja i tak bardziej ufam gwarancji niż używanemu modemowi z prawdopodobnie urwanym gniazdem anteny (mam takie ze dwa w domu).
Juz napisałem do kolegi Unia. Nic lepszego nie znajde w tej cenie.
Ostatnio zmieniony 2014-03-16, 10:25 przez adiiiiiiii, łącznie zmieniany 1 raz.
dexter18

Post autor: dexter18 »

adiiiiiiii pisze:Za pobraniem tez mozna dostać ziemniaka w pudełku
Za pobraniem, zawsze przy kurierze sprawdzaj paczkę i unikniesz przykrych niespodzianek.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2014-03-16, 10:25 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-03-18, 13:13 przez dexter18, łącznie zmieniany 3 razy.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Ten e353 używka na alle*** już od 30 zł chodzi.

Jak masz 100zł budżetu do wydania na modem, to ja zamiast e353 czy e3131
bym wziął taki modemik E372 z Huawei, ten ma HSDPA-DC a tamte dwa mają tylko UMTS+,
u mnie na antenie ten e372 wyciąga do 22/23MB, kiedy e3131 daję radę góra do 16/17MB.
Jak masz blisko siebie nadajniki NetWorks, to będą na 90% nadawały też HSDPA-DC.
W tej cenie oczywiście tylko używany :)

A co do znanego portalu alle****, kupuję tam od 2004 roku, i na kilkaset zakupów zrobionych naciąłem się przez te 10 lat tylko 1 raz na nieuczciwego gościa - ale to głównie z własnej winy, bo nie przejrzałem wcześniej komentarzy :)
Ostatnio zmieniony 2014-03-16, 10:45 przez kordirko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

dexter18, to nie moja wypowiedź Popraw cytat :]
Awatar użytkownika
adiiiiiiii
Stały użytkownik forum

Kurcze wiem że wszyscy chcą mi pomóc ale już strasznie już jestem zamieszany...
Po pierwsze to do tej pory Orange free smigał mi na GPRSie (w modemie 2G) i jakos dawałem rade. Nie zależy mi na jakichs zawrotnych prędkościach. Jak osiągne transfer rzędu 500-700Kb/s to juz będę zadowolony. Po drugie to zastanawiem się nad tym jaką antene do tego modemu dobrać. Ponieważ tak jak na początku pisaliśmy mam do wyboru dwan nadajniki:
1. Rzuchów 900MHz ale jest w odległosci ok 2.5km, ale jest widoczny nawet z okna, żadnych drzew ani domów w lini, tylko dolonka miedzy moim domem a nadajnikiem
2. Ostrowiec 2100Mhz, podobna odległosć <3km ale na linii sporo drzew i wzniesienie, nadajnik jest sporo niżej wzgledem poziomu morza i nie ma szans żeby go zobaczyć.

Więc moze "lepszy wróbel w garści niz gołąb na dachu" i ustawić sobie antene 900Mhz na Rzuchów. Wtedy mam szanse na 21MB/s ale bardzo dobry zasięg. modem to rzecz drugorzędna. Moge wziąc e3131 mowy ale ważne dla mnie żeby działał z Routerem Tp likn wr3220 bo nie chce kupować jeszcze routera do tego.
Dobrze mysle??
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Bierz to co zaplanowałeś kupić Do 900MHz nie potrzeba anteny bo masz blisko BTS a do 2100 już by się przydała choć teoretycznie też jest blisko
adiiiiiiii pisze:Wtedy mam szanse na 21MB/s
Masz szansę do 21Mb/s
adiiiiiiii pisze:modem to rzecz drugorzędna
Modem to podstawa
Awatar użytkownika
adiiiiiiii
Stały użytkownik forum

Rozumiem. Co do anteny to będzie konieczna tak czy tak bo zasięg przed domem jest znacznie lepszy niz wewnątrz budynku, Znaczenie może mieć dosyć gruby styropian w ścianach i plastikowe okna ale nie o tym jest temat. Poprostu chcialbym mieć możliwość podpięcia sprzętu w domu i sprawdzenia go chociaz przez jeden dzień a potem ewentualnego zwrotu. Jesli kupie modem i antene a nie będzie działał z routerem to znowu będę musiał szukac nowego routera :-( Przy wysyłce mało kto sie zgodzi na zwrot i trace sporo czasu.

Acha i czy orientuje sie ktos może czy karty sim z Orange maja teraz PIN domylny czy nie?
Bo są <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> micro sim ale do tego dostane adapter. Tylko chyba nie wpisze PINu w konfiguracji routera bo nie ma takiej opcji.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

adiiiiiiii pisze:Co do anteny to będzie konieczna tak czy tak bo zasięg przed domem jest znacznie lepszy niz wewnątrz budynku
Nowszy modem może być czulszy
adiiiiiiii pisze:czy karty sim z Orange maja teraz PIN
Moja ma
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Moja nie ma.
Nie pomagam na PW.
dexter18

Post autor: dexter18 »

key, ktoś już pisał, że nowe karty nie mają. To może już nie blokują.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

dexter18 pisze:nowe karty nie mają
Moja jest nowa i ma
Awatar użytkownika
adiiiiiiii
Stały użytkownik forum

No więc podczas podpisywania umowy będę pytał o pin i musze zaufac kompetencji pracowników Orange...

Mam jeszcze inny pomysł ale chyba go nie pochwalicie.
Modem na komin, przedłużacz USB Y i osobny zasilacz do mojego modemu e272. Na nim zasięg miałem spoko na dachu. Ma to szanse zadziałać??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adiiiiiiii pisze: Acha i czy orientuje sie ktos może czy karty sim z Orange maja teraz PIN domylny czy nie?
Mają. Karty abonamentowe i te, na które został przeniesiony numer, nie mają możliwości wyłączenia PINu w prosty sposób. Karty prepaid mają możliwość wyłączenia PINu.
key pisze:Moja nie ma.
Prepaid czy abonament? Jak była karta kupiona? Jak OFnK to nie można zdjąć PIN.
dexter18 pisze:key, ktoś już pisał, że nowe karty nie mają. To może już nie blokują.
Niestety mają nadal. Mam kartę sprzed 5 miesięcy z kartą NFC i najnowszą kartę z napisem LTE 1,5 miesięczną i obydwie mają niezdejmowalny PIN.
adiiiiiiii pisze:No więc podczas podpisywania umowy będę pytał o pin i musze zaufac kompetencji pracowników Orange...
Pytaj czy mają kartę, z której da się zdjąć PIN. Czasem takie mają. Jeśli nie to wyłączyć PIN się da, ale trzeba stosowne pismo do Orange wystosować.
adiiiiiiii pisze: Modem na komin, przedłużacz USB Y i osobny zasilacz do mojego modemu e272. Na nim zasięg miałem spoko na dachu. Ma to szanse zadziałać??
Kilka metrów kabla = spadek napięcia = niestabilna praca modemu (zwłaszcza w przypadku kiepskiego sygnału) i znikanie z routera/systemu lub zamieranie transmisji. Jeśli użyjesz HUBa aktywnego i będziesz chciał go wynieść również tak wysoko to nie wiem, jeśli o tym myślisz, czy ciągnięcie 230V na komin to dobry pomysł.
adiiiiiiii pisze: Mam jeszcze inny pomysł ale chyba go nie pochwalicie.
Generalnie nie za fajny. :P

Jaki sygnał masz przy kominie? Modem w routerze jest stabilny? Ewentualnie można pomyśleć o włożeniu modem i routera do hermetycznej puszki, a zasilanie doprowadzić via PoE i do komputera podłączyć się przez Ethernet, względnie kupić AP. W zależności od dystansu zasilacz fabryczny przy routerze może mieć za mała wydajność, aby zasilić router z modemem po PoE na większą odległość. Można wyłączyć WiFi w routerze to coś tam energii więcej będzie dla modemu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze:ale trzeba stosowne pismo do Orange wystosować.
To działało kiedyś, teraz tak się nie da.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks, jesteś pewien? Ostatnio ktoś takiego manewru nie robił?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Ostatnio ktoś takiego manewru nie robił?
Na Orange forum ktoś ostatnio pisał do nich w tej sprawie
Awatar użytkownika
adiiiiiiii
Stały użytkownik forum

Głupi pomysał miałem. W razie jakiejś awarii w zimie nie chcial bym wchodzić na dach. A sama antena to zawsze mniejszy problem w razie czego. Pozatym przy dużym mrozie na pewno będą jakies problemy z praca modemu.

No to koniec kombinowania. Myśle że ze zwykłej karty na abonament mozna zdjąc pin. W telefonie nie mam pinu, tylko w CDMA sie chyba nie da. Zapytaj jutro w salonie dla pewności.

[ Dodano: 2014-03-16, 19:38 ]
Oki. Dogadałem sie z kolegą uniu. W tym tygodniu mam nadzieje że przyjdzie mi ten zestaw i będzie śmigał z moim routerem. Jutro postaram sie dowiedziec o te karty z orange czy będą działały bez PINu bo to dla mnie podstawa. Jak skompletuję wszystko to dam znac jakie wyniki i transfery. Na razie dzięki za pomoc :-)
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

ja.michal pisze:Jaki sygnał masz przy kominie? Modem w routerze jest stabilny? Ewentualnie można pomyśleć o włożeniu modem i routera do hermetycznej puszki, a zasilanie doprowadzić via PoE
Przedtem trzeba jeszcze rozkręcić router i modem, spryskać obficie z obu stron płytki drukowane wraz z elementami lakierem do elektroniki: http://elektronika-sklep.pl/sklep/p3646 ... 200ml.html
Po wyschnięciu złożyć do kupy, a w puszcze z dołu zrobić otwory umożliwiające odpływ wody.
Hermetyczna puszka nigdy nie jest hermetyczna w 100%, latem nagrzewa się silnie w ciągu dnia, a wieczorem, ochładzając się, zasysa do środka wilgotne powietrze, które skrapla się w puszcze.
Jeśli puszka jest hermetyczna i nie ma dziur z dołu, to woda stopniowo gromadzi się w puszcze i robi się akwarium :)
Lakier pozwala pomóc w przekształceniu sprzętu przeznaczonego fabrycznie do pracy w pomieszczeniach na sprzęt do pracy na zewnątrz - pozostaje problem układów scalonych przeznaczonych w najtańszej wersji do pracy w temp. zwykle -10 .. 55 stopnia, ale zwykle działają ok.
Ostatnio zmieniony 2014-03-16, 20:04 przez kordirko, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

kordirko, oczywiście, że nie ma czegoś bezwzględnie szczelnego. Należy sprawdzić parametry środowiska w jakich może pracować dane urządzenie.
TL-MR3220 ma parametry środowiska pracy:

Kod: Zaznacz cały

Dopuszczalna temperatura pracy: 0℃~40℃ (32℉~104℉)
Dopuszczalna wilgotność powietrza: 10%~90%, niekondensująca
Chyba jednak kolega adiiiiiiii już podjął decyzję. :)
ODPOWIEDZ