ZTE MF 60 a repeater

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
takitam
Początkujący użytkownik forum

ZTE MF 60 a repeater

Post autor: takitam »

Witam

Czy repeatery takie jak:
klik

klik

klik

Poprawiły by zasięg WiFi w/w modemie? Czy opłaca się , któryś z nich wybrać?
dexter18

Re: ZTE MF 60 a repeater

Post autor: dexter18 »

Raczej nie bo będziesz miał spadek wydajności na wifi. Mogłeś kupić router+modem i miałbyś większy zasięg wi-fi w domu.
takitam

dexter18 pisze:Raczej nie bo będziesz miał spadek wydajności na wifi. Mogłeś kupić router+modem i miałbyś większy zasięg wi-fi w domu.
Dzięki za odpowiedź :ok: Niestety ten modem kupiłem 3 lata temu, kiedy WiFi nie było tak bardzo rozpowszechnione jak obecnie i nie miałem tylu urządzeń, które obsługują WiFi, a także nie wiedziałem jaki będzie zasięg tego sprzętu ;)

A poleci ktoś sprawdzony i dość tani modem+router? Co myślicie o czymś takim
klik
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

takitam pisze:Co myślicie o czymś takim
Modem niezgodny z regulaminem aero2, a router to już chyba ktoś miał coś podobnego, chyba skończyło się na odsyłce do sprzedawcy, chińskie... coś...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
takitam

No to w takim razie coś innego, godnego polecenia ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Podstawowe pytanie to jak duży dom chcesz pokryć zasięgiem WiFi? Przy dużych , wielopoziomowych trudno osiągnąć to za pomocą jednego urządzenia(routera). Druga sprawa to z usług jakiego operatora korzystasz i w jakiej technologii? Od tego zależy wybór modemu/routera. Jaki budżet? Do zastosowań typowo domowych potrzebujesz routera stacjonarnego , pracującego 24/7, z którego może korzystać wielu klientów po WiF i LAN. Może być z wbudowanym modemem lub router+modem.
takitam

matek451 pisze:Podstawowe pytanie to jak duży dom chcesz pokryć zasięgiem WiFi? Przy dużych , wielopoziomowych trudno osiągnąć to za pomocą jednego urządzenia(routera). Druga sprawa to z usług jakiego operatora korzystasz i w jakiej technologii? Od tego zależy wybór modemu/routera. Jaki budżet? Do zastosowań typowo domowych potrzebujesz routera stacjonarnego , pracującego 24/7, z którego może korzystać wielu klientów po WiF i LAN. Może być z wbudowanym modemem lub router+modem.
1 piętro ok. 60 m2, jakby pokryło jeszcze ogród to by też fajnie było, ale to niekonieczne. Operatorzy to różnie, codziennie korzystam z Aero2, a tak to Orange/Play, więc różnie, bardziej mi chodzi o kupno z jakiegoś sklepu niż brać z salonu. Jakby do 200 zł się coś znalazło to byłoby :super: Technologia to 3G, na LTE mi niezbyt zależy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Routery MiFi nie sa projektowane na dystansy. Wrecz przeciwnie, maja miec zasieg +/- biurko.

Zmien na modem i prosty router.
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Podstawowy błąd jaki popełniasz mieszkając w BB to stwierdzenie, ze nie zależy ci na LTE szczególnie w Play. W tej sieci do końca 2014 roku można korzystać z internetu LTE 200GB miesięcznie właściwie za darmo. Nawet w ofertach na kartę Play i RedBull Mobile. Wystarczy tylko utrzymywać ważność konta. Wymagany zasięg LTE1800 Play, modem/router z jego obsługą i wymuszenie na nim technologii tylko LTE. Najlepiej wychodzi się kupując starter RBM za 9 zł( stary) i po doładowaniu za 50 zł można korzystać z LTE przez 5 m-cy. Środki zostają na koncie. Prędkości DL15Mb/s UL5Mb/s. W porównaniu do BDI Aero2 to kosmos. Stąd warto kupić samemu modem, router z obsługą LTE. Koszt od 300 zł. Na dzień dzisiejszy zakup takiego sprzętu jak ty wybierasz, szczególnie w lokalizacjach gdzie jest LTE czy HSPA+DC mija się z celem.
takitam

key pisze:Routery MiFi nie sa projektowane na dystansy. Wrecz przeciwnie, maja miec zasieg +/- biurko.

Zmien na modem i prosty router.
Niestety to zauważyłem. :dobani: Szkoda, że nawet do pokoju obok, gdzie leży mój Zte nie dociera sygnał WiFi.
matek451 pisze:Podstawowy błąd jaki popełniasz mieszkając w BB to stwierdzenie, ze nie zależy ci na LTE szczególnie w Play. W tej sieci do końca 2014 roku można korzystać z internetu LTE 200GB miesięcznie właściwie za darmo. Nawet w ofertach na kartę Play i RedBull Mobile. Wystarczy tylko utrzymywać ważność konta. Wymagany zasięg LTE1800 Play, modem/router z jego obsługą i wymuszenie na nim technologii tylko LTE. Najlepiej wychodzi się kupując starter RBM za 9 zł( stary) i po doładowaniu za 50 zł można korzystać z LTE przez 5 m-cy. Środki zostają na koncie. Prędkości DL15Mb/s UL5Mb/s. W porównaniu do BDI Aero2 to kosmos. Stąd warto kupić samemu modem, router z obsługą LTE. Koszt od 300 zł. Na dzień dzisiejszy zakup takiego sprzętu jak ty wybierasz, szczególnie w lokalizacjach gdzie jest LTE czy HSPA+DC mija się z celem.
Z tego co wiem to LTE z Play w BB jest od niedawna. Faktycznie zaciekawiłeś mnie tą ofertą ;) czyli za 50zł = 5 m-cy ważności konta i 200 GB mies.? Może być zwykły starter z Play 5 zł czy lepiej kupić RBM? Te prędkości co podałeś, to DL w Aero2 jest ok. 30x wolniejszy ;)
Tak z ciekawości na ile Ci starcza te 200 GB i jak korzystasz (dużo pobierasz, oglądasz filmów itd.)

Jakieś propozycje (tańsze) co do sprzętu do LTE? Jakiś router czy modem i router.
matek451
Guru bezprzewodowy

A jednak trafiłem, zaciekawiło cię więc odpowiem tak. Korzystam ze startera RBM za 9 zł, tzw. stary, trudny do kupienia. Po doładowaniu za 50 zł przedłuża konto na 150 dni. Aby korzystać z darmowego LTE trzeba aktywować co miesiąc za pomocą Play24 usługę darmowy internet LTE. Nowy starter RBM za 5 zł doładowany za 50 zł- konto 100dni. Środki nie schodzą z konta i można je wykorzystać później. Promocja na jednej karcie ponoć 5 m-cy ale jak będzie zobaczymy, na pewno do końca roku. To w tej chwili bezkonkurencyjny net na kartę. Warunek tylko w LTE no i modem/router z obsługą. Najtańsze modemy z LTE kupisz już za 150 zł na Allegro. np http://allegro.pl/modem-zte-mf821-lte-i4100814169.html U mnie prędkości bez zmian DL15Mb/s , DL 5Mb/s, ping 25-30ms. Po 200GB internet ma zwalniać do2Mb/s ale u mnie mimo że wykorzystuję powyżej , mam już 213GB od 03.03 prędkość nadal 15Mb/s. Czyli właściwie łącze bez limitu. Jeśli chodzi o router to polecany TP-Link MR-3420v2. Koszt 130 zł. Dołożysz więc ok.100 zł do sprzętu i masz darmowy internet LTE bez limitu. Szkoda,że tylko jeszcze 9 m-cy :( . Inne modemy E-3276, E-398.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

takitam pisze:Szkoda, że nawet do pokoju obok, gdzie leży mój Zte nie dociera sygnał WiFi.
Work as design. Mala moc nadajnika -> dluzszy czas pracy na baterii. Ten sprzet jest planowany do pracy w plenerze
Nie pomagam na PW.
takitam

Dzięki za zainteresowanie tematem, już wiem co robić :ok:
ODPOWIEDZ