Przedłużenie umowy Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Przedłużenie umowy Orange
Witam. Jestem użytkownikiem Orange Free od 2009 roku. W Lipcu kończy się mi umowa. Obecnie posiadam Orange Free 99, za który płacę coś koło 84 zł mam limit 28 GB.
Kilka miesięcy temu o czym pisałem na forum mogłem już migrować na Orange Free Net z pakietem 70 GB ale zostałem wprowadzony w błąd - w związku z faktem, że najwyższy pakiet Orange Free Net jest niższy od mojego obecnego musiałbym czekać na wejście umowy do lipca tego roku. Na szczęście umowę udało się odkręcić.
W związku z tym zdaje sobie sprawę, że nowe warunki mogę uzyskać dopiero z końcem obecnej umowy czyli w lipcu.
W co chcę celować? 2x więcej GB. Dla mnie najważniejszy jest limit 70 GB byłoby idealnie obecnie 89,90 dla nowych klientów.
Czy mogę ugrać taki pakiet powiedzmy w tej cenie 89,90 i do tego sprzęt Huawei B593 ?
Czy trzeba napisać rezygnacje na miesiąc przed końcem umowy i czekać na kontakt ze strony DUK? Jak sądzicie?
Jeżeli nie ugram sprzętu to za ile mógłbym dostać te 70 GB? Standardowo proponują teraz upust 10% to chyba nie za wiele.
Dzięki za podpowiedzi.
Kilka miesięcy temu o czym pisałem na forum mogłem już migrować na Orange Free Net z pakietem 70 GB ale zostałem wprowadzony w błąd - w związku z faktem, że najwyższy pakiet Orange Free Net jest niższy od mojego obecnego musiałbym czekać na wejście umowy do lipca tego roku. Na szczęście umowę udało się odkręcić.
W związku z tym zdaje sobie sprawę, że nowe warunki mogę uzyskać dopiero z końcem obecnej umowy czyli w lipcu.
W co chcę celować? 2x więcej GB. Dla mnie najważniejszy jest limit 70 GB byłoby idealnie obecnie 89,90 dla nowych klientów.
Czy mogę ugrać taki pakiet powiedzmy w tej cenie 89,90 i do tego sprzęt Huawei B593 ?
Czy trzeba napisać rezygnacje na miesiąc przed końcem umowy i czekać na kontakt ze strony DUK? Jak sądzicie?
Jeżeli nie ugram sprzętu to za ile mógłbym dostać te 70 GB? Standardowo proponują teraz upust 10% to chyba nie za wiele.
Dzięki za podpowiedzi.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Przedłużenie umowy Orange
Bez złożenia wypowiedzenia trudno ugrać coś więcej. Dobrze mamy rozpracowany temat umowy na dwa lata z rabatem 80% bez sprzętu i 30% ze sprzętem. Do tego wzrost abonamentu o 40%. Na twoim miejscu brałbym 49GB za 17,98 zł. Do tego dokupiłbym za 9,99 Szczęśliwe godziny-noce bez limitu od 0.00 do 12.00 i za 27,97 miałbyś bezlimitowe 12godzin a na pozostałe 12 limit 49 GB. To na dzień dzisiejszy mega oferta. Co do tych 70GB trudno wypowiedzieć się ile dadzą rabatu. Ale na podobne jak wcześniej bym nie liczył. Po pierwsze umowa na 18 m-cy więc nie będą tacy skorzy do ustępstw. Ktoś na forum ma tez starać się o taki pakiet i zobaczymy co wynegocjuje ten betatester. Sprzęt np. B-593s-22 warto kupić samemu i najlepiej ten z Plusa/CP. Koszt na dziś to 350-500 zł. Przy abonamencie 17,98 za 49GB to najkorzystniejsze rozwiązanie. W umowach ze sprzętem w Orange zapłacisz w abonamencie dużo więcej.
-
49GB to trochę mało jeżeli patrzeć w przyszłość
Namiętnie korzystam z usług takich jak Netflix i duży pakiet to podstawa. Generalnie z drugiej strony za takie grosze nie ma co się zastanawiać - obecnie płacę prawie 90 zł za 28 GB... Faktycznie to chyba najlepsza opcja plus ten modem na wolnym rynku. Na allegro chodzą po około 600 zł ale są dwa rodzaje z końcówką 12 i 22 o ile się nie mylę. Nie pamiętam czym one się różnią. Ale ten Huawei B593s-22 ktoś wystawia za 1300 zł.
Rozumiem, że jeżeli chciałbym płacić około 89 zł - bez sprzętu to mogę liczyć nawet na jakieś 100 GB?

Rozumiem, że jeżeli chciałbym płacić około 89 zł - bez sprzętu to mogę liczyć nawet na jakieś 100 GB?
-
- Guru bezprzewodowy
Z ceną za B-593s-22 trochę przesadzasz np. http://allegro.pl/router-lte-cpe-b593s- ... 57805.html , http://allegro.pl/router-bramka-wifi-hu ... 05262.html i kilka innych do 400zł. Oczywiście nowszy jest s-22 . Za ile dali by ci 100GB ( jeśli jest taka możliwość) trudno wyrokować.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
szuki, negocjuj umowę bez sprzętu i dokup ewentualnie drugą umowę bez sprzętu. GB na jednym koncie abonenckim w ramach Free Net sumują się (cały pakiet dla obydwu kart SIM - jedna może wszystko wykorzystać). Jeśli udałoby ci się dostać 49 GB za 17,95 zł na 2 lata mógłbyś, ewentualnie, dobrać FreeNet 2x więcej GB czyli 70 GB za 89,90 zł - 10 zł z racji Orange Open Combo. W sumie wyszłoby 97,95 zł miesięcznie za 119 GB. Do tego, zamiast darmowych nocy 0:00-0:08, obrać za 9,99 zł noc bez limitu, ale 0:00-12:00. Za 107,94 zł miesięcznie wyszłoby 119 GB w godzinach 12:00-0:00 i bez limitu 0:00-12:00.
Takie luźne wyliczenie.
Takie luźne wyliczenie.

- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
Oferta przedłużenia umowy jest ustalana indywidualnie. Zachęcam do kontaktu z działem propozycji (*400) lub z nami przez formularz Pomoc Orange http://pomoc.orange.pl/. Chętnie coś doradzimy.
- michcio123
- Stały użytkownik forum
Witam!
Czy po wysłaniu wypowiedzenia pocztą powinienem otrzymać jakieś potwierdzenie smsem czy coś w tym rodzaju? Pytam bo tydzień temu wysłałem wypowiedzenie listem poleconym wiem ze dotarł do orange ale DUK sie ze mna jeszcze nie kontaktował.
Czy po wysłaniu wypowiedzenia pocztą powinienem otrzymać jakieś potwierdzenie smsem czy coś w tym rodzaju? Pytam bo tydzień temu wysłałem wypowiedzenie listem poleconym wiem ze dotarł do orange ale DUK sie ze mna jeszcze nie kontaktował.
Huawei B618s-22d -- ZTE MF286D
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Poczekaj na koniec umowy.michcio123 pisze:Pytam bo tydzień temu wysłałem wypowiedzenie listem poleconym wiem ze dotarł do orange ale DUK sie ze mna jeszcze nie kontaktował.
Znajoma wysłała wypowiedzenie już w lipcu/sierpniu, a dzwonili do niej z DUK dopiero w grudniu, jakoś tak 2-3 tygodnie przed końcem umowy.
-
Witam właśnie dograłem z Orange nowe warunki. I teraz trochę otrzeźwiałem i pewnie powiecie, że źle zrobiłem ale ogólnie jestem zadowolony. Zadzwoniłem na numer w sprawie przedłużeń - oczywiście standardowa oferta ale powiedziałem uczciwie o co mi chodzi. Generalnie zostałem przekierowany do DUK i od razu oferta jak pisaliście około 20 zł (2 lata) za 49 GB. Jednak skorzystałem z opcji z routerem Huawei b593 mogłem mieć go za jakieś kilka złotych w umowie na dwa lata jednak wybrałem umowę na 18 miesięcy. Dostałem 30% rabatu na abonament - będę płacił 63 zł miesięcznie , router za 189 zł pakiet 49GB. Ogólnie jestem zadowolony. Pewnie powiecie, że mogłem kupić router na allegro i brać plan za 20 zł ,ale oferta za 63 zł z routerem jest uczciwa. Ale tutaj mam krótszą umowę i stawkę która mi pasuje.
Jedyny minus to to, że nie mogli mi dać w tym kanale szczęśliwych godzin - ale 3 złote mnie nie zbawi, zresztą będę i tak brał te za 10 zł do 12.
Dajcie znać czy oferta według was ok:) Tylko nie piszcie, że trzeba było brać za 20 zł:) (To już filantropia ze strony operatora).
Jedyny minus to to, że nie mogli mi dać w tym kanale szczęśliwych godzin - ale 3 złote mnie nie zbawi, zresztą będę i tak brał te za 10 zł do 12.
Dajcie znać czy oferta według was ok:) Tylko nie piszcie, że trzeba było brać za 20 zł:) (To już filantropia ze strony operatora).
-
- Stały użytkownik forum
B593 można wyrwać już za 350 zł... Tutaj i tak musisz wybulić 189 za router, więc nie dało rady wstrzymać się jeszcze i dozbierać brakujące 160 zł? Miałbyś wtedy router na własność i abo 18 zł miesięcznie... A jeśli już nie chciałeś płacić zbyt dużo za sprzęt to lepiej było moim zdaniem brać router B593+tablet Pentagrama w zestawie za 40 zł., po rabacie 30% stawki te same co masz, umowa na 2 lata, (limit 35 GB, ale za to darmowe SG) bo rozumiem, że do tej umowy tabletu Ci nie dorzucili?
Z mojej strony jeszcze inne pytanie, jak finalizują telefoniczne przedłużenie? Przyjedzie teraz do Ciebie kurier z aneksem i routerem, czy z samym routerem? (bo dyspozycja przedłużenia przez telefon wystarczy?)
Z mojej strony jeszcze inne pytanie, jak finalizują telefoniczne przedłużenie? Przyjedzie teraz do Ciebie kurier z aneksem i routerem, czy z samym routerem? (bo dyspozycja przedłużenia przez telefon wystarczy?)
Ostatnio zmieniony 2014-04-15, 13:43 przez Throu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ja bym brał za 20zł a sprzęt kupił na własną rękęszuki pisze:Tylko nie piszcie, że trzeba było brać za 20 zł
![:]](./images/smilies/splash.gif)
A tak na poważnie Skoro świadomie dokonałeś wyboru i jesteś z tego zadowolony to uważam że wszystko OK
Fakt, nocki mogli już dorzucić gratis do oferty
-
Throu, Patrzyłem i 350 zł grubo przesadzasz. Trzeba rozróżniać modele ten z końcówką 12 i 22. Jak kupuje coś na allegro patrze na gwarancje, sprzedawców itd aby nie żałować. Obecnie abym mógł spokojnie kupić ten router na allegro musiałbym dać jakieś 450-500 zł. Generalnie mogłem sobie na to pozwolić ale tutaj mam mniejszy koszt jednorazowy, a potrzeb jest dużo. Obecnie za 28 GB płacę 84 złote
Więc popatrz już zyskuję. Mam krótszą umowę - a być może za 1,5 roku będę już mógł brać neta po kablu bo kupię mieszkanie. Co ciekawe dostałem się do DUK bez wypowiadania umowy.
Ten tablet to szajs, miałem samsung galaxy tab dobry sprzęt nie używałem, a te pentagramy to ja dziękuje.
Umowa kurier, aneks zawsze musi być:) bez papieru to można po twarzy dostać co najwyżej.

Ten tablet to szajs, miałem samsung galaxy tab dobry sprzęt nie używałem, a te pentagramy to ja dziękuje.
Umowa kurier, aneks zawsze musi być:) bez papieru to można po twarzy dostać co najwyżej.
-
- Guru bezprzewodowy
Nówka sztuka z Plusa z dwuletnią gwarancją oczywiście B-593s-22 w licytacjach nawet za 300-320 zł. Od ręki do kupienia za 350. Wszystko pewne z salonu Plusa/ CP . Rachunek , gwarancja i no i najważniejsze nie ma simlocka . Przepłaciłeś i to grubo.(ok. 700 zł). Ale szanuję wybór jak cię stać i jesteś zadowolony. Osobiście biorę tylko SIM a sprzęt kupuję sam taki jaki mi odpowiwda.A kto mówi,ze miałeś używać Pentagrama? Bierze się za 1 zł i na OLX lub Allegro, czysty zysk,zostaje kasa na abonament. Choć to wcale nie taki szajs.Procesor czterordzeniowy RK3188, ogólnie miałem chińczyka na takim samym i nie był gorszy od SG Taba I. Ponieważ targowanie mam we krwi to dla mnie optymalna oferta to ta za 17,98 + 9,99 za SG od 0.00 do 12.00 .
-
- Stały użytkownik forum
szuki, allegro to nie jedyny serwis aukcyjny, chociaż i tam nie tak dawno widziałem kilka ofert nowych -s22 z cenami poniżej 400 zł. Pojawiają się dość regularnie, wystarczy poczekać bo ten router jest obecnie dość chodliwy i sporo sztuk znajduje się w obrocie na rynku. Umowa, którą zawarłeś jest oczywiście korzystna w porównaniu z poprzednią, więc tak czy owak odnotowałeś zysk, ale mógł on być dużo większy. W tej opcji z tabletem tak jak matek451 napisał - ze sprzętu nie trzeba korzystać, zawsze można go przeznaczyć na handel. Puściłbyś tego Pentagrama powiedzmy za około 300 zł i już masz sfinansowane pół roku abonamentu bez wydawania własnych środków. Warto także w ten sposób kombinować a nie kierować się wyłącznie tym czy ze sprzętu mamy zamiar korzystać czy też nie 

-
Chłopaki wprawdzie o niewielkie pieniądze ale zaniżacie cenę routera (wiem, że można upolować, wiem że pojawia się ich coraz więcej
, ale w opcji kup teraz szukałbym pewniaka z wszystkimi papierami za jakieś 450 zł) ale ok nie ma co dywagować o takie różnicę.
Zawyżacie wartość Pentagram P5346 - na allegro masa tego już od 170 zł co oznacza, że niekoniecznie znajdują swojego nabywcę od ręki - pewnie aby sprzedać szybko trzeba by było wystawić za 150 zł.
Pani nie proponowała zestawu mi nie przyszło nawet do głowy zapytać, więc nie wiem czy byłby osiągalny - pewnie tak.
Opcja za 20 zł faktycznie byłaby fajna - ale umowa na 24 miesiące (chociaż 20x6 to 120 zł czyli całe nic). Ogólnie 63 złote w moim budżecie to fajna opcja - nie ukrywam, że nie jest to jakiś wielki koszt.
Ogólnie ważne, że wiemy co można zyskać. Swoją drogą nie bardzo rozumiem jakie korzyści ma Orange z utrzymania kogoś za 20 zł - umowa dwa lata przychód 480 zł - a gdzie koszty? Co z zyskiem? Lada chwila skończy się jak w Play.... ceny do góry. Taka polityka doprowadzi do przeciążenia łączy.
Pewnie pamiętacie nasze przygody z pakietem wakacyjnym.
Jeszcze jeden wniosek nasuwa mi się obecnie... Jak ktoś wywalczył 20 zł to już kolejna propozycja będzie fatalna bo operator nie będzie wysoko cenił takiego klienta - wtedy zostaje nowa oferta. Biorąc pod uwagę fakt, że ceny spadły już do granic możliwości obecnie może pojawić się tendencja, do której nikt z nas nie jest przyzwyczajony tzn. ceny usług mogą wzrosnąć a oferta zmienić się na mniej korzystną. Obecnie już tak dzieje się w przypadku taryf głosowych w play. Wprawdzie rozbudowa sieci sprzyja zwiększaniu limitów ale nie czarujmy się większość użytkowników zadowala się małymi pakietami i nie widzi sensu dopłacać za transfer.

Zawyżacie wartość Pentagram P5346 - na allegro masa tego już od 170 zł co oznacza, że niekoniecznie znajdują swojego nabywcę od ręki - pewnie aby sprzedać szybko trzeba by było wystawić za 150 zł.
Pani nie proponowała zestawu mi nie przyszło nawet do głowy zapytać, więc nie wiem czy byłby osiągalny - pewnie tak.
Opcja za 20 zł faktycznie byłaby fajna - ale umowa na 24 miesiące (chociaż 20x6 to 120 zł czyli całe nic). Ogólnie 63 złote w moim budżecie to fajna opcja - nie ukrywam, że nie jest to jakiś wielki koszt.
Ogólnie ważne, że wiemy co można zyskać. Swoją drogą nie bardzo rozumiem jakie korzyści ma Orange z utrzymania kogoś za 20 zł - umowa dwa lata przychód 480 zł - a gdzie koszty? Co z zyskiem? Lada chwila skończy się jak w Play.... ceny do góry. Taka polityka doprowadzi do przeciążenia łączy.

Jeszcze jeden wniosek nasuwa mi się obecnie... Jak ktoś wywalczył 20 zł to już kolejna propozycja będzie fatalna bo operator nie będzie wysoko cenił takiego klienta - wtedy zostaje nowa oferta. Biorąc pod uwagę fakt, że ceny spadły już do granic możliwości obecnie może pojawić się tendencja, do której nikt z nas nie jest przyzwyczajony tzn. ceny usług mogą wzrosnąć a oferta zmienić się na mniej korzystną. Obecnie już tak dzieje się w przypadku taryf głosowych w play. Wprawdzie rozbudowa sieci sprzyja zwiększaniu limitów ale nie czarujmy się większość użytkowników zadowala się małymi pakietami i nie widzi sensu dopłacać za transfer.
-
- Stały użytkownik forum
Żeby nie być gołosłownym, pierwsze lepsze oferty z brzegu na jakie natrafiłem, Huawei B593s-22 nowy z papierami, itd:
- http://allegro.pl/router-huawei-cpe-b59 ... 65615.html - 399 zł,
- http://olx.pl/oferta/router-huawei-b593 ... 5b18a4f826 - 350 zł.
Cen Pentagrama nie chce mi się już sprawdzać, być może jest tak jak piszesz. Zgodzę się, że nie ma co kruszyć kopii o te kilka zł, grunt, że jesteś zadowolony, więc temat uważam za zamknięty
Co do opłacalności oferty 17,98 zł z punktu widzenia interesu Orange - nie byłbym tak pesymistycznie nastawiony. Po coś w końcu tą modernizację w ramach Networks robili, więc o przeciążenia łączy bym się nie obawiał - nowszy sprzęt, dobra optymalizacja, dwa razy więcej nadajników niż wcześniej... Nie zapominajmy też, że z roku na rok mamy coraz więcej inwestycji w infrastrukturę internetową nie tylko ze strony telekomów, ale i poszczególnych gmin - dotacje z UE, rządowe programy, itd - to wszystko sprawia, że przeciętny użytkownik ma coraz więcej możliwości wyboru dzięki czemu popyt na internet również jest rozłożony na większą ilość podmiotów a nie ściśnięty w ramach jednego monopolisty, gdzie sieć przeciążona i transfery żenująco słabe.
Osobiście nie widzę powodu do obaw - wręcz przeciwnie, moim zdaniem rynek mobilnego internetu dopiero czeka prawdziwa wojna o klienta (gdy wszystkie telekomy będą już miały porządnie rozwiniętą sieć LTE). Zyski z telefonii komórkowej spadają, natomiast z internetu mobilnego rosną bo rokrocznie rośnie popyt na te drugie (era smartfonów robi swoje). W tym segmencie jest jeszcze wielki potencjał do wykorzystania i moim skromnym zdaniem dla nas użytkowników złote czasy (duże limity, niskie ceny) dopiero nadchodzą
Najbliższa przyszłość pokaże czy miałem rację.
- http://allegro.pl/router-huawei-cpe-b59 ... 65615.html - 399 zł,
- http://olx.pl/oferta/router-huawei-b593 ... 5b18a4f826 - 350 zł.
Cen Pentagrama nie chce mi się już sprawdzać, być może jest tak jak piszesz. Zgodzę się, że nie ma co kruszyć kopii o te kilka zł, grunt, że jesteś zadowolony, więc temat uważam za zamknięty

Co do opłacalności oferty 17,98 zł z punktu widzenia interesu Orange - nie byłbym tak pesymistycznie nastawiony. Po coś w końcu tą modernizację w ramach Networks robili, więc o przeciążenia łączy bym się nie obawiał - nowszy sprzęt, dobra optymalizacja, dwa razy więcej nadajników niż wcześniej... Nie zapominajmy też, że z roku na rok mamy coraz więcej inwestycji w infrastrukturę internetową nie tylko ze strony telekomów, ale i poszczególnych gmin - dotacje z UE, rządowe programy, itd - to wszystko sprawia, że przeciętny użytkownik ma coraz więcej możliwości wyboru dzięki czemu popyt na internet również jest rozłożony na większą ilość podmiotów a nie ściśnięty w ramach jednego monopolisty, gdzie sieć przeciążona i transfery żenująco słabe.
Osobiście nie widzę powodu do obaw - wręcz przeciwnie, moim zdaniem rynek mobilnego internetu dopiero czeka prawdziwa wojna o klienta (gdy wszystkie telekomy będą już miały porządnie rozwiniętą sieć LTE). Zyski z telefonii komórkowej spadają, natomiast z internetu mobilnego rosną bo rokrocznie rośnie popyt na te drugie (era smartfonów robi swoje). W tym segmencie jest jeszcze wielki potencjał do wykorzystania i moim skromnym zdaniem dla nas użytkowników złote czasy (duże limity, niskie ceny) dopiero nadchodzą

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A co najważniejsze, dosył jest na swiatłowodachThrou pisze:więc o przeciążenia łączy bym się nie obawiał - nowszy sprzęt, dobra optymalizacja, dwa razy więcej nadajników niż wcześniej wcześniej...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nawet za te 20 zł opłaca się dać te 49 GB. Operator nie dopłaca do sprzętu, ma cię dwa lata uwiązanego, łącza są zestawione, znaczna większość klientów przepłaca za usługi.
Operator i tak jest in plus.
Operator i tak jest in plus.
- michcio123
- Stały użytkownik forum
Witam!
Właśnie jestem po 3 rozmowie z DUK miałem do tej pory umowe na pół roku po złożeniu wypowiedzenia maks co dostałem na 2 lata to 17,98zł za 35Gb miesiecznie bez sprzętu więcej nie idzie ugrać zapierają sie ze za krótki staż abonencki.
Właśnie jestem po 3 rozmowie z DUK miałem do tej pory umowe na pół roku po złożeniu wypowiedzenia maks co dostałem na 2 lata to 17,98zł za 35Gb miesiecznie bez sprzętu więcej nie idzie ugrać zapierają sie ze za krótki staż abonencki.
Huawei B618s-22d -- ZTE MF286D
-
- Guru bezprzewodowy
No to i tak super oferta, po pół roku masz rabat 80%. Dokup za 10 zł Szczęśliwe godziny od 0.00 do 12.00. Nigdzie nie znajdziesz czegoś podobnego w takiej cenie.
-
Ja przedwczoraj zaniosłem wypowiedzenie do salonu (żeby na znaczku zaoszczędzić),
dziś już dzwonili.
Za 35GB/m-c (tyle mi starcza) na 2 lata proponują abonament 17zł z groszami/m-c (zniżka 80% od ceny nominalnej).
Na pytanie o umowę na 12 miesięcy usłyszałem, że mogą dać tylko 30% zniżki.
Dalej nie pytałem.
17 zł + 3 zł za "nieprzespane noce" --> 20 zł / m-c,
paczka papierosów + zapalniczka tyle teraz kosztuje
Chyba wezmę, tym bardziej że mój nadajnik z Orange tydzień temu pojawił się na na stronie UKE na liście pozwoleń na LTE1800.
dziś już dzwonili.
Za 35GB/m-c (tyle mi starcza) na 2 lata proponują abonament 17zł z groszami/m-c (zniżka 80% od ceny nominalnej).
Na pytanie o umowę na 12 miesięcy usłyszałem, że mogą dać tylko 30% zniżki.
Dalej nie pytałem.
17 zł + 3 zł za "nieprzespane noce" --> 20 zł / m-c,
paczka papierosów + zapalniczka tyle teraz kosztuje

Chyba wezmę, tym bardziej że mój nadajnik z Orange tydzień temu pojawił się na na stronie UKE na liście pozwoleń na LTE1800.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
To może być mało 35GBkordirko pisze:LTE1800

-
I mam już router. Jest świetny - przy starym Edimaxie wymiata. Jedyne rozczarowanie to wydawało mi się, że to wersja 22 ma 2 gniazda usb, a ma jedno.

35 GB to mało - ja dostałem 49 i tak mam obawy, że braknie, 70 GB byłoby optymalnie.
Pliczek ściąga mi właśnie z prędkością ponad 2MB/s

35 GB to mało - ja dostałem 49 i tak mam obawy, że braknie, 70 GB byłoby optymalnie.
Pliczek ściąga mi właśnie z prędkością ponad 2MB/s

-
- Guru bezprzewodowy
Jak ci mało to dokup "Szczęśliwe Godziny 0-12" za 9,99 i po kłopocie.
-
Mnie starczało 29GB, może raz mi brakło w ciągu roku.Andrzejz78 pisze:To może być mało 35GB
Bardziej niż na prędkości zależy mi na stabilności połączenia.
Orange mi dobrze działało póki było samo umts+, wyciągał do 8~12 MBit, ale potrafił łącze trzymać przez kilka dni bez restartu.
Potem wdrożyli dc+hsdpa w ramach NetWorks, ale co z tego, że prędkość jest w porywach do 25MBit, jak połączenie
się "zawiesza" średnio co 2 godziny, czasem co 1 godzinę. Niby sesja jest, a pingi nie odpowiadają, trzeba zrobić restart.
Samo rozłączenie nie pomaga, trzeba zrobić reset modemu.
Testowane na E372, E3276 i na DWR-921 - zawsze to samo. W tych modemach nie da się wyłączyć DC+hsdpa.
Z anteną przy sygnale 100%, czy bez anteny 80% - bez różnicy, to samo.
Tylko na E3131 bez DC na umts+ działa nadal bezawaryjnie, ale szybkość 10-12MBit.
Jedynie pomaga nieco włączenie pingowania żeby podtrzymywać sesję, zwiechy są rzadziej ale jednak są.
To strasznie irytujące jak cykliczne się zawiesza, i router restartuje modem przez minutę albo dwie.
Teraz płacę za Orange (zostało mi 1,5 miesiąca), ale korzystam z RBM z puszką w Play LTE,
łącze jest przycięte do 16MBit, ale stabilne jak nigdy, trzyma kilka dni.
Jedyne co mnie skłania do przedłużenia umowy z Orange to to, że mój nadajnik za oknem uzyskał pozwolenie na LTE,
i jest nadzieja na lepsze połączenie zanim się promocja RBM na darmowy LTE w grudniu skończy,
no i to, że tylko 20 zł a nie 50zł jak mam obecnie, bo to dc+hsdpa w Orange mają niedopracowane.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-04-19, 10:46 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-04-19, 09:46 przez kordirko, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ostatnio i ja to mamkordirko pisze:się "zawiesza" średnio co 2 godziny
A u mnie pomagakordirko pisze:Samo rozłączenie nie pomaga
Można próbować z nośnymi lub przełączyć się na W900kordirko pisze:W tych modemach nie da się wyłączyć DC+hsdpa
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W każdym się da, ale trzeba znać komendy AT. W takim DWR-921 siedzi moduł mPCIe, ale nie wiem jakiego producenta.Testowane na E372, E3276 i na DWR-921 - zawsze to samo. W tych modemach nie da się wyłączyć DC+hsdpa.
Aktywuj APN vpn. Mam połączeni tylko w HSPA+ DC na karcie Orange z vpn. Teraz akurat mija trzecia doba połączenia i "przewalone" 39 GB. Wszystko chodzi jak należy.kordirko pisze: połączenie
się "zawiesza" średnio co 2 godziny, czasem co 1 godzinę. Niby sesja jest, a pingi nie odpowiadają, trzeba zrobić restart.
Dzwoń pod *800 bo tam da radę to załatwić przy jednym połączeniu.
-
Chłopaki właśnie się zorientowałem, że ci niedobrzy ludzie z Orange zakładają nadal simlocki! Byłem przekonany, że od dawna się tego nie praktykuje. Włożyłem swoją abonamentową kartę playa - mam tam 2 GB miesięcznie, których nie wykorzystuje bo "jadę po" Blackberry BIS - chciałem zobaczyć czy będzie działać. Niestety komunikat, że karta usim zablokowana. Przeczytałem, że zdjęcie na własną rękę prowadzi do utraty gwarancji, natomiast zdjęcie przez Orange kosztuje 77 zł. To się zgadza? Druga sprawa tutaj w Koszalinie Play ma LTE czy orientujecie się czy na karcie z taryfą głosową jest aktywna transmisja danych po LTE? Chciałem sobie zrobić test.
-
Mam do was pytanko. Skąd DUK ma do was numer telefonu bo ja jak byłem kiedyś w salonie Orange i poprosiłem aby takowy wklepali do kontaktu ze mną to po pogrzebaniu w systemie konsultant powiedział mi że nie ma takiej możliwości. Ma u nich tylko Free Net.
-
kedi, DUK to Orange - kończy się umowa, jest ryzyko, że nie przedłużysz to dzwonią.
Opcjonalnie tak jak ja, możesz męczyć ich dzwoniąc na numer propozycja Orange mnie np. przekierowali.
Opcjonalnie tak jak ja, możesz męczyć ich dzwoniąc na numer propozycja Orange mnie np. przekierowali.