pomoc przy doborze sprzętu wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
pomoc przy doborze sprzętu wifi
Panowie doradźcie co powinienem kupić do takie konfiguracji
Dokładny opis rysunku:
1 ma łącze dostarczone światłowodem 100/10
2 ma być połączona z 1 a następnie udostępnić sieć do 3 i 4
odległość między 1 a 2 to max 25m
odległość między 2 a 4 to max 70m
Widoczność optyczne doskonała między obiektami.
Sprzęt powinien pozwolić bez problemu puścić połączenie o przepustowości 100 Mbit, oraz być maksymalnie bezobsługowy chodzi mi o to żeby skonfigurować i zapomnieć o problemach. Nie mówię o braku kontroli tylko dostępności usługi ma po prostu działać
Dokładny opis rysunku:
1 ma łącze dostarczone światłowodem 100/10
2 ma być połączona z 1 a następnie udostępnić sieć do 3 i 4
odległość między 1 a 2 to max 25m
odległość między 2 a 4 to max 70m
Widoczność optyczne doskonała między obiektami.
Sprzęt powinien pozwolić bez problemu puścić połączenie o przepustowości 100 Mbit, oraz być maksymalnie bezobsługowy chodzi mi o to żeby skonfigurować i zapomnieć o problemach. Nie mówię o braku kontroli tylko dostępności usługi ma po prostu działać
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: pomoc przy doborze sprzętu wifi
To nie będzie proste, wszystko musi pracować w pełnym N na 5GHz a i tak mogą być problemy bo Poznań to raczej duże miasto i mnóstwo sieci WiFi.nomjas pisze:Sprzęt powinien pozwolić bez problemu puścić połączenie o przepustowości 100 Mbit,
Ile chcesz na to wydać?
Nie pomagam na PW!
-
w zasadzie to pod Poznaniem to ma być sieć sąsiedzka między domkami jednorodzinnymi więc będzie zrzutka ale myślę że tak max 3 tys PLN. W 5 Ghz wieje tutaj jedna sieć więc myślę że dużego ruchu nie ma w eterze no chyba że ktoś ma w domu tak jak ja ale to raczej nie powinno zakłócać zewnętrznych anten. Mam jeszcze drugą opcję po skrętce w takiej konfiguracji 1-2 2-3 i 3-4 ale estetyczniej będzie to zrobić po wifi.
- wojteks
- *** Administrator ***
No to 5x http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... zia%C5%82y cos tego typu i do tego coś na serwer dzielący pasmo albo coś na MT (MikroTiku).nomjas pisze:ale myślę że tak max 3 tys PLN.
Ale będzie tanio, niestety pojawi się problem przepięć od wyładowań atmosferycznych (burze). Droższa i lepsza opcja to światłowód.nomjas pisze:Mam jeszcze drugą opcję po skrętce
Nie pomagam na PW!
-
też myślałem nad światłem i to spokojnie się zamkniemy w budżecie tylko i tak będę musiał je puścić na lince nośnej ale to raczej nic nie zaszkodzi na burze
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie zaszkodzi.nomjas pisze: tylko i tak będę musiał je puścić na lince nośnej ale to raczej nic nie zaszkodzi na burze
Nie pomagam na PW!
-
jedna z firm zaproponowała mi takie rozwiązanie
Punkt 2
https://www.cyberbajt.pl/produkt/5466/s ... eg-hv.html
Punkty 1,3,4
https://www.cyberbajt.pl/produkt/5399/g ... -mimo.html
Punkt 2
https://www.cyberbajt.pl/produkt/5466/s ... eg-hv.html
Punkty 1,3,4
https://www.cyberbajt.pl/produkt/5399/g ... -mimo.html
- wojteks
- *** Administrator ***
No to tanio nie jest, 3000zł za sam sprzęt, jeszcze dolicz drobiazgi i robociznę więc 3500 osiągniesz za całość. Pytanie podstawowe czy na pewno potrzebujesz 100Mbps we wszystkich punktachnomjas pisze:jedna z firm zaproponowała mi takie rozwiązanie
No cóż Twoja kasa Twój wybór.
Nie pomagam na PW!
-
robocizna wyniesie 0 PLN bo będę to sam robił chcę mieć 100 Mbps już a przyszłość a w ogóle to łącze będzie od dostawcy 100/10 więc jak już tak jest to niech wszyscy mają dobrze
jakoś bardziej mnie przekonuje zestaw na Ubiquiti NanoStation M5 czy ten co podałem w poprzednim poście będzie mocniejszy tz większe prędkości na tym pójdą oraz czy nie za mocne na takie odległości max to będzie 70 metrów z doskonałą widocznością

- wojteks
- *** Administrator ***
M5 to "tylko" 150Mbps, zestaw na MT to 300Mbps.nomjas pisze:zestaw na Ubiquiti NanoStation M5 czy ten co podałem w poprzednim poście
Moc nadawania zawsze można zmniejszyć.nomjas pisze:czy nie za mocne na takie odległości
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
M5 też ma 300Mbps