Router Wifi, internet proszę o pomoc :)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Needy
Początkujący użytkownik forum

Router Wifi, internet proszę o pomoc :)

Post autor: Needy »

A więc, mam internet z plusa, nie lte
używam modemu 3G, ale prędkość internetu jest okropna, (speedtest: Obrazek - a to jeden z najlepszych wyników)
Chciałbym się dowiedzieć, co mam zrobić aby ten internet przyśpieszyć, że tak powiem :gwiazdki:

Bo tak to się w necie nie da żyć a potrzebuje go nie tylko prywatnie :P
Niedawno też wychaczyłem w promocji laptopa, i chcę zrobić wifi bo nie chcę co chwilę zmieniać modemu :zdziwko: , w pakiecie z plusa mam 10 GB, ale i tak ich jeszcze nigdy nie wykorzystałem przy tej prędkości :klnie: a aż mi 50 zł każą płacić za to coś :gwiazdki:

Dodam że wolałbym router z gniazdem na usb i do modemu a w modemie kartę :)

Więc moje pytanie, czy router coś da? a jeśli nie to jakiego operatora proponujecie? (mieszkam w Kleczanowie, blisko Sandomierza. No i jaki router w mniejszej cenie?
Ostatnio zmieniony 2014-04-19, 05:58 przez Needy, łącznie zmieniany 1 raz.
:P
dexter18

Re: Router Wifi, internet proszę o pomoc :)

Post autor: dexter18 »

Mr3220 i do tego E3131. Sprawdzony zestaw miałem i jest git w małych pieniądzach. Jaki masz poziom sygnału i jaki masz teraz modem ?
Awatar użytkownika
Needy

Post autor: Needy »

3G HSUPA MODEM

sygnał różniasty, raz jest, raz nie ma, raz jest download większy raz nawet się strona nie załaduję, jak jest dobry to w cały dzień od rana sciągnę 300mb

- Obrazek

Obrazek
:P
dexter18

Korzystasz z modemu z firmy krzak pewnie to nawet U900 nie ma. W swojej lokalizacji masz BTS Aero2 dzięki niemu będziesz miał zasięg na U900, tylko zmień modem na Huawei E3131 i router np. MR3220. Do tego w razie wątpliwości ATK-10 i będzie dobry zestaw do internetu.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ten wynalazek , którego używasz proponuję wyrzucić i to szybko do śmieci.W swoim rejonie masz zasięg 3G w Plusie/CP , Orange i T-Mobile a męczysz się na 2G. Na tym cudzie bez UMTS900 nigdy nie skorzystasz z szybkiego internetu Kup E-3131, jak radzi kolega. Do tego ewentualnie MR-3420v2/Mr-3220v2. Do kiedy masz umowę w Plusie? Ten operator ma słabe oferty, lepiej brać Orange/T-mobile lub walczyć o dobrą ofertę z DUK Plusa po wypowiedzeniu tej umowy z Plusem.( rabat 50%).Zasięg w Plusie/CP zapewnia u ciebie sieć Aero2, BTS UMTS900 w Kleczanowie. W Orange/T-Mobile zasięg masz z BTS-a UMTS900 w Lipniku-Kurowie ok. 4 km od ciebie.
dexter18

W T-Mobile wyszły dość fajne oferty. 50 GB za 59 zł bez sprzętu.
belfernia

Post autor: belfernia »

Mnie również interesuje ta sprawa. Mam co prawda znacznie szybsze połączenie ale limitowane, a z internetu korzystam dużo i coraz więcej nie mając jednocześnie możliwości podpięcia się "po kablu".
Właśnie dostałem kartę Aero2 i na dworze jeszcze jakoś łapię zasięg, ale w środku już zupełnie albo jakiś taki dziwny w stylu "pojawiam się i znikam". Sprawdzałem na telefonie Goclever Fone 570Q.
DBI - wynosi na dworze powyżej 90, a w domu albo nieokreślone albo 113

Chciałbym kupić coś niedrogiego i prostego w obsłudze. Najlepiej jakiś router wifi z modemem, takie 2 w 1 z możliwością doczepienia do tego jakiejś silnej anteny (atk-20?).

Bardzo proszę o podpowiedź, co byłoby odpowiednie. Tak konkretnie i najlepiej prostym językiem - nie jestem znawcą tego tematu.

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

belfernia pisze:Najlepiej jakiś router wifi z modemem
Ile chcesz na to wydać? Polecę Huawei B593s-22, D-Link DWR921 (może DWR923).
Nie pomagam na PW!
belfernia

Ale ceny! :szok:

Dzięki za szybką odpowiedź, ale te modele nie są z pewnością dla mnie :gwiazdki:

Zabierając się za pisanie posta myślałem o jakichś 200 zł, ale przeglądając polecane przez Ciebie modele podejrzewam, że pewnie nie uda się za taką kwotę nic dostać.

Czy może jednak jest jakaś opcja dla biedniejszych?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

belfernia, bez UMTS 900 i bez LTE 1800, ale z UMTS 2100 i LTE 800/900/2600 MHz dostaniesz D-Linka DWR-923 z roczną gwarancją za jakieś 180-190 zł z przesyłką.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Chce korzystać z UMTS900 i Aero2 więc wybór ze stacjonarnych właściwie Huawei B-683 biorąc pod uwagę budżet
belfernia

Dziękuję za podpowiedzi. Zdecydowałem się jednak na zakup osobnych urządzeń - Modem + router Huawei i dołożyłem do tego antenę ATK-20.
Bardzo mocno zaskoczyło mnie działanie anteny, bo na wysokości balkonu nic nie łapie, natomiast po podniesieniu o jakiś metr łapie sygnał prawie bez względu na kierunek ustawienia.
W chwili obecnej na teście prędkości łącza mam mniej więcej takie wyniki .
Z informacji wychodzi, że jest dobrze, a więc... jest dobrze.

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ