Hotspot do 1Km

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
galik
Początkujący użytkownik forum

Hotspot do 1Km

Post autor: galik »

Witam serdecznie, poszukuję rozwiązania dla Hotspotu Wifi z zasięgiem w terenie otwartym do 1Km , prosił bym o propozycję dla samego urządzenia najlepiej pracującego na częstotliwości 5Ghz i oczywiście polecanej anteny dookólnej . Sprzęt ma służyć dla obsługi kamer bezprzewodowych, upload minimum 2Mbps. Ze względu na mobilność zestawu nie będzie możliwości zastosowania anten kierunkowych. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomocy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Hotspot do 1Km

Post autor: Jo_gurt »

Oczywiście teren otwarty = pełna widoczność klient-baza.

Np: Ubiquiti Bullet M5 + Ubiquiti Airmax Omni AMO-5G10
galik

Bardzo dziękuje za rozwiązanie, ewentualnie miałbym również pytanie o router dla połączeń mobilnych dla 2G/3G/LTE i z możliwością pracy również z internetem satelitarnym np. tooway.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Osobiście zrobiłbym sektory. Większy koszt, ale pojemność większa.

galik, chodzi ci o to, aby router łączył się np. głównie przez 2G/3G/LTE, a w razie braku połączenia przez Tooway? Praktycznie każdy router, który ma obsługę modemów USB ma taką możliwość. Np. TP-Linki mają w opcjach co ma być głównym połączeniem - WAN czy 3G. Tooway i tak podłącza się kablem RJ45 do komputera lub innego routera.
Pytanie jeszcze czy to ma być sprzęt do domu czy raczej ma na zewnątrz w jakichś puszkach pracować.
galik

Sprzęt będzie pracował w pomieszczeniu o warunkach zbliżonych do serwerowni, co do hotspotu z 3G/4G/wan - tooway zasięg nie musi być większy niż 20metrów, ale potrzebny będzie sprzęt sprawdzony i stabilny. Co do 2giego rozwiązania czyli Wifi 1KM sprzęt ma obsłużyć 4 kamery ful hd - Panasonic AW-HE120.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Z porządniejszych routerów do 3G/4G (i oczywiście WAN), z tego co się orientuję, jest Dovado PRO. Oczywiście jest automatyczne przełączanie między łączami. Tańsze routery to TP-Linki.

Do kamer, jeśli w różnych kierunkach są, jednak zrobiłbym sektory przy takich odległościach.
ODPOWIEDZ