AIRLIVE 3GII AP - LTE PLUS

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
niuteq
Początkujący użytkownik forum

AIRLIVE 3GII AP - LTE PLUS

Post autor: niuteq »

Witam
czas w domu przerzucić się na wyższe prędkości internetu. Ze względu na brak infrastruktury telefonii stacjonarnej od roku korzystam z PLAY ONLINE z prędkością do 4Mb (rzeczywistość to ok 1,5 - 2 Mb). Po testach oferty PLUSA LTE mam prędkość ok 8-9 Mb pobieranie oraz ok 5-7 Mb wysyłka. Mnie takie parametry zadowalają.
Sprzęt jaki posiadam w domu to router 3G airlive 3gII w ofercie plus chciałbym wziąć router Router HUAWEI B593s LTE czy można to spiąć razem.
Zasięg LTE najlepszy mam w jednym końcu domu natomiast telewizor (gdzie chciałbym korzystać z internetu w drugim końcu domu).
Moje pytanie czy router AIRLIVE 3G II można przestawić tak aby przydłużyć zasięg wifi i aby można było do niego podłączyć przez port LAN - telewizor i tuner satelitarny.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: AIRLIVE 3GII AP - LTE PLUS

Post autor: matek451 »

Nie warto brać nowej oferty z Plusa/ CP , jest słaba. Korzystasz z Play, jeśli jesteś ze Szczecina to masz już LTE w tej sieci. Proponuje wypowiedzieć umowę z Play a nastepnie podjąć negocjacje z Grupą Utrzymania Play. Możesz uzyskać dużo lepszą ofertę, większy limit i taniej niż w Plusie, do tego noce(1-8) w cenie bez limitu. Do tego przez 6 m-cy będziesz miał internet LTE z 200GB limitu. Prędkość DL w zależności od abonamentu DL 15-30Mb/s. Możesz brać bez sprzętu na 12 m-cy( będzie taniej niż ze sprzętem) lub z MF28D na 18, 24 m-ce.
niuteq

dokładnie to mieszkam w miejscowości Rzepnowo 3km. od Pyrzyc zach-pomorskie tu LTE w PLAY nie ma.
Plusa ofertę przetestowałem i wiem ze prędkość mam ok 10 mb. Był ostatnio u mnie kolega który ma ofertę PLAY 4gLTE no i prędkość jaka udało nam się osiągnąć była porównywalne z tym co mam teraz
pytanie moje czy te dwa urządzenia można spiąć ze sobą? Router z plusa + airlive jako AP client
matek451
Guru bezprzewodowy

W Pyrzycach jest pozwolenie na LTE w Play i możliwe, że wkrótce uruchomią. Na twoim miejscu poważnie bym się zastanowił nad przejściem do Plusa. Ich oferta jest najsłabsza na rynku, jako jedyni mają limit nocny, za który trzeba jeszcze płacić. Ich sieć LTE w ciągu roku zapchała się. Np u mnie zwolniła o połowę i jest teraz wolniejsza niż T-Mobile( Orange) na HSPA+DC po modernizacji NetWorks. Na twoim miejscu jeśli miałbym migrować to właśnie do Orange/T -Mobile. W Pyrzycach jest NetWorks na UMTS2100 z HSPA+DC do 43,2Mb/s. Oferty Orange/T-mobile biją na głowę Plusa. Masz kilka opcji a wybrałeś najgorszą. Wszystkie sieci oprócz Plusa poprawiły ostatnio ofertę. Plus od 03.04 tylko ją pogorszył i wyraźnie odstaje od reszty. LTE coraz wolniejsze , inni je tez wprowadzają i modernizują siec 3G. Ale twój wybór .
niuteq

ok dzięki za info,przemyśle porównam oferty, ale dla mnie ważne jest jeszcze czy wybierając ofertę z routerem będę mógł go połączyć z moim Airlivem?
mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: mcore »

niuteq pisze:ok dzięki za info,przemyśle porównam oferty, ale dla mnie ważne jest jeszcze czy wybierając ofertę z routerem będę mógł go połączyć z moim Airlivem?
Czesc. Nie ma sensu się pozbywać AIRLIVE3GII na rzecz B593-22. To świetny ruter - wgrywasz soft od nowszej wersji czyli AIR4G która różni się tylko naklejką - najpierw soft ten - AIR4G basic a nastepnie upgrejdujesz go softem tym Airlive_Air4G_NO_UI.1001-1356.bin
i działa modem ZTE MF823 oraz HUAWEI E3276 ( będzie tańszy niż ruter B593)
Oczywiście upgrejdując AIRLIVE AIR3GII będziesz musial zaznaczyć "akceptuj nieoficjalne firmware".
Ja mam taki tandem E3276 + AIR3GII (zupgrejdowany jak powyżej) i działa wyśmienicie. Do E3276 warto też wgrać firmware E3276 soft ELISA bo wtedy działa stabilnie ten modem nie tylko z tym ruterem ale takze z kompami Windows, Ubuntu linux i resztą.
Do AIRLIVE3GII mozesz dokupić i dokręcić większą antenę WIFI - to jest złacze RP SMA za 10 złotych dokupisz lepsza antenę na allegro
Awatar użytkownika
XanPL

Post autor: XanPL »

@mcore - a przy słabym zasięgu LTE nie zawiesza tego AIR LIVE Air3GII?
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
mcore

Na 1 kresce sygnalu jeszcze dzialal poprawnie wiec nie zawieszal sie
niuteq

mcore pisze: Czesc. Nie ma sensu się pozbywać AIRLIVE3GII na rzecz B593-22. To świetny ruter - wgrywasz soft od nowszej wersji czyli AIR4G która różni się tylko naklejką - najpierw soft ten - AIR4G basic a nastepnie upgrejdujesz go softem tym Airlive_Air4G_NO_UI.1001-1356.bin
i działa modem ZTE MF823 oraz HUAWEI E3276 ( będzie tańszy niż ruter B593)
Oczywiście upgrejdując AIRLIVE AIR3GII będziesz musial zaznaczyć "akceptuj nieoficjalne firmware".
Ja mam taki tandem E3276 + AIR3GII (zupgrejdowany jak powyżej) i działa wyśmienicie. Do E3276 warto też wgrać firmware E3276 soft ELISA bo wtedy działa stabilnie ten modem nie tylko z tym ruterem ale takze z kompami Windows, Ubuntu linux i resztą.
Do AIRLIVE3GII mozesz dokupić i dokręcić większą antenę WIFI - to jest złacze RP SMA za 10 złotych dokupisz lepsza antenę na allegro
na taką odpowiedz czekałem.
ale jest problem mały w miejscu gdzie trzymam router (potrzebny jest lan do tunera sat i tv smart) nie mam zasięgu LTE. chyba że do takie zestawu E3276 + AIR3GII dołożę AP Client który przedłuży mi wifi i bede miał ze dwa wyjscia LAN
mcore

Wystarczy jakikolwiek ruter z apclient i portami ethernet. Na allegro uzywane po 50zl
lub opcja druga do modemu e3276 antena z kabelkiem kilkumetrowym. Najlepiej zewnetrzna
matek451
Guru bezprzewodowy

W trybie AP Client nie poprawisz sobie zasięgu WiFi . Router odbiera tylko po WiFi dalej po LAN. Podłączysz 4 urządzenia w tym tv i dekoder. Najtańszy np. 8level WRT-150 kupisz nowy za 60 zł, używkę za połowę ceny. Nie kupuj żadnej pseudoantenki WiFi do AIR3G , to nic nie da. Na prawdziwe rozszerzenie zasięgu są inne sposoby. Antenka za 10 zł -"9dBi" może tylko pogorszyć zasięg, który masz na oryginalnej.
ODPOWIEDZ