blue connect

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcin01
Początkujący użytkownik forum

blue connect

Post autor: marcin01 »

Mam laptopa Fujitsu-Siemens Computers - Amilo Pro v3525 z Core 2 Duo T5300 2x512 533MHz
Karta sieciowa: LAN 10/100/1000 Mbps Marvell 88E8055
WLAN: Intel 3945, 802,11 a/b/g
Modem: 56K V.92 modem MDC 1.5[left][/left]
i zainstalowaną kartą PCMCIA Huawei E620*

Mam internet bezprzewodowy z blue connect i chodzi mi wolno, a w dolnym prawym rogu wyświetla się prędkość maksymalna 236 kb/s a chodzi przeciętnie tak gdzieś 30 kb/s lub 3kB/s :(
Wchodząc na rożne strony muszę długo czekać. Czy można coś z tym zrobić żeby internet chodził szybciej??
Prosił bym też, ale nie tylko, o porady typu, nazwy jakiś dobrych programów optymalizacyjnych czy też sposoby na porządki w systemie aby internet chodził szybciej.

Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC

Huawei E620 http://www1.era.pl/phones/phone_details ... _phone=351 to karta, w której zintegrowane zostały wszystkie technologie mobilnego przesyłania danych HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS. Karta pozwala na bezprzewodowy dostęp do Internetu, VPN (Virtual Private Network), folderów FTP czy poczty e-mail z prędkością do 1,8 Mbps kbps w sieci HSDPA, oraz do 384 kbps w sieci UMTS. Huawei E620 umożliwia także wysyłanie, odbieranie i zarządzanie krótkimi wiadomościami SMS. Nowością jest zestaw słuchawkowy dołączony do karty, który umożliwia prowadzenie za pomocą karty rozmów telefonicznych.[/url]

Przenoszę do właściwego działu Jaco
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: blue connect

Post autor: mar_kow »

...Trochę źle umieszczony temat... Przede wszystkim prędkość zależy od technologii - GPRS,EDGE, UMTS, HSDPA. To że modem osiąga prędkość 1.8 Mb/s to nic nie znaczy... W opisie nie było nic o zasięgu, a przyczyn takiej prędkości może być wiele - nawet zwykłe trojany. Programy optymalizujące łącze niewiele pomagają a czasami nawet jeszcze bardziej spowalniają prędkość... Więcej info!!
...A nawiasem mówiąc wcale ten modem nie jest taki rewelacyjny...
marcin01
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marcin01 »

zasięg mam gdzieś tak 3/5 kresek, a jak patrze na sieci jak się łącze z blue connect to pisze np. jakaś miejscowość, baza sygnału czy jakoś tak i jest to przeważnie jest to 95
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

marcin01 pisze:zasięg mam gdzieś tak 3/5 kresek...

...Owszem, ale czego? GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA :?: To jest najważniejsze... Nawet jak modem będzie mocno zaawansowany technicznie to w zasięgu tylko GPRS nie wyciągnie więcej jak 56 kb/s i to tylko teoretycznie.
...Niektóre modemy w aplikacji służącej do połączenia mają info jaki to zasięg. Inne modemy pokazują tylko kolorami diód. Na Forum jest opis działania takiego modemu - trzeba go odnaleźć i porównać u siebie. Jeżeli to HSDPA i ma taką słabą prędkość wtedy trzeba szukać dalej...
ODPOWIEDZ