Konfiguracja routera Fritz!Box

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

piotrek72
Początkujący użytkownik forum

Re: Konfiguracja routera Fritz!Box

Post autor: piotrek72 »

key pisze:Napisanie "TP-Link" ma mniej wiecej tyle informacji co odpowiedz "zielone" na pytanie "jakie masz auto".
;) sory za te ogólniki, tp-linki to : w8960 i MR3220 a ten trzeci to netgear dg834g

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-03-18, 18:05 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-03-18, 18:05 przez piotrek72, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

piotrek72 pisze:w8960
piotrek72 pisze:dg834g
Te obsługują IPSec.
piotrek72 pisze:MR3220
Ten na oryginalnym sofcie nic ciekawego.
piotrek72

Jo_gurt pisze:Ten na oryginalnym sofcie nic ciekawego.
Czyli żeby zacząć zabawę z tymi dwoma to najpierw muszę "dograć, do instalować" tego freetz?
Przepraszam ale nic o tym oprogramowaniu nie wiem ale właśnie zaczynam edukację, myślę że jakoś to ogarnę😀
Dzięki za wskazówki, poszukam instrukcji lub opisów do tego freetz -owania.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-03-18, 18:05 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-03-18, 18:05 przez piotrek72, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Przeciez napisalem, ze frytka IPsec ma w standardzie. :papa:
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

piotrek72, nie powiedziałeś jeszcze jakie adresy mają sieci lokalne za tymi routerami. Bo jeśli podsieć jest ta sama, to prawdopodobnie nie zadziała (wątpię, żeby te routery w standardzie obsługiwały NATa innego niż ten podstawowy - ale mogę się mylić).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Akurat przeadresowanie sieci nie jest zadnym wielkim problemem. Jest tez roznica miedzy sposobem w jaki stawia sie tunel - mozna na roznej warstwie ISO/OSI.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:Akurat przeadresowanie sieci nie jest zadnym wielkim problemem.
Nie wiesz tego.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Patrzac na sprzet raczej nie jest to firma z 1000 klientow w kazdej podsieci :roll:
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To fakt ;) Ale np. zmiana statycznych adresów chociażby 20 drukarek nie jest przyjemna. No i wchodzą kwestie polityczne lub problemy z innymi tunelami.
Ogólnie - mało informacji.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak ktos nie ma w glowie, ma w nogach. W koncu od czegos jest DHCP z MAC binding.

BTW: najprawdopodobniej czesc sieci i tak ma juz rozne adresy. Frytka defaultowo jest na 192.168.178.x + 192.168.179.x + 192.168.180.x, TP-Linki 192.168.0.x albo 192.168.1.x
Nie pomagam na PW.
piotrek72

Koledzy sory ale wy jesteście dla mnie za mądrzy w tej materii a ten język techniczny to mnie trochę przeraża.Panowie ja chcę te tunele postawić między moim routerem (fritzbox 3390) a podanymi routerami w mojej rodzince (bracia siostry).To czyli muszę dograć te pakiety freetz (np. open vpn) do tego mojego FritzBox czy nie, żeby uruchomić vpn z tymi routerami które obsługują ipsec?
Próbowałem u mnie na frytce postawić serwer vpn lecz za pomocą tego programu ( FRITZ!Box VPN Connection) który to tworzy taki plik, który to znowu się wysyła do drugiego fritzbox-a, a jak wiadomo drugiego nie posiadam.
Adresy tego netgear-a są na pewno inne (próbuję najpierw z nim)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

1. Sprawdź jakie są adresy za routerami i ustaw takie, żeby się nie pokrywały, np:
192.168.1.0, 192.168.2.0, 192.168.3.0 itp itd
2. Ustal konkretnie jakie routery - wszystkie mają obsługiwać IPSec, a wcześniej podałeś jeden, który IPSeca nie zna. W takim wypadku nie jest potrzebna żadna zmiana softu. Dodatkowo każdy musi mieć publiczny adres IP.
3. Przeczytaj i zrozum: http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja ... d-w8950nd/
4. Módl się, że implementacja IPSeca w tych urządzeniach ma coś wspólnego ze standardem :P

Informacja dodatkowa: jeśli chcesz, żeby komunikował się każdy z każdym (nie tylko np. ty z bratem, i ty z siostrą, ale też brat z siostrą) to musisz zrobić tunele między wszystkimi punktami z osobna.
piotrek72

1. Sprawdź jakie są adresy za routerami i ustaw takie, żeby się nie pokrywały, np:
192.168.1.0, 192.168.2.0, 192.168.3.0 itp itd
Jo_gurt pisze:
Tak mam czyli są różne IP wewnętrzne.
2. Ustal konkretnie jakie routery - wszystkie mają obsługiwać IPSec, a wcześniej podałeś jeden, który IPSeca nie zna. W takim wypadku nie jest potrzebna żadna zmiana softu. Dodatkowo każdy musi mieć publiczny adres IP.
Na razie próbuje utworzyć VPN z routerem netgear dg834g wiec obsługuje IPsec, jeśli chodzi o zew. IP to nie ma problemu mam zrobione hosty odpowiadające ip.
Czytałem ten art wiele razy, miałem poprzednio właśnie router tp-link w8960n i próbowałem z nim i z tym netgear dg834g utworzyć tunel VPN ale nie dalej rady więc zainwestował em w tego fritzboxa z myślą że się w końcu z tym uporam, ale ;( .
4. Módl się, że implementacja IPSeca w tych urządzeniach ma coś wspólnego ze standardem
Sory ale nie wiem o co kaman.
Informacja dodatkowa: jeśli chcesz, żeby komunikował się każdy z każdym (nie tylko np. ty z bratem, i ty z siostrą, ale też brat z siostrą) to musisz zrobić tunele między wszystkimi punktami z osobna.
Tunele mają być tylko między "mną a nimi"
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

No to skonfiguruj i sprawdź.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie. Komunikacja moze byc przez frytke - u mnie dziala (tylko ze na openVPN). Wystarczy dopasowac routingi, tzn. openVPN robi to +/- sam.
piotrek72 pisze:To czyli muszę dograć te pakiety freetz (np. open vpn) do tego mojego FritzBox czy nie, żeby uruchomić vpn z tymi routerami które obsługują ipsec?
OpenVPN i IPsec to dwie (niezalezne) implementacje VPN. IPsec dziala z iPhonen etc out of the box. miedzy dwoma routerami nie probowalem, mam postawione przy pomocy TomatoVPN i OpenVPN na frytkach.
Z OpenVPN moge Ci pomoc, z IPsec nie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:Nie. Komunikacja moze byc przez frytke - u mnie dziala (tylko ze na openVPN). Wystarczy dopasowac routingi, tzn. openVPN robi to +/- sam.
Może być, oczywiście. Ale to słaby pomysł.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Zalezy od przepustowosci poszczegolnych lacz i typu komunikacji, jaki jest potrzebny. Dla pewnych aplikacji (n.p. uzywanie przez szwagra drukarki sojacej u tesciowej) nie ma to najmniejszego znaczenia. Jesli tesciowa chce live streaming fullHD z serwera u szwagra to zeczywiscie, w pewnych konfiguracjach moze byc problem ;)
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

I tak nieistotne, OP interesuje tylko komunikacja on <-> inni.
ODPOWIEDZ