Sieć WIFI w firmie 30 laptopów

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
damianeq
Początkujący użytkownik forum

Sieć WIFI w firmie 30 laptopów

Post autor: damianeq »

Witam,
Przedstawiam wam swój problem z którym walczę od około 3 miesięcy i nic nie jestem w stanie zrobić. Mianowicie firma mieści się na 2 kondygnacjach na dole około 12 komputerów na górze 18. Postawiłem tam router tplinka 4300( na dole) repeater na górze plus ap na górze wszystko się bez przerwy wieszało co chwila nie było dostępu do internetu itd... poza tym są tam też kopiarki z funkcjami drukowania i skanowania sieciowego i to też bez przerwy się wykrzaczało pakiety się gubiły komputery mimo że były podłączone często nie widziały kopiarek. Obecnie większość ma położone kable jednak dalej często zdarza się że nagle wszystkie bądz pojedynczo komputery tracą dostęp do internetu na 3-5 minut a potem odzyskują spowrotem.

Prosze o podpowiedź czym może być to spowodowane nie chce sugerować, że być może to niewydajny sprzęt ale za każda podpowiedź będę wdzięczny.

Jeśli chodzi o dostawce internetu kontaktowałem się kilkakrotnie i mówi że z jego strony ma wszystko ok nie ma przerwać w dostawie itd...

A na koniec żeby nie było że nic nie czytałem wcześniej to zapytam o konkretne rozwiązanie. Mianowicie router Cisco WAP4410N-G5 plus dodatkowe AP dałobyradę to pociągnąć? czy ta różnica jest aż tak duża między 4300 a tym w/w że tego pierwszego może zawieszać? nie znam się na tym bardzo dobrze ale kilka sieci już posawiłem i nigdy nie było takich problemów.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sieć WIFI w firmie 30 laptopów

Post autor: key »

damianeq pisze:Prosze o podpowiedź czym może być to spowodowane
Kiepska infrastruktura.
damianeq pisze: Mianowicie router Cisco WAP4410N-G5 plus dodatkowe AP dałobyradę to pociągnąć?
Znow ladujesz sie w polsrodki.

Router -> firewall+proxy -> switch -> AP

Potrzebujesz wiecej niz jednego AP. Nie licz z wiecej niz 3..4 komputery na AP. Spojrz na http://www.ubnt.com/unifi

Nastepna zasada: wszystko co mozna podlaczyc na kablu (kopiarki, drukarki, blaszaki, stacje dokujace) laczysz na kablu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

No i wszystko łączysz przyzwoitym switchem, a nie serią tanich d-linków po 5 portów.
damianeq

oczywiście wszystko co jest stałe czyli kopiarki i blaszaki są na kablu od początku.

czyli potrzebuję więcej AP tylko kolejne pytanie w jednym pomieszczeniu gdzie jest 8 laptopów stawiać 2 AP? jeden przy jednej ścianie drugi przy drugiej? to będzie ok? laptopy się dobrze podzielą?
Dobry switch możesz dać przykład?
Jeśli chodzi o router to ten wymieniony przeze mnie da radę to wszystko obsłużyć? nie będzie się zawieszał przy 30 odbiornikach?
I jeszcze jedno czy możesz mi wyjaśnić firewall+proxy chodzi o software?
a odnośnie Unifi to polecasz ich AP tak?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

laptopy się dobrze podzielą?
Laptopy się połączą z tym, z którym im każesz się połączyć.
UniFi + kontroler potrafi poniekąd tym zarządzać, tj. ustawiając limity klientów per AP.
damianeq pisze:Dobry switch możesz dać przykład?
A ile możesz wydać na switcha? Budżetowo to "biznesowe" TP-Linki (ok 1000zł/sztukę). Jak możesz poszaleć to np. Dell PowerConnect, Cisco lub HP.
damianeq pisze:Jeśli chodzi o router to ten wymieniony przeze mnie da radę to wszystko obsłużyć? nie będzie się zawieszał przy 30 odbiornikach?
Zależy jakim tam dysponujesz łączem i co te 30 "odbiorników" robi. Jak wszyscy puszczą torrenta to zdechnie :P
damianeq pisze:I jeszcze jedno czy możesz mi wyjaśnić firewall+proxy chodzi o software?
Soft na odpowiednim hardzie :P
damianeq pisze:a odnośnie Unifi to polecasz ich AP tak?
Nie wiem jak key, ale ja polecam :hyhy:
damianeq

Witam ponownie i dziękuję wam za udzielone odpowiedzi. Kontynuując temat przedstawiam wam propozycję rozwiązania którą polecił mi pewien pan który zajmuje się właśnie unifi.

Router z wi fi

DrayTek Vigor 2920n

Ubiquiti UniFi Access Point LR 2.4 GHz, 802.11b/g/n, 300 Mbps, 28 dBm

to podstawa sieci tylko jeszcze nie wiem ile potrzebuje tych AP więc myślę że będę je domawiał jeśli jeden nie wyrobi. ten pan powiedział mi że powinien dać radę na 15 osób bez problemu.

Co o tym myślicie ? i jakie swiche polecacie do rozdzielenia kabla w pomieszczeniu bo nie ma możliwości ciągnięcia pęku kabli tylko jeden a potem dzielony na 6 komputerów.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

DrayTek jest ok.
i jakie swiche polecacie do rozdzielenia kabla w pomieszczeniu bo nie ma możliwości ciągnięcia pęku kabli tylko jeden a potem dzielony na 6 komputerów.
J/w, tylko z odpowiednio mniejszą ilością portów.
damianeq

@jogurt tylko że te co wyżej są strasznie drogie a nie dam rady znaleźć czegoś z około 8-10 portami za 200-300 zł żeby dawało radę bez problemu?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

No to coś takiego: Tp-Link TL-SG1008 http://www.ceneo.pl/7415730
ODPOWIEDZ