Bardzo niska siła sygnału
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Bardzo niska siła sygnału
MAm internet radiowy od 2 lat od jakiegos tyg siła sygnału jest niska a wrecz bardzo niska wczesniej była bardzo dobra. nadajnik od mojego domu jest jakies 200 metrów . wiec czym moze byc spowodowana tak niska siął sygnału .
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Bardzo niska siła sygnału
Posprawdzaj wszystkie łączenia kabla przy antenie jak i przy kompie.Kabel również sprawdź.Może i antena podczas wiatru zmieniła kierunek. W ostateczności skontaktuj się ze swoim dostawcą i zapytaj może to po ich stronie są jakieś problemy.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Przyczyn może być dziesiątki. Poza tą, którą podał Jaco z jakością połączeń, która zresztą jest chyba najbardziej prawdopodobna mi przychodzą do głowy jeszcze np.:
1) Nie urosła Ci jakaś przeszkoda po drodze ostatnimi czasy?
2) Ktoś nie uruchomił sieci na takim samym lub podobnym kanale w pobliżu?
1) Nie urosła Ci jakaś przeszkoda po drodze ostatnimi czasy?
2) Ktoś nie uruchomił sieci na takim samym lub podobnym kanale w pobliżu?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
dzwoniłam do mojego dostawcy internetowego i mi powiedzł ze to jest wina jakis przepiec na płycie głównej .z kablami jest wszystko ok
-
Że jak?kuternoga pisze:dzwoniłam do mojego dostawcy internetowego i mi powiedzł ze to jest wina jakis przepiec na płycie głównej

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- regedit
- Specjalista bezprzewodowy-senior
hahahaha...
takich bredni to dawno nie słyszałem
Nawet w tepsie nie mają takich <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font> odpowiedzi 

ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
-
taaa... a u mnie radiodostawcy twierdzili, że mam komputer "zawirusowany", przyszedł taki jeden wgrał ad-aware i mu pokazało ileś tam wyników (nie sprawdzając co tak naprawdę wykrył program) stwierdził, że to na pewno te wredne i złe wirusy itd. są winą tego, że czasem nawet maila z załącznikiem 20kb nie mogę wysłać
jasne, nabrali użytkowników, a teraz ściema od miesiąca, że już zaraz im powiększą łącza tylko ta zła TPSA stoi na przeszkodzie... ech
jasne, nabrali użytkowników, a teraz ściema od miesiąca, że już zaraz im powiększą łącza tylko ta zła TPSA stoi na przeszkodzie... ech
-
hehe, tak samo jak jaregedit pisze:takich bredni to dawno nie słyszałem

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To zadzwoń jeszcze raz i zaproś tych speców tutaj na forum, niech nam wyjaśnią co to są "przepięcia na płycie głównej" - takich głupot to już dawno nie słyszałem. Chyba im się coś pod czaszką przepięłokuternoga pisze:dzwoniłam do mojego dostawcy internetowego i mi powiedzł ze to jest wina jakis przepiec na płycie głównej .z kablami jest wszystko ok

ps. przyczyn może być wiele np. może być g... antena z allegro do której się dostała woda, załamany przewód, zaśniedziałe końcówki na kablu, przesunięcie się anteny itp.
Napisz jaką masz instalację - czy masz kartę sieciową do którego wchodzi anteny przewód czy masz jakąś skrzynkę do której wchodzi antena a wychodzi skrętka do zwykłej karty sieciowej w komputerze ?
-
Mam karte sieciowa i podłączona antene zewnetrzna.
POST 2:
i jeszcze mi powiedzieli, ze to sa te przepięcia i ze to wina tego ze komputer chodził i swiatło wyłączyli np. i powstały te przepięcia i dlatego sie tak dzieje. Ale jak miał ktoś przyjechać i zobaczyc to ani widu a nie słychu.
--
Sklejenie postów, BliSki
Kuternoga, używaj opcji
POST 2:
i jeszcze mi powiedzieli, ze to sa te przepięcia i ze to wina tego ze komputer chodził i swiatło wyłączyli np. i powstały te przepięcia i dlatego sie tak dzieje. Ale jak miał ktoś przyjechać i zobaczyc to ani widu a nie słychu.
--
Sklejenie postów, BliSki
Kuternoga, używaj opcji

-
To ciekawą diagnozę postawili nawet nie widząc tegokuternoga pisze:powiedzieli, ze to sa te przepięcia [...]Ale jak miał ktoś przyjechać i zobaczyć to ani widu a nie słychu.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Podłącze się pod ten temat bo mam dość podobny problem, internet chodzi mi nie za dobrze, stronki ładują się OK, ściąganie różnie ale raczej nie przekracza 50kbps, z graniem jest najgorzej, pingi są bardzo duże i bardzo często, zgłaszałem to administratorowi sieci, moówił że zrobił ale dalej jest tak samo.Ogólnie sytuacja wygląda tak główną antene(baze) widzę , nie ma żadnych pzreszkód na drodze, odległośc to mniej wiecej 300-500 metrów, mam karte sieciową D-Link z ktorej wychodzi około20 metrów kabla(H155), aż do anteny na dachu antena ta to BubaYaga nie znam zysku tej anteny ale podejrzewam że około 15dB, te 20 metrów kabla jest na 2 złaczkach i podejrzewam że tutaj mogą być duże straty sygnału ale nie jestem pewniem dlatego chce się Was poradzić.Czy może coś pomoc jakaś inna antena? może panelowa czy inna? albo kabel który byłby w całości a nie łączony, dodam jeszcze że złaczka która była na dachu była sklejona zwykłą taśmą przezroczystą
była już skruszona. Proszę o jakieś porady 

- Jaco
Kabel powinien być jak najkrótszy i bez łączeń na swojej długości.
Na początek sprawdził bym wszystkie łączenia a dopiero później pomyśleć o wymianie anteny bo może się okazać że bedzie to nie potrzebne.
Pogratulować instalatorom wiedzy na temat łączenia kabli.odam jeszcze że złaczka która była na dachu była sklejona zwykłą taśmą przezroczystą

- Borg
Tak jak pisał Jaco zacząć od sprawdzenia kabla i złączek - jak instalacja ma ponad rok to nic by się nie stało jeżeli byś od nowa kabel zarobił nowymi złączkami.
Jak to nie pomoże to trzeba będzie się zastanowić nad jakąś anteną - tylko broń boże żadne made in alledrogo - kaziu made in garaż. Lepiej kilka groszy dorzucić i kupić np. Dipola czy Netusa - firmy jakościowo sprawdzone.
Jak to nie pomoże to trzeba będzie się zastanowić nad jakąś anteną - tylko broń boże żadne made in alledrogo - kaziu made in garaż. Lepiej kilka groszy dorzucić i kupić np. Dipola czy Netusa - firmy jakościowo sprawdzone.
-
Witam, 25 września rozwiązue umowe z dostawca neta, i przenoszę się do innego(na moim osiedlu jest 2 lub 3 dostawców internetu radiowego) ten nowy dostawca już wpisał moja karte sieciowa do serwera i probuje teraz własnie tego neta.Przekręciłem antene na baze z której bede miał etraz neta i jest taki problem że na drodze stoi mój drugi komin, za bardzo nie chce przewieszac znowu anteny,powiem ejszcze ze na www.dsl.cz na starym necie mialem coś 400 kbit\s , teraz na tym nowym mam 238kbit\s.Poszedlem powiedziec jaka jest sytuacja do admina to mowil ze
musi mnie jeszcze wpisac do serwera i nadac taryfe, bo teraz jestem jakby NO NAME
nie wiem o co chodzi ale podobno ma byc lepiej, bo ostatnio zmienial serwer. Kazal mi ejszcze sprawdzic pingi ode mnie do bazy i wyszlo tak:
http://img300.imageshack.us/my.php?image=pingiuq3.jpg
dodam ze jak sprawdzam pingi z wp.pl jest duzo gorzej.
musi mnie jeszcze wpisac do serwera i nadac taryfe, bo teraz jestem jakby NO NAME

http://img300.imageshack.us/my.php?image=pingiuq3.jpg
dodam ze jak sprawdzam pingi z wp.pl jest duzo gorzej.
- Jaco
Pingi to nie masz najgorszych. Być może jeśli na drodze jest przeszkoda to może mieć wpływ na neta. Poza tym to stronki się lepiej otwierają? Wp.pl tym się nie sugeruj. Bo u mnie raz pokazuje 3 MB/s albo 1,13Mb/s a mam tylko 512 .
-
Całkowicie możliwe, że admin ma kilka grup i dla każdej z nich oddzielne ustawiony max transfer zależny od taryfy.InternetBezprzewodowy pisze:Poszedlem powiedziec jaka jest sytuacja do admina to mowil ze
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Borg
Ale taki "lekki" ping to mało co mówi.Jaco pisze:Pingi to nie masz najgorszych.
InternetBezprzewodowy wrzuć nam zrzuty czegoś takiego:
iping 192.168.111.133 -l 1400 -t
ping 212.77.100.101 -l 1400 -t
ps. przeszkoda "na drodze" do AP będzie wpływać mniej lub bardziej - zobaczymy co te dwa pingi powiedzą. Ja bym przesunął antenę jeżeli tylko jest taka możliwość.
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
1400 moze przejsc, spróbuj 1500