Twój modem wspiera 3G tylko na 2100 MHz więc podobny zasięg będzie zapewne przy HSPA+ DC, ale osiągi powinny być lepsze bo co najmniej 5 Mb/s.
Prędkości na poziomie 6-8 Mb/s powinieneś mieć. Może więcej, nie mam porównania w stosunku do tego ADU890-W. Na routerze mobilnym przy kiepskim zasięgu mam teraz tak:
http://www.speedtest.net/result/3413898765.png
Routery mobilne są dobre, ale właśnie do użytku mobilnego i piszę to z doświadczenia bo mam Sierrę AirCard 753S. Po pierwsze to nieco kiepskie WiFi, no może nie kiepskie, a zgodne z przeznaczeniem, czyli o małym bardzo zasięgu. Druga sprawa to anteny do 3G/GSM, które są dość słabe, ale to może akurat urok mojego urządzenia. Trzecia sprawa to to co poruszyłeś czyli nagrzewanie się urządzenia, szczególnie jak jest kiepski zasięg i pobiera się więcej danych non stop. Akurat swojego routera używam właśnie stacjonarnie i jest podłączony non stop do ładowarki razem z baterią (niestety wyłącza się przy próbie transferu z większą prędkością bez baterii) i bateria działa nadal koło 3 godzin, ale spuchła od przegrzewania. Co jakiś czas reset urządzenia jest potrzebny. Czasem jak się przegrzeje to jest komunikat
critical temperature i należy wyłączyć router do czasu aż ostygnie.
To oczywiście z mojego doświadczenia i z innym urządzeniem. Nie straszę w żadnym razie.

Jeśli nie transferujesz po kilka GB non stop to nie powinno być problemów.
Z drugiej strony zastanów się ile i na czym korzystasz z internetu. Może się okazać, że do tabletu w podróży lepiej udostępnić połączenie przez telefon, albo kupić jakiś tani router mobilny i dodatkową kartę SIM do tego abonamentu Orange, który masz (jeśli się da w tej ofercie).