Jaka antena i który nadajnik ORANGE
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jaka antena i który nadajnik ORANGE
adiiiiiiii, zakładamy, że masz numer z Free Net 10 GB. Masz konto abonenckie (numer rachunku do płacenia rachunków i takie tam). Limit 10 GB nie jest przypisany do numeru, a do całego konta abonenckiego. W praktyce jeśli weźmiesz np. ofertę głosową (Smart Plan Multi) i będziesz miał obydwa numery na jednej fakturze (dla uproszenia tak piszę) to pakiet 10 GB będzie można wykorzystać nie tylko na numerze Free Net, ale i na tym Smart Plan Multi.
W przypadku dokupienia dodatkowej umowy na np. Free Net 35, i jeśli umowa ta będzie na jednym rachunku, dane z obydwu numerów zostaną przydzielone do jednego konta abonenckiego i obydwa numery będą mogły z tego korzystać. W tym wypadku w sumie będzie 45 GB. Czy jeden numer zużyje 40, a drugi tylko 5, lub odwrotnie, nie ma znaczenia bo GB są przypisywane do konta, a nie do danego numeru.
Nie wiem czy jasne.
W przypadku dokupienia dodatkowej umowy na np. Free Net 35, i jeśli umowa ta będzie na jednym rachunku, dane z obydwu numerów zostaną przydzielone do jednego konta abonenckiego i obydwa numery będą mogły z tego korzystać. W tym wypadku w sumie będzie 45 GB. Czy jeden numer zużyje 40, a drugi tylko 5, lub odwrotnie, nie ma znaczenia bo GB są przypisywane do konta, a nie do danego numeru.
Nie wiem czy jasne.
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Teraz juz jasne jak słońce:-) Dzięki za wyjaśnienie. Właśnie tak zrobiłem. Przedłużałem abonament telefoniczny właśnie w ofercie Smart Plan Multi i do tego na jedno konto wziąłem Free Net 10. W sumie będę miał 10,5 GB na obydwa konta. Ale zawsze można zwiększyc limit danych we Free Net bez dodatkowych opłat. Wiadomo tylko różnica w abonamencie. Czekam tylko na karte sim i będą pierwsze testy na pocątku tygodnia. Na razie z karty pre paid korzystałem. Ale to sie nie kalkuluje.ja.michal pisze:adiiiiiiii, zakładamy, że masz numer z Free Net 10 GB. Masz konto abonenckie (numer rachunku do płacenia rachunków i takie tam). Limit 10 GB nie jest przypisany do numeru, a do całego konta abonenckiego. W praktyce jeśli weźmiesz np. ofertę głosową (Smart Plan Multi) i będziesz miał obydwa numery na jednej fakturze (dla uproszenia tak piszę) to pakiet 10 GB będzie można wykorzystać nie tylko na numerze Free Net, ale i na tym Smart Plan Multi.
Nie wiem czy jasne.
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Testy Orange Free Net trwaja:-) na razie wszysto jest oki. Ale po pierwsze karta która mi przyszła to zwykła sim z wyłamywanym micro simem. Więc niepotrzebnie kupowałem adapter:-/ A po drugie zauważyłem problem jeśli chodzi o aktywacje mowej karty sim. Nie da rady wykonac jej na Google Chrome. Mi udało sie dopiero na IE. Kod nie ładował sie na stronie w przeglądarce. Zaraz po aktywacji można juz korzystac z neta:-)
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
No i sie nacieszyłem...
Chyba mój modem sie popsuł. Nie chce sie połączyć z netem. W TNI parametry anteny sa bez zmian ale prze próbie połączenia wywala błąd że zły PIN (a na pewno jest poprawny) albo uszkodzony modem. Kurcze. Sprawdzałem karte w innym modemie i w telefonie i jest oki. Muszę więc kupić nowy modem. Tylko jaki. Chyba wezme nowy tem E3131. Tylko mam nadzieje że wejście antenowe ma takie samo. Chyba że cos innego podpowiecie w podobnej cenie. Ale teraz będę chciał kupić nowy (gwarancja).
Chyba mój modem sie popsuł. Nie chce sie połączyć z netem. W TNI parametry anteny sa bez zmian ale prze próbie połączenia wywala błąd że zły PIN (a na pewno jest poprawny) albo uszkodzony modem. Kurcze. Sprawdzałem karte w innym modemie i w telefonie i jest oki. Muszę więc kupić nowy modem. Tylko jaki. Chyba wezme nowy tem E3131. Tylko mam nadzieje że wejście antenowe ma takie samo. Chyba że cos innego podpowiecie w podobnej cenie. Ale teraz będę chciał kupić nowy (gwarancja).
Ostatnio zmieniony 2014-04-29, 22:36 przez adiiiiiiii, łącznie zmieniany 1 raz.
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Dzięki za pomoc...
Dzisiaj pożyczyłem od kolego ZTE MF 669 i sam modem bez anteny u mnie śmiga conjmniej dwa razy szybciej (ok 6Mb na spedteście) niż ten E353 z anteną. Tylko że tego ZTE nie mogę podłączyć przez TNI i z modemem routerem działa tylko na najnowszym sofcie który nie obsługuje PINu. Cały czas jakieś problemy.
[ Dodano: 2014-05-01, 14:49 ]
Odpowiem sam sobie. ale moze komuś to pomoże.
Zainstalowałem Openwrt na mój router. Przewróciłem ustawienia dla obu pasm w modemie i teraz śmiga szybciej bez anteny niż z nią. Pewnie łączy sie na nadajnikiem 900Mhz (tego nie sprawdzałem) ale i tak śmiga calkiem nieźle. Na ST do 8Mb/s.
Dzisiaj pożyczyłem od kolego ZTE MF 669 i sam modem bez anteny u mnie śmiga conjmniej dwa razy szybciej (ok 6Mb na spedteście) niż ten E353 z anteną. Tylko że tego ZTE nie mogę podłączyć przez TNI i z modemem routerem działa tylko na najnowszym sofcie który nie obsługuje PINu. Cały czas jakieś problemy.
[ Dodano: 2014-05-01, 14:49 ]
Odpowiem sam sobie. ale moze komuś to pomoże.
Zainstalowałem Openwrt na mój router. Przewróciłem ustawienia dla obu pasm w modemie i teraz śmiga szybciej bez anteny niż z nią. Pewnie łączy sie na nadajnikiem 900Mhz (tego nie sprawdzałem) ale i tak śmiga calkiem nieźle. Na ST do 8Mb/s.