przyszłość cdma
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
przyszłość cdma
Witam!
Mam plan freenet 49gb za 18zł przedłuzony teraz i zastanawiam sie czy warto kupić router z rev b, na rev a wyciągam ok 2Mb i jest to dość stabilny sygnał. Do nadajnika w Łanach Wlk gm. Żarnowiec mam ok. 700m. Niestety nie ma tam umts choć jest pozwolenie. Ciekawi mnie czy jak uruchomia umts nie będą wyłączać cdma i okaże się że zostanę z niepotrzebnym sprzętem? Moźe jest tutaj ktoś co coś wie na ten temat?
Mam plan freenet 49gb za 18zł przedłuzony teraz i zastanawiam sie czy warto kupić router z rev b, na rev a wyciągam ok 2Mb i jest to dość stabilny sygnał. Do nadajnika w Łanach Wlk gm. Żarnowiec mam ok. 700m. Niestety nie ma tam umts choć jest pozwolenie. Ciekawi mnie czy jak uruchomia umts nie będą wyłączać cdma i okaże się że zostanę z niepotrzebnym sprzętem? Moźe jest tutaj ktoś co coś wie na ten temat?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: przyszłość cdma
CDMA raczej nie wyłączą. Niemniej jednak nie wiem czy jest sens inwestować w nowy sprzęt. Jeżeli dostaniesz tanio coś z Rev.B to możesz zaryzykować. Teoretycznie możesz mieć 3x szybciej.
-
problem w tym że mv610 chodzi po 300 pln, a może do końca roku pojawi się umts, który jest bardziej przyszłościowy a prędkości powinny być podobne. W końcu NetWorks będzie chyba wszędzie? Na BTsearch jest przy nadajniku pozwolenie na cdma do 2016r. to pewnie nie będzie się im opłacało przedłużać.
Ostatnio zmieniony 2014-04-10, 20:09 przez grzeg77, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Masz zasięg 3G w Orange a chcesz inwestować w CDMA. Dla mnie niepojęte. Zasięg zapewnia sieć NetWorks na UMTS900. Najbliższe BTS-y w Łanach lub Żarnowcu. Potrzebny tylko sprzęt z jego obsługą. Wg. mapy zasięgu Orange w pobliżu ok.1 km(Otola Mała) jest teoretycznie zasięg LTE. Warto popróbować. Dlatego zamiast routera do CDMA kup B-593s-22 z Plusa/CP.(300-400 zł).
-
nie mam zasięgu 3g, sprawdzane na huawei 3131 i karcie orange, mam też telefon w t-mkbile i tez tylko edge. Na mapce jest... ale tylko na niej.
-
- Guru bezprzewodowy
Prace NetWorks już ukończone, UMTS900 jest niedaleko , prawdopodobnie w Starym Węgrzynowie więc wkrótce u Ciebie też. Tym bardziej przemawia to za przejściem na 3G i zakupem sprzętu do jego obsługi. Te ostatnie dni jakoś przemęcz się na CDMA, a później korzystaj z 3G na tej super ofercie. To jedyne rozsądne wyjście.
-
w t-mobile mi odpisali że w listopadzie będzie w mojej lokalizacji umts, więc liczę ze w orange też, akurat maszty mają koło siebie. Węgrzynów cięzko będzie odebrać bo trudny teren w tamtą stronę. Jaki router polecacie, myślałem o huawei b683, najlepiej taki włącz i zapomnij 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to chyba warto się przemęczyć do końca roku. Sprzęt pewnie jeszcze potanieje.
Szkoda pieniędzy na ten model. Jak już to lepiej brać B593s-22.grzeg77 pisze:Jaki router polecacie, myślałem o huawei b683, najlepiej taki włącz i zapomnij
-
- Guru bezprzewodowy
Jak zamontują UMTS900 to na tym samym BTS-ie dla obydwu. Myślę, że nawet wcześniej. W listopadzie to mają skończyć całą modernizację NetWorks. Na dobrej antenie kierunkowej 900MHz spokojnie można próbować ten Węgrzynów o ile działa. Jak brać router to tylko B-593s-22, przystępne ceny i przyszłościowy.
-
Ten B593s-22 oprócz tego że ma LTE, którego pewnie nieprędko będę mógł używać chyba niewiele się różni od b683 a cena na alledrogo ok 500zł.
-
- Guru bezprzewodowy
Na Allegro można kupić B-593s-22 już za 350 zł a w licytacjach nawet za 300zł. B-683 w porównaniu z nim to jak Syrenka do Mercedesa. Warto dopłacić 50-100 zł i mieć przyszłościowy sprzęt z LTE800/1800/2600 i HSPA+DC. Nigdy nie wiadomo , LTE1800 w Orange niedaleko Ciebie. Internet mobilny w Polsce rozwija się w szybkim tempie i warto kupić nowoczesny sprzęt.
-
ok, przekonałeś mnie. Teraz będę szukał okazji i czekał z utęsknieniem na umts 

- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
W tej miejscowości mamy w planach rozbudowę, jeśli chodzi o technologię UMTS900. Wstępnie jest to lipiec-sierpień, ale termin nie jest jeszcze ostateczny i może ulec zmianie. Powinna być znaczna poprawa, jeśli chodzi o zasięg w Twojej okolicy.
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
- avalon
- Użytkownik forum
Witam mam pytanie do ORANGE EKSPET miejscowośc Szczuczyn miał maszt orange budowali drogę
I zniesli go , czy go zainstalują ponownie? Gdyź ja w swojej miejscowości nie mam zasięgu ani telefonu ani 3G.z góry dziękuje za odpowieć.pozdrawiam
I zniesli go , czy go zainstalują ponownie? Gdyź ja w swojej miejscowości nie mam zasięgu ani telefonu ani 3G.z góry dziękuje za odpowieć.pozdrawiam
pozdrawiam.
-
- Guru bezprzewodowy
W tej miejscowości jest BTS NetWorks UMTS2100 ul. Graniczna 6 , potwierdzony oraz pozwolenie na UMTS900 prawdopodobnie działa. Do korzystania z 3G w Orange musisz mieć modem , telefon obsługujący UMTS900.
-
Witam nie wiem czy piszę w odpowiednim temacie ale mam pytanie-otóż obecnie korzystam z modemu ADU-890W który obsługuje CDMA rev. B na którym osiągam prędkość do 4,3Mb niedawno dowiedziałem się że jestem w zasięgu 3G UMTS 900MHz-jaką orange obecnie oferuje prędkość internetu na tym UMTS 900MHZ? Słyszałem że tam są dość znaczne ograniczenia. Czy opłaca się kupować nowy modem i próbować złapać sygnał 3G? Posiadam kartę dualną r-uim. pozd
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ograniczeń nie ma ze strony oferty. Na UMTS 900 MHz prędkość jest do 21 Mb/s. Realnie można się spodziewać koło 6-8 Mb/s przy dobrym sygnale i nie jakimś dużym ruchu. Oczywiście każdy przypadek jest indywidualny.dawidkram pisze:dowiedziałem się że jestem w zasięgu 3G UMTS 900MHz-jaką orange obecnie oferuje prędkość internetu na tym UMTS 900MHZ? Słyszałem że tam są dość znaczne ograniczenia.
- avalon
- Użytkownik forum
Witam mam pytanie do Orange Ekspert miejscowości Szczuczyn miał maszt orange budowali drogę
I zniesli go , czy go zainstalują ponownie? Gdyź ja w swojej miejscowości nie mam zasięgu ani telefonu ani 3G.z góry dziękuje za pomoc.pozd
I zniesli go , czy go zainstalują ponownie? Gdyź ja w swojej miejscowości nie mam zasięgu ani telefonu ani 3G.z góry dziękuje za pomoc.pozd
pozdrawiam.
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
Masz na myśli miejscowość w województwie Podlaskim? Możesz podać ulicę? Z jakiego modemu/telefonu korzystasz?avalon pisze:Witam mam pytanie do Orange Ekspert miejscowości Szczuczyn miał maszt orange budowali drogę
----------------
Tomek