Three UK internet mobilny z telefonu / UMTS / HSDPA / H+

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
s3b4
Początkujący użytkownik forum

Three UK internet mobilny z telefonu / UMTS / HSDPA / H+

Post autor: s3b4 »

Witam,
mam 2 problemy które być może ktoś tutaj pomoże mi rozwiązać za co byłbym bardzo wdzięczny.
W domu na mapce nr1 posiadam internet nielimitowany z sieci 3 UK który udostępniam dalej na 2 laptopy, jakieś tablety i kilka innych telefonów. Internet udostępniam na HTC One. Telefon przez większość czasu pokazuje H+ czasem 3G+ Czy jest możliwość wzmocnienia sygnału poprzez GSM repeater?
Druga sprawa w miejscu pracy nr2 na mapce. Jest to budynek, hala betonowo blaszana. Na zewnątrz budynku dość stabilne H+ w środku ciężko o GPRS. Czym to wzmocnić i zapewnić łączność H+ w środku budynku?
Poniżej mapka z zaznaczonymi miejscami nr 1 oraz 2 i zaznaczone BTSy jakie i gdzie się znajdują.

Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Three UK internet mobilny z telefonu / UMTS / HSDPA / H+

Post autor: ja.michal »

Teoretycznie można zastosować repeater, ale nie wiem jaka jest sytuacja prawna w UK i czy używanie takich urządzeń jest legalne.
Oczywiście repeater musi działać na częstotliwościach, które są w danym miejscu.

[ Dodano: 2014-04-08, 16:13 ]
Niestety, ale mam złe wieści.
It is illegal to use these in the UK. Why then, you would ask, I can find so many solutions available online? Well no one said it is actually illegal to sell these online or even own them. You can easily buy the mobile signal repeater online and place it in your house or other building but you can’t actually use it as this according to English Law is illegal.
Legalnie można postawić tylko hot spot, aby w pomieszczeniach internet 3G był rozgłaszany po wifi.

[ Dodano: 2014-04-08, 16:17 ]
Jest jeszcze jedno rozwiązanie, ale potrzebne do tego łączne internetowe.
Femtokomórka (femtocell). Jest to mała stacja bazowa w domu widziana normalnie jak stacja bazowa operatora z tym, że ma bardo małą moc, obsługuje (w Three) do 32 podłączonych użytkowników (4 urządzenia mogą prowadzić jednoczesne połączenie) i potrzebuje dodatkowego łącza, aby działać.
http://support.three.co.uk/SRVS/CGI-BIN ... %285440%29
Oczywiście femtokomórka danej sieci działa tylko z tą siecią - tutaj z Three.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zamiast używania telefonu w roli routera proponuję zakupić router stacjonarny z wbudowanym modemem i do niego podłączyć antenę zewnętrzną na 2100MHz. W pierwszym przypadku ustabilizuje to połączenie 3G i zapewni pokrycie WiFi w domu. W drugim przypadku ze względu na konstrukcję hali konieczne jest przeniesienie miejsca poboru sygnału na zewnątrz, antena zewnętrzna lub przeniesienie modemu to umożliwi innej opcji w takich budynkach nie ma.
s3b4

Dzięki za rozjaśnienie sytuacji.

@michal
Można prosić o źródło tego fragmentu który wkleiłeś?
Trochę mnie to dziwi bo w wielu miejscach widziałem jak montowali repeater'y. W poprzedniej robocie był również problem z zasięgiem na packhousie. Przyjechali elektrycy zrobili pomiary, parę dni później zmontowali repeater i problem się rozwiązał. Znając podejście Anglików do przestrzegania prawa jest to teraz co najmniej dziwne.

@matek
W telefonie mam internet nielimitowany za 18$ na miesiąc. Posiadam w domu również hotspot do którego doładowanie kosztuje 15$ za 3GB danych. Prędkość neta praktycznie ta sama - na hotspocie nie czekasz w ogóle żeby coś się zbuforowało, przez telefon czekam może 5 sekund. Tak czy siak niebo lepiej niż jak korzystałem w Polsce z neostrady 40MB/s.

A i z góry powiem, że karta SIM z telefonu nie działa w hotspocie i odwrotnie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

s3b4 pisze: Można prosić o źródło tego fragmentu który wkleiłeś?
http://www.cel-fi.co.uk/blog/what-is-a- ... o-use-one/
s3b4 pisze:Trochę mnie to dziwi bo w wielu miejscach widziałem jak montowali repeater'y. W poprzedniej robocie był również problem z zasięgiem na packhousie. Przyjechali elektrycy zrobili pomiary, parę dni później zmontowali repeater i problem się rozwiązał. Znając podejście Anglików do przestrzegania prawa jest to teraz co najmniej dziwne.
Odpowiedziałeś sobie na pytanie. Najprawdopodobniej operator lub podmiot, który ma zgodę, założył repeater. Ma do tego prawo bo ma licencję na dane pasmo i odpowiednią wiedzę na ten temat.
s3b4 pisze: A i z góry powiem, że karta SIM z telefonu nie działa w hotspocie i odwrotnie.
Może w hot spocie i telefonie masz różne ustawienia sieci - APN, login i hasło?
s3b4

To raczej nie ustawienia telefonu/hotspotu.

Jak przełożę karty to po prostu z telefonu nie da się dzwonić - niby w sieci się rejestruje.
Natomiast kiedy odpalam jakąś stronę przez hotspot+karta SIM z telefonu - automatycznie przekierowywuje na stronę 3 UK gdzie jest monit o tym że aby korzystac z internetu trzeba włożyć kartę "do internetu"

Nie wiem właśnie w jaki sposób oni to wykrywają... :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ciężko coś więcej napisać. Nie wiem jak to działa.
ODPOWIEDZ