Router mvh600 nie łączy sie z internetem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mateusz2615
Użytkownik forum

Router mvh600 nie łączy sie z internetem

Post autor: mateusz2615 »

Witam mój ruter mvh600 orange nie chce sie połączyć z internetem stało sie to z dnia na dzień. Na ruterze swieca sie dwie diody power i wifi. Łacze sie za pomocą kabla. Posiadam stary ruter który działa dobrze. Robiłem resety nie pomogły.
Tu znajdują sie screeny z konfiguracji itd.
http://www.speedyshare.com/4PFHf/aaa.rar
Ostatnio zmieniony 2014-04-29, 07:34 przez mateusz2615, łącznie zmieniany 1 raz.
Throu
Stały użytkownik forum

Re: Router mvh600 nie łączy sie z internetem

Post autor: Throu »

Wrzuć na hosting bezpośrednie screeny (w formacie .jpg) bo spakowane archiwum to wiesz, przezorny zawsze ubezpieczony ;)
Throu
Stały użytkownik forum

mateusz2615 pisze:Na ruterze swieca sie dwie diody power i wifi
Czy po uruchomieniu routera wyskakuje normalnie okienko do wpisania PINu i czy uwierzytelnienie przebiega bezproblemowo? (jeśli miałeś w panelu ustawione automatyczne zapamiętywanie PIN to odznacz tą opcję, zresetuj router i spróbuj jeszcze raz się połączyć)
mateusz2615
Użytkownik forum

Pinu nie wpisuje, jest wyłączony. W opcjach sieciowych stan pisze połączono. Ruter resetowałem kilka razy. Miałem juz tak kiedys ze przestał działac, a gdy go zostawiłem uruchomiony na kilkanaście minut zaczął działac, ten trik w tym wypadku nie zadziałał.

Przed chwilą wyskoczył mi komunikat "to połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności..." po czym pojawił sie komunikat połączono, ale internet nie działa :/
Throu
Stały użytkownik forum

mateusz2615 pisze:Pinu nie wpisuje, jest wyłączony.
Nadal używasz starej karty sim z Orange Freedom Pro, nie migrowałeś na Freenet? Mimo wszystko spróbował bym włączyć żądanie kodu PIN i zobaczyć jak wtedy router zareaguje, ponieważ:
mateusz2615 pisze:Na ruterze swieca sie dwie diody power i wifi.
Te objawy to ja dobrze znam z MV410 i MV610 i charakteryzowały one zawsze stan sprzed wpisania kodu PIN, po jego wpisaniu router zaskakiwał, łączył się z siecią i odpalała się reszta lampek.
mateusz2615 pisze:Przed chwilą wyskoczył mi komunikat "to połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności..."
Jest trochę na ten temat w google https://www.google.pl/search?q=to+po%C5 ... 2&ie=UTF-8 Popróbuj poszczególnych rozwiązań, któreś powinno dać efekt.
mateusz2615
Użytkownik forum

Nie przeszedłem na FreeNet, bo nie wiedziałem nawet o tym ze została podpisana nowa umowa. Rodzice sie pospieszyli :/ teraz sie musze z tym meczyc

Nie da sie ustawic PINu
"Pozyskanie informacji UIM zakończone niepowodzeniem

Proszę sprawdzić przełącznik USB urządzenia i spróbować ponownie"
Throu
Stały użytkownik forum

mateusz2615 pisze:Łacze sie za pomocą kabla
o kablu Ethernet oczywiście mówimy?
mateusz2615 pisze:Proszę sprawdzić przełącznik USB urządzenia i spróbować ponownie"
Masz tam dobrze ustawiony ten przełącznik w routerze? Jeden tryb (bodajże po przesunięciu w lewo) jest pod połączenie kablem USB, a drugi (w prawo) pod Ethernet właśnie. Sprawdź czy dobrze jest ustawione. Może ktoś przestawił przypadkiem.

Żądanie kodu PIN możesz ustawić też wkładając kartę do telefonu (w Ustawieniach będzie ta opcja), ale najpierw sprawdź to co wyżej napisałem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Throu pisze:Żądanie kodu PIN możesz ustawić też wkładając kartę do telefonu
Karta Orange więc może nie być możliwe wyłączenie żądania PIN.
Nie pomagam na PW!
Throu
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Karta Orange więc może nie być możliwe wyłączenie żądania PIN
mateusz2615 pisze:Pinu nie wpisuje, jest wyłączony.
Kolega ma starą kartę, więc można swobodnie włączać/wyłączać pin. Pytanie brzmi czemu router nie łączy się z siecią mimo wyłączonego żądania pinu i czemu objawy (aktywne jedynie diody power i wifi) wskazują na to jakby właśnie była konieczność jego wprowadzenia.
mateusz2615
Użytkownik forum

Włączyłem żądanie kodu PIN,ale nic z tego nie wyświetla sie komunikat aby go wpisać, gdy włączam AxessMenager pisze urządzenie niedostępne.
Throu
Stały użytkownik forum

Pogrzebałem trochę w swoich archiwalnych postach:
1. Pobierz tą wersję AxessManagera http://www.orange.pl/portal/map/map/cor ... Id=4112976 (na dole, wersja 1.1.2.1 Orange) To musi być dokładnie ta wersja, więc najpierw usuń tą co obecnie masz.
2. Instalujesz, odpalasz - najpierw odpalasz AM, potem dopiero włącz router
3. Aplikacja nie wykryje routera od razu, więc czekaj cierpliwie, po około 20-30 sekundach zaskoczy i wyświetli się okienko do wpisania PIN. Wpisujesz, następnie zamykasz Managera i internet śmiga.

Instrukcja dotyczy routera MV600 (który teoretycznie też nie współpracuje z AxessManagerem), więc może i na tym Twoim MVH600 powyższy sposób zadziała.
mateusz2615
Użytkownik forum

Niestety nie zadziałało, Axess nie wykrywa urządzenia.
Throu
Stały użytkownik forum

Eh, nie mam już za bardzo pomysłów :/ Co to w ogóle za router? MV600, MVH650 powszechnie znane, ale o MVH600 słyszę pierwszy raz, a i w google informacji o nim jak na lekarstwo. Różni się to czymś od MV600? Wspiera tylko CDMA czy może również 3G jak MVH650?
mateusz2615
Użytkownik forum

Mnie też juz z tym szlak trafia, kiedyś też tak nie chciał działać męczyłem sie z tym aż w koncu tak z siebie zaczął działać już sie ucieszyłem a tu z nowu to samo :/ Na pudełeczku jest napisane tak, MVH650 Router bezprzewodowy dwusystemowy 3G/CDMA EV-DO Rev. B 450Mhz
Throu
Stały użytkownik forum

A no to widzisz, błąd w nazwie tematu i straciliśmy kilka dni na szukanie rozwiązania do routera-widmo :/ Tutaj masz informacje na temat MVH650, które mogą się przydać http://twojinternet.vixo.pl/router-axesstel-mvh650/

Do tego wklejam 2 posty znalezione na elektrodzie, które również mogą okazać się pomocne:
Kartę masz starą na jeden system (CDMA) a nowy sprzęt jest dwusystemowy i automatycznie łączy się z siecią, która ma lepszy sygnał w danej chwili.
Pod spodem masz przełącznik umożliwiający ręczny wybór sieci. Jeżeli jest na środkowej pozycji (auto) to przestaw na CDMA i wtedy będzie się łączył tylko z siecią, do której masz dostęp przez starą kartę.

a jeśli to nie pomoże to być może poniższa wskazówka okaże się na wagę złota:
Zresetuj do ustawień fabrycznych, wyłącz wifi i z poziomu ustawień systemowych wykonaj restart systemu. W tym routerze jest jakiś fabryczny błąd - po włączeniu wifi router rozłącza internet.
Kombinuj do skutku, osobiście nie korzystałem nigdy z tego routera, więc bardziej pomóc nie mogę, ale myślę, że z pomocą powyższych wskazówek w końcu sobie poradzisz.

Na przyszłość zwracaj baczną uwagę na poprawność zamieszczanych informacji bo to ma kolosalne znaczenie przy każdej próbie pomocy...
mateusz2615
Użytkownik forum

Niestety żaden ze sposobów sie nie sprawdził. Szkoda, ale co tam mam stary wiec bede go używał. Dzieki za pomoc. :)
Throu
Stały użytkownik forum

No to jeśli router jest nadal na gwarancji (a to dość świeży sprzęt więc domyślam się, że jest) to idź z nim do salonu, złóż reklamację i niech się już tam głowią. Możliwe, że sprzęt ma jakąś usterkę techniczną a na taką sytuację sami nic nie poradzimy. Także nie trać czasu bo masz pełne prawo skorzystać z gwarancji, więc błędem byłoby machnąć na to ręką i nic nie robić.
ODPOWIEDZ