Jaka antena i który nadajnik ORANGE
Moderator: Moderatorzy
Re: Jaka antena i który nadajnik ORANGE
Pasma przestawiasz w TNI, pod komputerem. Ja tak zawsze robiłem. W routerze w gargoyle masz do wyboru 2G albo 3G. W zwykłym FW nie widziałem tego.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
To modem zapamięta ustawienia o ile ich czymś nie zmieniszadiiiiiiii pisze:jak przestawie w TNI a potem podepne modem spowrotem do routera
Pionowa ale przecież na antenie powinna być informacjaadiiiiiiii pisze:nikt mi nie odp ma być pionowa czy pozioma... to chyba zalezy od nadajnika a nie od samej anteny
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Ok. To podpinam spowrotem pod kompa modem i poustawiam wszystkow tym TNI. Dzieki za wyjasnienie. Na antenie jest tylko oznaczenie polaryzacji ale nie pisało czy ma być pionowa czy pozioma.
Mogłby mi ktos jeszcze powiedzieć z którym BTSem sie teraz łącze? Albo jak to sprawdzić? Bo w jednej linii mam chyba 3 z Orange.
Mogłby mi ktos jeszcze powiedzieć z którym BTSem sie teraz łącze? Albo jak to sprawdzić? Bo w jednej linii mam chyba 3 z Orange.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej objechać z laptopem lub telefonem z celltrackiem okoliczne BTSy i pospisywać sobie CIDy wszystkich Później po tym identyfikatorze łatwo się dowiesz z którym się łączysz w domuadiiiiiiii pisze:Mogłby mi ktos jeszcze powiedzieć z którym BTSem sie teraz łącze
Jest jeszcze opcja sprawdzenia w bazie ale nie zawsze są podane
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
To screeny z karty ustawień i głównego okna TNI.
[ Dodano: 2014-03-18, 18:35 ]
A w TNI ten CID nie pokazuje z jakim BTSem jestem połączony. Szukałem go w bazie (w innej wersji TNI w ustawieniach ją znalazłem) ale nie było tam nadajnika z takim CIDem.
[ Dodano: 2014-03-18, 18:35 ]
Andrzejz78 pisze:Najlepiej objechać z laptopem lub telefonem z celltrackiem okoliczne BTSy i pospisywać sobie CIDy wszystkich Później po tym identyfikatorze łatwo się dowiesz z którym się łączysz w domu
Jest jeszcze opcja sprawdzenia w bazie ale nie zawsze są podane
A w TNI ten CID nie pokazuje z jakim BTSem jestem połączony. Szukałem go w bazie (w innej wersji TNI w ustawieniach ją znalazłem) ale nie było tam nadajnika z takim CIDem.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Pisałeś że ustawienia bez zmian (w porównaniu do wcześniejszego screna) a Ty masz ustawione jedno pasmo (2100MHz) czyli ok
Zauważyłem że co scren to inny CID Widocznie przerzuca Cię miedzy BTSami
Zauważyłem że co scren to inny CID Widocznie przerzuca Cię miedzy BTSami
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
No właśnie bo w linii ma 4 BTSy na 2100Mhz, najblizszy ok k3.3km a najdalszy ok 6km. To moze pomoże ustawienie anteny troche wyżej albo niżej. Bo chyba lepiej żeby trzymał jeden cały czas a nie przełączał sie co jakis czas.
Ostatnio zmieniony 2014-03-18, 18:50 przez adiiiiiiii, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak są inne nośne, to możesz ustawić wybraną i wtedy nie przerzuca.
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Prosze po polsku... :-)dexter18 pisze:Jak są inne nośne, to możesz ustawić wybraną i wtedy nie przerzuca.
Albo nie będę kombinował. Bo w sumie jestem zadowolony z szybkosci netu. I na dodatek bateria w laptopie mi trzyna ze 30-40 min dłużej bez modemu w USB :-D
Pewnie kierowałeś antenę na Rzuchów. Tu nie ma U2100. Tam jest U900. Ostrowiec Świętokrzyski, ulica. Polna 3. Tu masz słuszny BTS Orange na 2100. Sprawdź w tym kierunku. Wokół Ciebie pełno też U900. Więc masz w zapasie.
[ Dodano: 2014-03-18, 18:57 ]
Ostrowiec Świętokrzyski,Świętokrzyska 22. Tutaj też masz BTS.
[ Dodano: 2014-03-18, 18:57 ]
Ostrowiec Świętokrzyski,Świętokrzyska 22. Tutaj też masz BTS.
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Specjalnie kupiłem antene pod U2100 i dlatego kierowałem antene w strone Ostrowca. Ale spójż sobie że tam są 4 BTS pod U2100. Świętokrzyska, Polna, Waryńskiego i 3go Maja. JA nie wiem z którym sie łacze ale antene mam na 100% skierowana w ich kierunku (z miejscowości Szyby, ok 500m od rdogi 751 na SE).dexter18 pisze:Pewnie kierowałeś antenę na Rzuchów. Tu nie ma U2100. Tam jest U900. Ostrowiec Świętokrzyski, ulica. Polna 3. Tu masz słuszny BTS Orange na 2100. Sprawdź w tym kierunku. Wokół Ciebie pełno też U900. Więc masz w zapasie.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
adiiiiiiii, z nośnymi nie kombinuj jak nie masz doświadczenia Zrób sobie wycieczkę pod okoliczne btsy, pospisuj CIDy i będziesz wiedział kiedy i z kim 

- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Oki. Właśnie wolałbym juz nic nie sknocić:-P Tylko dlaczego ten numer CID z TNI nie pokrywa sie z żadnym ze strony BTSerach?? Nie ma tam wszystkich nadajników?Andrzejz78 pisze:adiiiiiiii, z nośnymi nie kombinuj jak nie masz doświadczenia Zrób sobie wycieczkę pod okoliczne btsy, pospisuj CIDy i będziesz wiedział kiedy i z kim
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Widocznie nikt jeszcze jego nie umieścił w bazie Możesz być tym kimśadiiiiiiii pisze:Tylko dlaczego ten numer CID z TNI nie pokrywa sie z żadnym ze strony BTSerach

- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
No najwyrażniej tak. Ostrowiec to straszna dziura... :-P Nie ma tych BTSów na liście. Jak pogoda sie poprawi tzn jak wiosna przyjdzie to może zrobie sobie rundke po mieście.
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A co daje w opcjach gprs/umts właćzony roaming? Ja aktualnie w swoich ustawieniach mam wyłączony.
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Nie wiem dokładnie ale chyba w Aero2 musisz miec włączony roaming bo korzysta czasem z innych nadzajników. Ale moge sie mylić więc niech ktos mnie poprawi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Usługa BDI od Aero2 korzysta z roamingu krajowego.adiiiiiiii pisze: w Aero2 musisz miec włączony roaming bo korzysta czasem z innych nadzajników.
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Bo to nie jest tak, że antena odbiera 2100, a reszty częstotliwości nie widziadiiiiiiii pisze:Specjalnie kupiłem antene pod U2100 i dlatego kierowałem antene w strone Ostrowca. Ale spójż sobie że tam są 4 BTS pod U2100. Świętokrzyska, Polna, Waryńskiego i 3go Maja. JA nie wiem z którym sie łacze ale antene mam na 100% skierowana w ich kierunku (z miejscowości Szyby, ok 500m od rdogi 751 na SE).
- antena też je odbierze, ale 2,1 GHz "wzmocni" a pozostałe stłumi.
Przykładowo jak masz pod nosem nadajnik 900 MHz
i z niego jest odbierany bez anteny mocny sygnał powiedzmy -51 dBm,
a chcesz złapać bts 2,1 GHz z którego bez anteny jest sygnał -100 dBm,
to antena np. 15 dBi "wzmocni" sygnał z: -100 dBm + 15 dBi = -85 dBm,
a stłumi sygnał 900 MHz o powiedzmy (strzelam) 20-30 dB,
czyli otrzymasz: -51 dBm - 30dBi = -81 dBm
--> oba sygnały na wyjściu z anteny będą na podobnym poziomie
(a modem "bokiem" i tak dalej będzie łapał 900 MHz z mocą -51dBm).
Dlatego najlepiej zadziała wymuszenie pasma w modemie na 2,1 GHz.
Modem będzie wtedy ignorował pozostałe częstotliwości.
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Acha. Dzieki za obszerne wyjaśnienie. Jestem dopiero poczatkujączy w tym temacie. Zakladalem już gotowe zestawy nawet LTE z polsatu. Ale to co innego bo to sa gotowce. Wpiąć wtyczke i śmiga... jeśli tylko ma zasięg. Jeszcze dużo sie musze nauczyć :-)
adiiiiiiii, warto posłuchać rady chłopaków z forum. Naprawdę sam im zaufałem i jestem zadowolony z racji anten czy modemu. Forum ma wielki +
.

- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Puki co to ja również jestem zadowolony :-D Teraz czekam na karte Orange Free Net. Myśle że 10GB na miesiąc mi wystarczy.
A powaznie to dzieki za pomoc chłopaki :-)
A powaznie to dzieki za pomoc chłopaki :-)
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
No nie wiemadiiiiiiii pisze:Myśle że 10GB na miesiąc mi wystarczy

Czasami 20 Gb jest małoAndrzejz78 pisze:No nie wiem

- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Jak mieszkałem w Krakowie i miałem UPC 20Mb/s to miesięcznie ok350- 300GB mi leciało. Nawet nie wiem kiedy :-P Więc wiem cos o tym. Jakos może dam rade i będę sie ratował nocnym transferem. W sumie to sam będę z tego neta korzystał i troche rodzice ae naprawde sporadycznie i tylko www więc może wystarczy a jak nie to lejek.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
adiiiiiiii, pewne plusy są internetu w Orange. W ramach konta abonenckiego wszystkie GB (z umów internetowych na koncie) są sumowane. W razie czego podpisujesz następną umowę i masz nawet kilkaset GB + 9,99 zł bez limitu 0:00-12:00 i jest łącze bez limitu. 

- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Kurcze nie bardzo rozumiem...
Jak to sie sumują? Mógłbyś to jakoś prościej wyjasnić :-)
Ach i jeszcze jedno pytanie do użytkowników orange.
Jak skończy mi sie limit to prędkośc spaka do 64kb ale jeśli mam nocny transfer to między 0.00 a 8.00 znowu leci na full?? Sprawdzał ktoś??
Jak to sie sumują? Mógłbyś to jakoś prościej wyjasnić :-)
Ach i jeszcze jedno pytanie do użytkowników orange.
Jak skończy mi sie limit to prędkośc spaka do 64kb ale jeśli mam nocny transfer to między 0.00 a 8.00 znowu leci na full?? Sprawdzał ktoś??
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Prędkość spada u mnie do 32-110kb/s
Niestety jak lejek to lejek Jak wykorzystasz dzienny to i na nocnym jest lejekadiiiiiiii pisze:Jak skończy mi sie limit to prędkośc spaka do 64kb ale jeśli mam nocny transfer to między 0.00 a 8.00 znowu leci na full?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
adiiiiiiii, napiszę ci wieczorem.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie sprawdzałem orgaboleptycznie, ale w regulaminie ( klik ) pisze, że tak, ale .....adiiiiiiii pisze: Jak skończy mi sie limit to prędkośc spaka do 64kb ale jeśli mam nocny transfer to między 0.00 a 8.00 znowu leci na full?? Sprawdzał ktoś??
2. W przypadku gdy Abonent przekroczy Limit przesyłania danych dostępny na numerze abonenckim i parametry techniczne transmisji zostaną obniżone, aby korzystać z Usługi z pełną prędkością transmisji Abonent powinien wykupić jedną z usług przywracających pełną prędkość transmisji, tj. Dodatkowy Pakiet Odnawialny, Dodatkowy Pakiet Jednorazowy lub usługę Cała Naprzód. Zasady korzystania z Dodatkowych Pakietów Odnawialnych, Dodatkowych Pakietów Jednorazowych oraz usługi Cała Naprzód określa Cennik usług w Orange Free Net, który dostępny jest na www.orange.pl.