Problem z ATK-20, E3131 i Aero

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Orshai
Początkujący użytkownik forum

Problem z ATK-20, E3131 i Aero

Post autor: Orshai »

Witam,

W skrócie opiszę sytuację, dziękuje za przeczytanie, mam nadzieję, że pomożecie :)

Kupiłem antenę ATK-20 + modem E3131, aby móc łączyć się internetem z miejscowości Nienawiszcz w wlkp. a dokładnie z działek znajdujących się w lesie.

Jedyne 3G łapię na paśmie 900 MHz to PLUS (teraz już wiem, że to jednak aero) oraz bardzo słabo ORANGE.

Zakupiłem więc kartę PLUSa na Allegro typu 12GB 120dni, etc oraz ściągnałem program topnetinfo i poczytałem ;) aby to wszystko ogarnąć.

W załączniku znajduje się screen na którym widać najlepszy osiągnięty zasięg z dachu (antena zamocowana na 4m stabilnej rurze)

Łączy się bez problemu z aero przez BTS w Łopuchowie, jednak internetu praktycznie nie ma. Pingowanie różnymi pakietami, aby wymusić HSPA niestety nie skutkuje (nie wiem dlaczego? próbowałem zarówno co sekundę małymi pakietami jak i wielkimi, a także na inne sposoby) więc jeśli jestem w stanie biernym na UMTS (niebieska dioda) nic nie działa, jak jakiś cudem złapię HSPA lub HSDPA (turkusowa dioda) wówczas coś tam da się zrobić, ale na poziomie bardzo słabym. Wymuszałem również odpowiednie parametry w topnetinfo, nic nie pomagało.

Kabel od anteny do modemu ma 10 metrów... jakie są straty na tym?

Pytanie 1

Dlaczego tak się dzieje? Czy to wina AERO? Modemu? Laptopa? Słabego zasięgu? (czy ten zasięg jest ok?)

Pytanie 2

Ten sam masz w Łopuchowie działa pod PLUS na 2100 MHz - czy jeśli kupię kolejną antenę, która działa na tej częstotliwości złapię ten sygnał tak samo/lepiej/gorzej? Czy modem jest w porządku do tego?

Generalnie muszę tam mieć stabilny internet, więc do skutku będę próbował :)

Dziękuje za odp.
ncq

Re: Problem z ATK-20, E3131 i Aero

Post autor: ncq »

Orshai pisze:Łączy się bez problemu z aero przez BTS w Łopuchowie, jednak internetu praktycznie nie ma.
Do tego BTS masz jakieś 9 km, z czego dobre 4 km są przez las - więc cudów bym się nie spodziewał.
Orshai pisze:Ten sam masz w Łopuchowie działa pod PLUS na 2100 MHz - czy jeśli kupię kolejną antenę, która działa na tej częstotliwości złapię ten sygnał tak samo/lepiej/gorzej? Czy modem jest w porządku do tego?
Zdecydowanie gorzej. Sygnał 2100 MHz jest o wiele bardziej "delikatny" od 900 MHz, więc nawet posiadając silną anteną kierunkową mógłbyś się w ogóle nie połączyć.

Co do modemu jak najbardziej się nadaje na 2100MHz.
Orshai pisze:Kabel od anteny do modemu ma 10 metrów... jakie są straty na tym?
Jeśli to h155 to jakieś ~3dB.

Po pierwsze jeśli to atk-20, to musisz dość precyzyjnie wycelować w nadajnik.
Po drugie z tego co widzę, znacznie bliżej ciebie jest nadajnik Aero2 w miejscowości Słomowo - spróbuj z nim.
A po trzecie - najbliżej, bo w twojej miejscowości jest nadajnik T-Mobile, na którym jest pozwolenie na UMTS900, więc za niedługo może się już coś pojawić.
Orshai

Re: Problem z ATK-20, E3131 i Aero

Post autor: Orshai »

Antenę przesuwałem dosłownie o centymetry kilkadziesiąt razy więc lepszego nie złapię. Myślę, nad skróceniem kabla i zainstalowaniem routera.

Jeśli chodzi o ten nadajnik w Słomowie to owszem jest bliżej, ale totalnie przez las, który zaczyna się zaraz za domkiem więc nic lepiej niż około -103 nie udało mi się uzyskać, a i dość niestabilne.

Rozmawiałem z Tmobile i pomimo pozwolenia i informacji, że już pół roku temu to zrobią nadal nici... :/

A czy jest opcja jeszcze internetu np. poprzez cyfrowy polsat? lub satelitarnego? Nie znam się dokładnie na tym...

Dzięki
ODPOWIEDZ