W skrócie opiszę sytuację, dziękuje za przeczytanie, mam nadzieję, że pomożecie

Kupiłem antenę ATK-20 + modem E3131, aby móc łączyć się internetem z miejscowości Nienawiszcz w wlkp. a dokładnie z działek znajdujących się w lesie.
Jedyne 3G łapię na paśmie 900 MHz to PLUS (teraz już wiem, że to jednak aero) oraz bardzo słabo ORANGE.
Zakupiłem więc kartę PLUSa na Allegro typu 12GB 120dni, etc oraz ściągnałem program topnetinfo i poczytałem

W załączniku znajduje się screen na którym widać najlepszy osiągnięty zasięg z dachu (antena zamocowana na 4m stabilnej rurze)
Łączy się bez problemu z aero przez BTS w Łopuchowie, jednak internetu praktycznie nie ma. Pingowanie różnymi pakietami, aby wymusić HSPA niestety nie skutkuje (nie wiem dlaczego? próbowałem zarówno co sekundę małymi pakietami jak i wielkimi, a także na inne sposoby) więc jeśli jestem w stanie biernym na UMTS (niebieska dioda) nic nie działa, jak jakiś cudem złapię HSPA lub HSDPA (turkusowa dioda) wówczas coś tam da się zrobić, ale na poziomie bardzo słabym. Wymuszałem również odpowiednie parametry w topnetinfo, nic nie pomagało.
Kabel od anteny do modemu ma 10 metrów... jakie są straty na tym?
Pytanie 1
Dlaczego tak się dzieje? Czy to wina AERO? Modemu? Laptopa? Słabego zasięgu? (czy ten zasięg jest ok?)
Pytanie 2
Ten sam masz w Łopuchowie działa pod PLUS na 2100 MHz - czy jeśli kupię kolejną antenę, która działa na tej częstotliwości złapię ten sygnał tak samo/lepiej/gorzej? Czy modem jest w porządku do tego?
Generalnie muszę tam mieć stabilny internet, więc do skutku będę próbował

Dziękuje za odp.