Zapychanie się routera? Gubienie pakietów.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stackustack
Początkujący użytkownik forum

Zapychanie się routera? Gubienie pakietów.

Post autor: stackustack »

Hej, witam wszystkich !

Trafiam do was z następującym problemem, może ktoś będzie wiedział jak pomóc. Kilka dni temu wprowadziłem się do nowego mieszkania - dostawca INEA (Poznań) - po kablu. Właścicielka nie pamięta hasła wiec twardy reset routera.

Problem jaki mi się objawił:
Łącze się z siecią bezprzewodową - w idlu pinguje router i interwebsy i opóźnienie/zwrot pakietów elegancko. System pokazuje, że internet jest, sygnał WiFi mocarny. No ale próbuje wejść na jakąkolwiek stronę i zaczyna pakiety gubić, ping skacze - robi się syf (zarówno po stronie WWW jak i routera). W efekcie praktycznie niemożliwe zobaczenie jest czegoś wiecej jak layout strony po 30 sekundach...

Przez kilka dni walczyłem z routerem, zmieniałem kanały, tryb nadawania (B, G, B/G), klonowałem MACi (choć nie wiem czy dobrze) i nic (NA DWÓCH NIEZALEŻNYCH KOMPUTERACH plus telefon z androidem) - i się poddałem... Internet po kablu działa elegancko. Nie wiem czy może coś źle skonfigurowałem? Może ktoś z was wie jak temu zaradzić? Jeśli potrzeba to wrzucę screencapy z strony konfiguracyjnej routera/ping'a/czego tam trzeba.

PS. Inna sprawa, w standardzie nadawania "B" nowszy laptop nie widzi sieci, w standardzie "G" starszy laptop nie widzi sieci (mimo ze jego karta jest do tego standardu przystosowana), w standardzie "B/G mixed" nowy laptop nie widzi sieci (starszy widzi). Androidy widzą siec zawsze. W. T. F ?!
ODPOWIEDZ