Szukam ROUTER-a pod LTE, podaje konkrety...

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
BiF
Początkujący użytkownik forum

Szukam ROUTER-a pod LTE, podaje konkrety...

Post autor: BiF »

Witam!

Szukam routera (raczej bez modemu) do ok. 200-300 zł. Mogę wydać więcej tylko jeśli jest to uzasadnione ! ;) (tzn. dobrymi parametrami / funkcjonalnością). Znalazłem kilka ciekawych modeli, ale żaden nie ma wszystkiego co bym chciał... Spodobał mi się mobilny Alcatel, niezły jest TP-LINK TL-WDR4300 (nie obsługuje LTE!) oraz inne urządzenia (zwykle poza budżetem).

Wymagania:
- Musi mieć wyjścia LAN (najlepiej 4) na sieć przewodową.
- musi mieć też wejśćie WAN
- wyłączalne WIFI (gdy nie jest potrzebne)
- dobrej firmy (Huawei, ZTE itp. odpadają)

Mile widziane (ale niekonieczne):
- Jeśli jest WIFI/WLAN to dobrze żeby można było je wyłączyć przyciskiem na obudowie
- Wyświetlacz z poziomem sygnału, liczbą przyłączonych użytkowników (WLAN), ilością ściągniętych danych (zdaje się widziałem coś takiego).
- podwójny port USB pod modemy (i inne urządzenia - w celu dzielenia), także LTE !
- Funkcja IP QoS - podział łącza
- Mile widziana możliwość wgrywania alternatywnego softu.
- szerokie możliwości sharingu (drukarka, większe dyski HDD, itp. itd.).

WIFI nie jest najważniejsze, może go nie być:) Ważniejsze są pozostałe funkcje!.

Czy widzieliście takie urządzenie z jednym slotem na kartę SIM (a więc jednym modemem) i dodatkowo wejściem USB na drugi modem lub inne urządzenie??

POZDRO
BiF
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Szukam ROUTER-a pod LTE, podaje konkrety...

Post autor: matek451 »

Trudno ogarnąć o co ci chodzi. Na wstępie router bez modemu a na koniec router ze slotem na kartę SIM i USB? Zdecyduj się. Podoba ci się np. MiFi Alcatela, który nie ma LAN( na dodatek to słaby sprzęt a nie chcesz Huaweia, który Alcatela bije na głowę). Do twoich zastosowań optymalny z wbudowanym modemem to D-Link DWR-921. Bez modemu może być WDR-4300 po wgraniu Gargoyle( kto ci naopowiadał bzdur o nim), do niego modem LTE np. E-3276.To Huawei, firma, która w tej chwili przewodzi w technologii LTE. W obu przypadkach musisz zwiększyć budżet.
ODPOWIEDZ