Od kilku dni mam router Huawei b593s-22 - zastąpił wysłużonego Edimaxa 3G.
Poza faktem, że router wspiera wszystkie technologie jak LTE, Hspa+ Dc itd. ważnym dla mnie było aby lokalnie też prędkość połączenia była dobra, gdyż od niedawna korzystam z dobrodziejstw DLNA, łączę się głównie z moim dongle MINIX NEO X5 - MINIX podpiętym do telewizora. Początkowo testowałem Plexa ale pomimo tego, że wygląda fajnie nie do końca się sprawdza pojawia się dużo niedociągnięć.
Kilka dni temu zainstalowałem Serviio, które ma mniej wodotrysków za to wydaje się dużo bardziej niezawodne i warte swojej ceny w wersji pro.
Podjąłem szereg działań mających na celu maksymalizowanie przepustowości mojej sieci Wi-FI tzn.:
a) Wymiana mojego wysłużonego Edimaxa (miał tylko zubożałą wersję N lite) na b593.
b) Kupiłem nową kartę do laptopa TP-LINK TL-WN725N gdyż mój laptop Samsung R509 z roku 2009 miał kartę, która nie wspierała standardu N.
c) Ustawiłem WPA2 i AES wyczytałem, że WPA i TKIP) ogranicza prędkość - co okazało się prawdą bo jak korzystałem z Edimaxa to po zmianie prędkość skoczyła z 54 na 72Mbps...
d) Zmieniałem kanały oraz ustawiłem pasmo 20/40Mhz
Zasięg jest 100%
Diagnostyka:
PLMN: 26003
RSCP (dBm): -78
ECIO (dB): -10
RSSI: -77
Transmit Rate: 72Mbps - i właśnie o to chodzi, czy da się go podbić chociaż do 100?
Gdzie może jeszcze leżeć przyczyna problemu?
OK to może jak wymusić 40 MHz bo tutaj chyba leży problem? W opcjach jest 20/40 od czego to zależy jak nadaje router?
Czy karta TL-WN725N nie wspiera 40MHz bo mam sprzeczne informacje.
Huawei b593s-22 i 72Mbps
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior