Internet Plus, prośba o doradę w doborze sprzętu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blackpedro
Początkujący użytkownik forum

Internet Plus, prośba o doradę w doborze sprzętu

Post autor: blackpedro »

Witam. Mieszkam w Kobylicach około 3km od Trzebnicy gdzie znajduję się najbliższy nadajnik Plus.
Do tej pory korzystałem z internetu w Play z modemem Huawei E5832. Niestety prędkość i praca był dość mozolna.
Zamierzam skorzystać z oferty Plusa z Routerem, by dobrze rozprowadzić sygnał Wifi po domu.
Proszę o poradę jaki router i jaką antenę zewnętrzną kupić. Patrząc na mapę nie jestem w zasięgu LTE (kończy się około 1km od miejsca zamieszkania). Jestem w zasięgu Internet HSPA+ DC
dexter18

Re: Internet Plus, prośba o doradę w doborze sprzętu

Post autor: dexter18 »

W twoim rejonie była modernizacja NetWorkS!. Nie całe 4 km to warto się zastanować nad ofertą 35 GB za 44 zł. Do tego router+modem we własnym zakresie. Np. E398 + MR3420 v2. Albo E3251. Oba odsługują DC więc problemu być nie powinno. W razie wątpliwości antena 8 dBi wystarczy w razie przeszkód na drodze brać 15 z max 5 metrowym kablem.
blackpedro

Jeśli chodzi o zużycie to wystarcza mi spokojnie 15GB. A może coś ze sprzętu z oferty plusa
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

blackpedro pisze:Patrząc na mapę nie jestem w zasięgu LTE (kończy się około 1km od miejsca zamieszkania
Ta mapa jest czysto teoretyczna Sprawdź zasięg LTE na zewnątrz Jeśli coś złapiesz to masz duże szanse że z antenami będziesz miał LTE
blackpedro

W takim razie będę musiał wziąć inetnet z plusa na próbę i sprawdzić. Jaki modem wziąć, żeby alternatywnie w 3G śmigał? I oczywiście można go było podłączyć do routera.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Np. E398
blackpedro

Zastanawiam się jak patrzę na szczegóły BTSów w Trzebnicy to Plus nie ma LTE a Play ma. :hyhy:
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To na razie pozwolenie ale jest nadzieja ,że szybko uruchomią. W ostatnim czasie Play przyspieszył z LTE i pewnie wkrótce i u Ciebie> Pomysł z tym przejściem do Plusa delikatnie mówiąc nienajlepszy. Na dzień dzisiejszy najsłabsza oferta na rynku , znacznie odbiegająca od reszty. Jeśli zmieniać to tylko na Orange lub T-Mobile( o ile wprowadzą zapowiadaną ofertę). Do kiedy umowa w Play?
blackpedro

Umowa już wymówiłem. Kończy się 20 maja. Bez znaczenia czy to będzie Play, Plus czy T-Mobile, byle zasięg był i internet hulał.

[ Dodano: 2014-04-16, 11:44 ]
Byłem się dziś dowiedzieć i z BTSa oddalonego o 4.7km śmiga LTE z Play. Planuje kupić B593s-22 we własnym zakresie. Doradźcie jaką antenę kupić do tego routera? Nie nastawiam się raczej na odbiór LTE ale może się uda. Czy jest jakaś antena uniwersalna do LTE i 3G.
ODPOWIEDZ