Witam!
Mam plan zakupić antenę kierunkową (atk-10/atk-20) i problem jest taki, że do miejsca jej mocowania musiałbym ciągnąć jakieś 15m kabla (stary słup TP, który teraz robi za masz anten TV). Na takiej odległości miałbym spore straty na kablu, więc myślę, żeby to jakoś obejść. Myślałem o routerze 3G (choćby MR-3220), jednak aby być blisko anteny musiałby być umieszczony na strychu, na którym nie ma wyprowadzonego napięcia , więc musiałbym kombinować z jakimiś przedłużaczami z parteru etc. Poza tym strych jest nieogrzewany, więc możliwe dość duże wahania temperatur. Myślałem o jakimś połączeniu przez kabel ethernet. Czy dałoby się jakoś ze sobą połączyć komputer PC z modem USB takim sposobem. Przeglądałem trochę google, trochę poczytałem o PoE, adapterach USB-LAN ale nie wiem czy warto inwestować. Router z kartą sieciową kosztowałby mnie w okolicach 120zł.
Czym zastąpić długi kabel antenowy?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Czym zastąpić długi kabel antenowy?
Raczej PoE wystarczy.ncq pisze:więc musiałbym kombinować z jakimiś przedłużaczami
Bez znaczenia.ncq pisze:strych jest nieogrzewany,
To chyba najlepsze rozwiązanie.ncq pisze:Router z kartą sieciową kosztowałby mnie w okolicach 120zł
Nie pomagam na PW!