Które LINUX-y mają NetworkManagera, a które nie??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Które LINUX-y mają NetworkManagera, a które nie??
Witam!
Dotarłem do takiego zestawienia ale z 2008/2009 roku, a w Informatyce wszystko zmienia się bardzo szybko.....
Które Linuxy obecnie posiadają NetworkManagera out of the box (tzn. bez instalacji, od razu z LIVE DVD)? Z tego co się orientuje ma go Fedora, klony Ubuntu, no właśnie i co jeszcze???
POZDRO
BiF
Dotarłem do takiego zestawienia ale z 2008/2009 roku, a w Informatyce wszystko zmienia się bardzo szybko.....
Które Linuxy obecnie posiadają NetworkManagera out of the box (tzn. bez instalacji, od razu z LIVE DVD)? Z tego co się orientuje ma go Fedora, klony Ubuntu, no właśnie i co jeszcze???
POZDRO
BiF
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Które LINUX-y mają NetworkManagera, a które nie??
Naijnowsza Fedora, najnowsze openSUSE, Ubuntu 12.04 LTS i 13.10 na Live CD obsługują.
Tylko że NM nie jest wymagany do obsługi modemów czy sieci. Czasem trafia się tak, że modem działa tylko na wyłączonym NM i da się połaczyć przez pppd/wvdial (lub nakładki typu KPPP). I tak jest np. na starym ZTE MF636 na openSUSE 13.1 (choć może już poprawili ten błąd).
Tylko że NM nie jest wymagany do obsługi modemów czy sieci. Czasem trafia się tak, że modem działa tylko na wyłączonym NM i da się połaczyć przez pppd/wvdial (lub nakładki typu KPPP). I tak jest np. na starym ZTE MF636 na openSUSE 13.1 (choć może już poprawili ten błąd).
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- Użytkownik forum
ra-v 14.04 LTS też posiada.
Debian whezzy 7.4 Swego czasu pamiętam jeszcze że Mandriva to miała. Reszty dystrybucji nie przeglądałem.
Debian whezzy 7.4 Swego czasu pamiętam jeszcze że Mandriva to miała. Reszty dystrybucji nie przeglądałem.
-
- Użytkownik forum
Nawet Slackware posiada networkmanagera, nawet systemy GhostBSD, PC-BSD, czy OpenIndiana.
-
Na Mageia 4 Xfce również mam NM.....
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Doinstalowanie NM to 2..5 linijek w BASHu....
Nie pomagam na PW.
-
key, ale jeśli mu potrzebny działający od razu to widać nie może go instalować bo np. nie ma tam internetu lub z jakiegoś innego powodu chce mieć już gotowy program.
Ja akurat jestem minimalista i nm to dla mnie za duża aplikacja ale skoro komuś potrzebna to trzeba uszanować:
Ja akurat jestem minimalista i nm to dla mnie za duża aplikacja ale skoro komuś potrzebna to trzeba uszanować:
ja jak miałbym wybierać to właśnie tę dystrybucję bym wybrał, no chyba, że z jakiegoś powodu szukasz czegoś innego...BiF pisze:klony Ubuntu