Czy warto dopłacać?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
martek993
Początkujący użytkownik forum

Czy warto dopłacać?

Post autor: martek993 »

Witajcie, w ramach dofinansowania z UE, w mojej miejscowości, można zaopatrzyć się w tańsze urządzenie do internetu radiowego, a z racji, że aktualnie posiadam internet kablowy z Orange o oszołamiającej prędkości 1Mb/s, zdecydowałem się na radiowy.
Mam jednak wątpliwość, ponieważ, jest do wyboru opcja 2Mb/s za 49 zł i 4Mb/s za 62 zł, sąsiedzi z domu obok mają opcję 2Mb/s, ale faktycznie mają nawet 6Mb/s, natomiast drudzy sąsiedzi mają prawdopodobnie opcję 4Mb/s, a faktycznie nawet koło 10Mb/s. Pan w serwisie powiedział, że jeśli taka prędkość z nadajnika jest dostępna to taka dochodzi do klienta stąd może się zdarzyć, że jest większa, niż w umowie. Dlatego pytanie moje jest następujące, czy warto dopłacać do opcji 4Mb/s i skąd mam pewność, że będę miał większe prędkości, niż biorąc opcję 2Mb/s? Urządzenie będzie inaczej skonfigurowane i będę w stanie odbierać większe prędkości czy to będzie loteria sygnałowa i okaże się, że mam słabszą prędkość przy opcji 4Mb/s, niż sąsiedzi z opcją 2Mb/s? Jutro podpisuję umowę, więc prosiłbym o jakieś wskazówki :)
JarekMk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Czy warto dopłacać?

Post autor: JarekMk »

Może dali więcej i testują obciążenie / jakość / sprzęt na razie.
Widziałeś gdzieś, kiedyś żeby ktoś komuś coś za darmo dał?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

martek993, czy warto to musisz sam zdecydować zaglądając do własnego portfela i skonfrontować ze swoimi wymaganiami.
Throu
Stały użytkownik forum

Post autor: Throu »

martek993 pisze:czy warto dopłacać do opcji 4Mb/s i skąd mam pewność, że będę miał większe prędkości, niż biorąc opcję 2Mb/s?
martek993 pisze:Pan w serwisie powiedział, że jeśli taka prędkość z nadajnika jest dostępna to taka dochodzi do klienta stąd może się zdarzyć, że jest większa, niż w umowie.
W sumie sam odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie. Pewności nie ma żadnej. Osobiście nie wchodziłbym w tą wyższą opcję. Radiówka jak to radiówka - z biegiem czasu i przyrostem użytkowników transfery zaczną systematycznie spadać a 62 zł. to dość wysoka cena na dzisiejsze czasy. Skąd dokładnie jesteś? Może internet mobilny byłby lepszym rozwiązaniem? Modernizacja nadajników w Orange w ramach Networks objęła już prawie całą Polskę, więc bardzo możliwe, że i u Ciebie można już śmigać na UMTS2100 do 42 Mb/s w HSPA+DC (w niedalekiej perspektywie również LTE). Piszę o Orange bo ma najkorzystniejsze oferty pod względem wysokości limitów jak i ceny. Warto byłoby się nad internetem mobilnym zastanowić, według mnie jest to lepsza alternatywa niż niestabilna radiówka.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Throu pisze:Radiówka jak to radiówka - z biegiem czasu i przyrostem użytkowników transfery zaczną systematycznie spadać
Bzdury gadasz. Zjawisko, o którym mówisz, nie ma nic wspólnego z medium transmisyjnym.
Throu
Stały użytkownik forum

Specem od kwestii technicznych nie jestem, użytkowałem jednak radiówkę przez 5 lat i w miarę upływu czasu (przyrostu użytkowników w okolicy) transfery były coraz gorsze. Sam dostawca na pytania o powód takiej sytuacji odpowiadał dokładnie w przytoczony przeze mnie powyżej sposób, więc na tej informacji się opieram, aczkolwiek nigdy się w ten temat nie zagłębiałem, więc jeśli są to bzdury to w takim razie przepraszam za wprowadzanie w błąd.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

I dostawca mówił, że powodem jest to, że to radiówka? :zdziwko: :facepalm:
Throu
Stały użytkownik forum

Mówił, że powodem spadku transferów jest znaczny wzrost liczby użytkowników korzystających z jego usług na danym obszarze w stosunku do ilości tych "centralnych nadajników", z których czerpią sygnał dalsi użytkownicy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

To wina ISP. Powinien dorzucić jeszcze jedną stację, ewentualnie zrobić sektory jeśli takowych nie miał.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Throu, no to nie dostosował infrastruktury do potrzeb. Nie jest to wada "radiówki" tylko administratora. Ten sam problem może się zdarzyć (i zdarza się nagminnie) w kablówkach, DSLach czy tym bardziej u mobilnych.
ODPOWIEDZ