podłączenie monitora komputerowego do dekodera dvbt mpeg4
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
podłączenie monitora komputerowego do dekodera dvbt mpeg4
Cześć wszystkim!
Chwilowo nie mam telewizora i zastanawiam się czy takim kabelkiem da się podłączyć dekoder dvbt, który ma wyjście tzw EURO do monitora komputerowego wyposażonego w złącze vga i zestawu głośników
http://allegro.pl/podlacz-tv-do-pc-konw ... 33293.html
Chwilowo nie mam telewizora i zastanawiam się czy takim kabelkiem da się podłączyć dekoder dvbt, który ma wyjście tzw EURO do monitora komputerowego wyposażonego w złącze vga i zestawu głośników
http://allegro.pl/podlacz-tv-do-pc-konw ... 33293.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Użytkownik forum
Re: podłączenie monitora komputerowego do dekodera dvbt mpeg4
Dziękuję za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie jeśli można. Jak podłączyć dekoder dvbt, który ma wyjście tzw EURO do monitora komputerowego wyposażonego w złącze vga i zestawu głośników?
Mam jeszcze jedno pytanie jeśli można. Jak podłączyć dekoder dvbt, który ma wyjście tzw EURO do monitora komputerowego wyposażonego w złącze vga i zestawu głośników?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Cinch/EURO -> VGA to dość prosta przejściówka. Natomiast jakościowo będzie to wyglądało tragicznie.
Odnośnie Cinch/EURO -> głośniki to potrzebujesz wzmacniacza.
-
- Użytkownik forum
W sensie, że co będzie konkretnie nie tak z tą jakością? Nie da się oglądać?Jo_gurt pisze:Cinch/EURO -> VGA to dość prosta przejściówka. Natomiast jakościowo będzie to wyglądało tragicznie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ciężko powiedzieć, wiele zależy od samego monitora. Duuużo skalowania + konwersja Y-Pb-Pr do RGB. PAL zdaje się ma 625 linii.
Czy będzie się to dało oglądać - nie wiem. Na szczęście nigdy nie musiałem w ten sposób rzeźbić
Czy będzie się to dało oglądać - nie wiem. Na szczęście nigdy nie musiałem w ten sposób rzeźbić

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem skąd to wziąłeś. Złącze komponentowe raczej się w tunerach dvb-t nie zdarza. W eurozłączu zależnie od ustawień może pojawić się kompozyt (=żółty chinch) s-video, bądź RGB, ale poziomy napięć są inne niż w vga, do tego dochodzi synchronizacja po zielonej składowej której część monitorów nie lubi. To też nie wszystko, bo większość monitorów wywali komunikat o parametrach spoza zakresu, nawet jeśli uda się na tunerze ustawić skanowanie progresywne, to monitory z nieznanych mi powodów nie lubią odświeżania 50Hz, niskich rozdzielczości zwykle też.Jo_gurt pisze:konwersja Y-Pb-Pr
Jeśli by się bawić to z tunerem z hdmi i monitorem z DVI, choć też nie wiem czy jak wygląda sprawa hdcp w tanich tunerkach, bo w starszych monitorach go nie ma, a problem 50Hz nadal istnieje, co śmieszne monitor poprawnie wyświetla obraz, ale wywala biegające ostrzeżenie o złych parametrach.
[ Dodano: 2014-04-28, 10:42 ]
Zależy jakie te głośniki, jak "aktywne" od komputera to tylko kablologia jest potrzebna.Jo_gurt pisze:Odnośnie Cinch/EURO -> głośniki to potrzebujesz wzmacniacza.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Podsumowując: nie ma opcji żeby te dwa urządzenia ze sobą połączyć?
Ostatnio zmieniony 2014-04-28, 10:16 przez k18t, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Hm, fakt, założyłem komponent.krystianb pisze:Złącze komponentowe raczej się w tunerach dvb-t nie zdarza.
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie uda Ci się ,nawet mając odpowiedni kabel 'niby' pasujący mechanicznie końcówkami to i tak na ekranie nic nie będzie... Jest to sygnał analogowy i cyfrowy wiec będziesz musiał potrzebować jakiegoś konwertera VGA ,co innego jak by monitor miał wyście HDMI , i dekoder Dvb-t HDMI to wtedy bez żadnego problemu by to działało.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale o tym nikt nie mówi, k18t nawet nie wspomina, że ma hdmi w dekoderze.Tomek7 pisze:Nie uda Ci się ,nawet mając odpowiedni kabel 'niby' pasujący mechanicznie końcówkami to i tak na ekranie nic nie będzie...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!