W mojej okolicy pojawił sie w tym miesiącu punkt dostępowy wi-fi 5GHZ. Mam zamiar spróbować jakoś się do niego podłączyć, problemem jest brak widoczności optycznej. Teraz zanim wiosna zazieleniła drzewa są spore prześwity, mimo to zakładam zerową widoczność.
Do punktu jest max 1.2KM w lini prostej Nowy lubiel mniej więcej po srodku wioski http://www.dragoncraft.pl/forum/uploads ... lubiel.jpg
Na działce mam stary słup energetyczny już nie używany mimo to nie ma szans na widoczność optyczną i lepiej jest niżej gdyż korony drzew bardziej tłumią sygnał, w zimę z offsetem i telefonem 2.4 da się złapać kilka punktów z tamtej wiochy bez możliwości używania. W drugą strone też mam las i mogę używać wi-fi sasiadów to jest z 200/300 metrów bez anten , anteny nie poprawiają nic jakości internetu więc pomysł czerpania od sasiada odpadł.
Potrzebuję rady co kupić z możliwością zwrotu, najlepiej by dopasować to do offsetu, nie przekonują mnie "all in one" mikrotiki i inne wynalazki, wolał bym karte usb i antene typu panel, tak patrzyłęm to najlepsze karty wi-fi mają moc 500mv z tym, że są do laptopa i przy czułości 97dBm można uzyskać połaczenie. Kompletnie nie wiem z czym próbować i czy jest sens przez te drzewa.
Mam dośc problemów z GSM i nic innego u mnie nie da rady więc chcę spróbować i proszę o radę doswiadzonych z tego forum