Witam.
Od kilku dni użytkuję internet Orange FreeNet na routerze Huawei B593s-22, mieszkam w miejscowości Tyrawa Wołoska na Podkarpaciu. Do przekaźnika orange mam ok 2km, jednak po drodze jest spora górka. Info ze strony z ustawieniami routera:
RSCP (dBm): -106
ECIO (dB): -15
RSSI: -107
W pokoju ciężko z zasięgiem, łapię jedną kreskę 3g i to niestabilnie, po pewnym czasie muszę przestawiać router. 2 antenki fabryczne do LTE są podczepione, zauważyłem że ciut lepiej łapie zasięg 3g z nimi niż bez... Transfer w nocy to niecałe 2Mb, więc niezły, w dzień ok. 1Mb. Posiadam starą antenę DIPOL z zamierzchłych czasów (z11 lat temu kupiona) widoczną na zdjęciu, pomyślałem że mogę ją użyć do polepszenia zasięgu. Tu moje pytanie, bo teoretycznie jest ona przeznaczona do telefonów GSM także prawdopodobnie na pasmo 900MHz, mam racje? Jeżeli tak to czy mógłbym ją bez obaw podłączyć pod mój router? Czy taka wiekowa antena choć trochę polepszy parametry czy lepiej zainwestować w porządną antenę? Szkoda żeby ta leżała jeżeli się może nadać. Druga sprawa to jeżeli się da to czy wystarczy zwykły kabel antenowy podpiąć plus konwerter do modemu, czy trzeba jakiś specjalny przewód? Pozdrawiam.antena
HUAWEI B593s-22 +stara antena kierunkowa GSM
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: HUAWEI B593s-22 +stara antena kierunkowa GSM
Możesz to zrobić, musisz tylko dokupić odpowiedni konektor. Jesteś w zasięgu UMTS900 Networks! z masztu w Tyrawie.waldemarkasta pisze:to czy mógłbym ją bez obaw podłączyć pod mój router?
Nie pomagam na PW!
-
Dipol do dzisiaj robi dokładnie takie same anteny (ATK 10), więc możesz bez obaw podłączać.waldemarkasta pisze:Posiadam starą antenę DIPOL z zamierzchłych czasów (z11 lat temu kupiona) widoczną na zdjęciu, pomyślałem że mogę ją użyć do polepszenia zasięgu. Tu moje pytanie, bo teoretycznie jest ona przeznaczona do telefonów GSM także prawdopodobnie na pasmo 900MHz, mam racje?
Jeśli ten kabel widoczny na zdjęciu to oryginalny z jakim była antena to bez przeszkód (choć nie mam pojęcia jakie kable dawali 11 lat temu, może dość mocno stratny RG58).waldemarkasta pisze:Druga sprawa to jeżeli się da to czy wystarczy zwykły kabel antenowy podpiąć plus konwerter do modemu, czy trzeba jakiś specjalny przewód?
Zobacz też na końcówkę tego kabla, żeby kupić odpowiedni konektor (zapewne FME, ale różnie to może być).
-
Dzięki za odpowiedzi. To że antena się nada to już pół sukcesu. Co do kabla to jest tam podłączony zwykły przewód koncentryczny od anteny satelitarnej, oznaczenie 75 ohm 0,6 3,7. Nadał by się czy nie? Przewód gdzieś mam na pewno oryginalny, jednak ciężko będzie go znaleźć.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie nadaje się, ma być telekomunikacyjny przewód 50 Ohm np. h155, rf240 czy podobne.waldemarkasta pisze:Nadał by się czy nie?
Nie pomagam na PW!