Przedłużenie umowy w PLAY (longPlay 69) - słabe warunki

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bury
Początkujący użytkownik forum

Przedłużenie umowy w PLAY (longPlay 69) - słabe warunki

Post autor: Bury »

Witam
Mam obecnie ofertę LongPlay 69.
Płacę 39,90 zł i mam za to:
- ponad 150zł pakietu złotówek ( oko ło 517min do wszystkich sieci w Polsce zamienne na 789 sms)
- darmowe połączenia do Play

Dodatkowo ostatnio zacząłem korzystać z neta (pakiet 200MB za 9zł)

Łącznie zatem płacę 49zł i mam tyle minut oraz smsów że nie jestem w stanie tego wykorzystać, jedynie internet wykorzystuje praktycznie cały.

Zaoferowali mi na początku standardowo formułę 4.0 za 30zł w której dostałbym darmowe rozmowy do wszystkich sieci i w zasadzie nic poza tym. Za smsy i połączenia na stacjonarne na które też mi się zdarza zadzwonić oraz interent musiałbym płacić oddzielnie.

Potem w salonie jakiś gość zaproponował mi za 45zł 200min zamienne na 300smsów oraz 750MB interenetu oraz darmowe do PLAY w ofercie z telefonem (oczywiście ceny telefonów sensownych w użytkowaniu daleko poza moim zasięgiem). Powiedział też że nie może mi dać tej oferty bez telefonu, ale nawet gdybym rozmawiał z DUK to i tak nic więcej nie wskuram jak obniżenie przy tych warunkach kwoty abonamentu do 35zł bez telefonu.

Moje pytanie jest takie: czy da się wynegocjować coś podobnego w niższej cenie lub w tej cenie ale na lepszych warunkach?

W zasadzie nie interesuje mnie telefon. Jak sobie policzyłem to miesięcznie zużywam trochę ponad 250minut (wliczając w to smsy) poza siecią i około 400-500 minut w PLAY (większość smsów też jest do PLAY).

Zatem chciałbym mieć w rozsądnej cenie:
- około 300 minut do wszystkich sieci zamienne na smsy
- Darmowe rozmowy i smsy do PLAY
- Pakiet neta około 500 MB

Czy da się coś takiego wynegocjować?

EDIT:

w odpowiedzi na posta ja.michal (bo nie mogę z jakiegoś powody odpisać w tym dziale):
Poza siecią rozmawiam około 120-150 minut miesiecznie, do tego około 120-200smsów co w przeliczeniu daje około 250 minut miesięcznie z pakietu złotówek. Do Playa wykorzystuje około 400-500 minut miesięcznie
Ostatnio zmieniony 2014-04-10, 21:39 przez Bury, łącznie zmieniany 1 raz.
JarekMk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Przedłużenie umowy w PLAY (longPlay 69) - słabe warunki

Post autor: JarekMk »

Wyślij wypowiedzenie i odmów im 2-3 razy. Oddzwonią z dobrą ofertą
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

JarekMk pisze:odmów im 2-3 razy
Z tym to byłbym ostrożny bo mogą olać klienta ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Niestety, ale oferta w Play nie jest już atrakcyjna tak jak kiedyś. Nie ma ofert z wymianą minuty<>wiadomości.

Po wypowiedzeniu umowy powinni zaproponować bez telefonu:
Cena: 44,99zł, w tym:
- no limit rozmowy (komórkowe, sieć i poza)
- 2 GB internetu
- no limit sms/mms LUB no limit stacjonarki
- umowa 12 miesięcy

Te minuty zużywasz poza sieć czy w Play?
Bury

Poza siecią rozmawiam około 120-150 minut miesiecznie, do tego około 120-200smsów co w przeliczeniu daje około 250 minut miesięcznie z pakietu złotówek. Do Playa wykorzystuje około 400-500 minut miesięcznie

Gdyby udało się wynegocjować to co napisałeś to niczego więcej nie potrzebuje.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Bez sensu... Weź sobie jakieś njumobile, za 29 zł, bez limitów. Albo stary starter Play z usługą "Zbieraj minuty" (koszt utrzymania 200zł rocznie). Na allegro są już "nabite" startery, po kilkaset godzin. :cfaniak:
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Ufo atakuje pisze:starter Play
ale to się wiąże ze zmianą numeru a tego na pewno Bury, nie zrobi
Ewentualnie zmiana operatora z zachowaniem numeru ale świeży klient nie dostanie tyle co obecny przedłużający umowę oczywiście w podobnej kwocie i okresie

Mam bratanicę która pracuje w Play :hyhy: i Bury, ma się z nią skontaktować w sprawie oferty Jednakże warto by było aby złożył równocześnie wypowiedzenie żeby móc poznać co zaoferuje dział utrzymania
Bury

Numeru nie zmienie.

DZisiaj gadałem z gościem z salony PLAY. Zaoferował mi to o czym pisałć michał, ale postawił warunke - musze wziac internet bezprzewodowy za 20zł miesiecznie.

Po świętach złożę wypowiedzenie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Bury pisze:Poza siecią rozmawiam około 120-150 minut miesiecznie, do tego około 120-200smsów co w przeliczeniu daje około 250 minut miesięcznie z pakietu złotówek. Do Playa wykorzystuje około 400-500 minut miesięcznie
To brałbym Mobile Vikings.
Za 29 zł miesięcznie masz 2000 SMSów, koło 152 minut (przeliczane po 0,19 gr minuta) i 2 GB internetu. Do tego dodatkowo za 8 zł rozmowy do wszystkich sieci działających na Play (Play, MVNO na Play).
W sumie 37 zł na 31 dni za to wszystko.
https://mobilevikings.pl/pl/
SMSy i internet się kumulują do 4 GB i 4000 SMSów. Złotówki oczywiście są na koncie i się kumulują i nie przepadają.
Jeśli termin 31 dniowy przeleci to pakietu danych i SMSów nie ma, ale konto ważne rok i internet działa z ograniczoną prędkością (do 32 kb/s).
Specyficzna sprawa jedynie z doładowaniem, które można zrobić tylko przez stronę Mobile Vikings.

Sieć działa na sieci Play i roamingu T-Mobile (bez Orange i Plusa). Nie ma limitów prędkości u partnerów roamingowych jak np. ma Play do 2 Mb/s.

Przenieść numer można korespondencyjnie.

Oferta bardzo specyficzna więc musisz sam poczytać po ich stronie i się zastanowić czy ci to pasuje.

Nju Mobile jest ok, ale do rozmów i wiadomości. Internet już niekoniecznie.
Bury

W niedziele gadałem z gościem z salonu Play u mnie w Lublinie. Powiedziałem, że chcę nolimit rozmowy i smsy i 2gb neta za 45zł. Trochę pomarudził i powiedział, że może mi dać taką ofertę tylko jeżeli wezmę dodatkowo neta bezprzewodowego za 20zł miesięcznie (4GB). Powiedziałem, że się zastanowię ;)

Dzisiaj zadzwoniła do mnie Pani która zaproponowała mi te same warunki (ale be konieczności brania neta) za 32zl przez pierwsze 3 miechy, a potem 49zł. Średnio wychodzi mi 45,60zł miesięcznie za no-limit rozmowy i smsy i 2 gb neta:D

Wniosek: da się wynegocjować niezłe warunki bez konieczności wypowiedzienia, ale trzeba ich pomęczyć trochę.

Moja rada dla wszystkich w podobnej sytuacji:
1. określ dokładnie czego chcesz - tzn. ile chcesz minut, smsów, neta
2. określ ile chcesz płacić
3. nie daj sobie wcisnąć oferty z telefonem - z tego co zauważyłem zawsze są gorsze pod względem minut/smsów/neta oraz pod względem ceny telefonu. każdy telefon da się kupic na raty taniej niż u operatora.
4. Dobrze przejrzeć oferty innych operatorów i wybrać najabrdziej zbliżoną do naszych potrzeb żeby mieć jakieś kontrprzykłądy na to gdy przedstawiciel Play powie na "u konkurencji nie ma tak dobrych warunków" - czasami są. znalazłem bardzo podobną ofertę w Plusie do tej którą mi proponowano na samym początku negocjacji i tym też trochę powojowałem.
5. Trzeba też być upartym i nigdy nie mówić że oferta którą proponują jest dobra. zawsze trzeba być nie do końca zaodowolonym i sprawiać wrażenie neizdecydowanego i nieprzekonanego. - u mnie to zadziałało.
6. Nie nabierać się na "ultimatum" - jak ktoś nam mówi że taka i taka oferta jest ważna tylko dzisiaj bo to super promocja to nie wierzcie. Nie ma czegoś takiego jak oferta dnia. Przedstawiciel mówiąc wam że musicie się zdecydwać w tej chwili chce Was wprowadzić w stan paniki i zmusić do podjęcia decyzji pod wpływem emocji. Sam o mało się na to nie nabrałem jak facet zaczął mi wychwalać plusy oferty z nowym telefonem którego jeszcze nie ma w Polsce. Telefon sprawiał wrażenie niezłego, ale jak na chłodno sobie o nim poczytałem okazał się gorszy od mojego obecnego. Każdą decyzję trzeba przemyśleć na chłodno.

Czyli podsumowując. Da się wynegocjować dobre warunki, bez wypowiedzenia, ale trzeba się im ostro postawić i negocjować w sposób twardy.

Być może dałbym radę ugrać jeszcze trochę niższy abonament, ale stwierdziłem, że nie chce mi się użerać z nimi przez kolejne dwa tygodnie i rozmawiać ciągle o tym samym tylko po to żeby miesięcznie płacić 2 zł mniej. Takich warunków oczekiwałem, takie dostałem i jest git. Nie wiem też jakby się zachowali gdybym ciągle im odmawiał.

Tak czy inaczej wszystko skończyło się dobrze.

Dzięki za pomoc wszystkim:D
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Bury pisze:nolimit rozmowy
Sprawdź dokładnie o jakich chodzi operatorów
Kiedyś znajoma mówiła mi że też dostała darmowe rozmowy ale jak się okazało "w praniu" tylko na komórki
Na stacjonarne musiała płacić i to sporo Może teraz jest inaczej ale ja bym sprawdził szczegoły
Bury

Na stacjonarne musze płacic ale wszedzie tak jest(w każdej ofercie). Zresztą jak będę potrzebował dzwonić na stacjo jakoś dużo to kupie sobie pakiet za 10zł i mi styknie.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Ja mam (Orange) 260min do wszystkich i stacjonarne też wchodzą w rachubę
Bury

Ale w Play nie ma pakietów minutowych obejmujących stacjonarne. Zresztą na tyle ile dzwonie na stacjonarki to mi wystarczy. Płacę 0.39gr za min więc nawet jak będę potrzebował dzwonic na stocjonarne to nie będzie tragedii, a i tak lepszych warunków nie wynegocjuje. Twoja bratanica powiedziała, że ta oferta jest i tak bardzo dobra bo normalnie kosztowałaby 60zł.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Bury pisze:Dzisiaj zadzwoniła do mnie Pani która zaproponowała mi te same warunki (ale be konieczności brania neta) za 32zl przez pierwsze 3 miechy, a potem 49zł. Średnio wychodzi mi 45,60zł miesięcznie za no-limit rozmowy i smsy i 2 gb neta:D
Dużo chcą. SMSów brak?
Bury pisze:Ale w Play nie ma pakietów minutowych obejmujących stacjonarne.
FORMUŁA MINI MAX na Kartę.

Do oferty, którą ci przedstawili można dokupić bez limitu na stacjonarne za 10 zł. To samo SMSy/MMSy.
Bury

Chodziło mi o abonamenty, że nie ma teraz pakietów minutowych.

W tej ofercie dostałem nielimitowane rozmowy do wszystkich sieci, nielimitowane smsy do wszystkich sieci oraz 2 Gb internetu miesięcznie za średnio 45,60zł. Wg mnie to prawie to samo o czym Ty pisałeś.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeśli ci to odpowiada to bierz. :)
Bury

Wziąłem, dzisiaj albo jutro mają mi włączyć.
Bury

Wczoraj wlączyli mi nowe warunki, ale okazało się, że nie mam internetu. Zgłosiłem to do BOK. Jakaś babka przyjęła zgłoszenie i powiedziała, że po odsłuchania nagrania z rozmowy podczas której przedłużyłem umowę zweryfikują co powinienem dostać. Co ciekawe 3 razy upewniałem się czy na pewno za te pieniądze dostanę te warunki o których wcześniej pisałem. 3 razy otrzymałem potwierdzenie, że na pewno tak będzie. Trochę mnie to wszystko wkurzyło bo specjalnie się z nimi kłóciłem o lepsze warunki, żeby je dostać, a teraz muszę jeszcze czekać na rozwiązanie problemu. Co ciekawsze miałem wykupiony pakiet MB i zostało mi jeszcze 100mb na koncie. Wczoraj mi to zabrali i za każdy kB musze płacić. Kobitka powiedziała, że moge używac neta spokojnie i najwyżej dostanę rekompensatę jak moja reklamacja zostanie uwzględniona, ale ja już sie zraziłem do nich i najpier poczekam na to co powiedzą.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A trzeba było wypowiadać umowę, to najpewniejszy a właściwie jedyny sposób na operatora. Tylko Grupa Utrzymania w Play ma najlepsze oferty.
Bury

Niestety Play przyciął w ... bambusa. Okazało się że konsultantka nie włączyła mi pakietu neta i dodatkowo nie poinformowała mnie, że darmowe smsy są płatne 10zł więc płaciłbym 59zł. Oczywiście natychmiast zrezygnowałem z aneksu (czyli z nowych warunków). babka od reklamacji przywróciła mi starą umowę, zatem wracam do punktu wyjścia.
Zaczyna mnie to wkurzać. Jestem pewien, że zaraz jeszcze dostanę telefon od nich w sprawie przedłużenia umowy i wtedy to już chyba się na prawdę wyżalę na obsługę klienta. Nie dość, żę nie mają sensownych ofert to jeszcze oszukują klientów.

Skończy się chyba tym, że rzeczywiście napiszę wypowiedzenie.
ODPOWIEDZ