Modem z routerem od Vectry

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Madern
Początkujący użytkownik forum

Modem z routerem od Vectry

Post autor: Madern »

Witam, zwracam się do Was z następującym pytaniem.
Mam od niespełna roku internet od Vectry z modemem CISCO EPC 3925. Na początku strona konfiguracyjna była z domyślnym hasłem, więc mogłem do woli sobie wszystko konfigurować. Aż pewnego dnia pach! Modem zaczął pobierać ustawienia po kablu i zmienił nazwę sieci WiFi oraz hasło jak i dane do logowania do strony konfiguracyjnej. Zmartwiłem się tym nieco, ponieważ trochę głupio mieć taki router nie konfigurowalny.
Ale zrobiłem taki oto myk. Odłączyłem kabel sieciowy, zresetowałem do ustawień fabrycznych i podłączyłem się do WiFi. Zalogowałem do panelu, ustawiłem własne hasło. Zmieniłem nazwę sieci WiFi na własną oraz hasło do niej, podłączyłem z powrotem modem do sieci.

No i co się stało - nazwa sieci oraz hasło do niej zostało bez zmian, czyli mój sukces, niestety nazwa usera i hasło do strony konfiguracyjnej zostało zmienione. I teraz pytanie czy ktoś z Was już tak robił i czy to będzie na stałe ? Plus czy np. jeżeli zmienię inne ustawienia jak kanał , przekierowywanie portów itp to czy uda mi się ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Modem z routerem od Vectry

Post autor: krystianb »

W sieciach kablowych modem po każdym uruchomieniu pobiera plik konfiguracyjny od dostawcy, co w nim dokładnie jest to tylko dostawca wie. Musisz sam sprawdzić. Widać ustawień wifi w nim nie ma. Winą zmiany była zapewne zmiana firmware routera, wymuszająca reset do ustawień fabrycznych.
W vectrze masz o tyle dobrze, że jeśli zrezygnujesz z ich wifi to możesz poprosić o przełączenie routera w tryb bridge - na lan 1 będzie dostępne pełne zewnętrzne IP bez żadnych ograniczeń, wystarczy podpiąć swój router.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Madern pisze: Zmartwiłem się tym nieco, ponieważ trochę głupio mieć taki router nie konfigurowalny.
Tam jest zbyt wiele rzeczy, ktorych nie powinienes ruszac.
Madern pisze: Odłączyłem kabel sieciowy, zresetowałem do ustawień fabrycznych i podłączyłem się do WiFi.
Zarabisty pomysl.Ciesz sie ze technicy Vectry sa madrzejsi od Ciebie i podsylaja ci pakiet z konfiguracja. W innych sieciach takie zabawy koncza sie brakiem internetu i platna interwencja technika w domu.

Madern pisze:Plus czy np. jeżeli zmienię inne ustawienia jak kanał , przekierowywanie portów itp to czy uda mi się ?
Tego nikt nie przewidzi. Kaz przelaczyc router w tryb bridge i kup wlasny, wtedy wszystko bedziesz mial pod kontrola, bez szansy ze rozwalisz Vectrze siec.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

key pisze:Tam jest zbyt wiele rzeczy, ktorych nie powinienes ruszac.
Mocno przesadzasz. Firmwary tych routerów są tak wykastrowane, że prawie nic tam nie można zepsuć. W wersji z upc, po resecie jest channel selection, ale to tylko pomaga routerowi szybciej się skonfigurować.
Jest jeszcze statyczny wan, ale to jest dostępne po zalogowaniu do routera. Nie ma nic więcej co może popsuć sieć operatora. Niedoświadczony user może sobie tylko sieć po swojej stronie popsuć. Reszta ustawień nie jest dostępna od strony użytkownika.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

krystianb pisze: Firmwary tych routerów są tak wykastrowane
Ok.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ