Dobry router do Cyfrowego Polsatu
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Dobry router do Cyfrowego Polsatu
Podpowiedzcie jaki router zakupić do posiadanego przeze mnie modemu Huawei E3276. Posiadam edimaxa 6408n od Polsatu ale się nie nadaje z tym modemem bo ciągle zrywa połączenie. Proszę o sprawdzone na sobie porady. Musi być niezawodny.
Ariel
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Dobry router do Cyfrowego Polsatu
Zacznijmy od tego jaki masz poziom sygnału i czy używasz anteny zewnętrznej, jakiej? Korzystasz z LTE?
-
- Użytkownik forum
Poziom sygnału na poziomie 70 procent i pobieranie danych w okolicach 30 Mb/s na LTE więc nie jest to wina zasięgu. Z anteny zewnętrznej nie korzystam. Modem wpięty do laptopa nie zrywa połączenia a z routerem tak. Zresztą gdy router dostaje zwiechy to nie tylko nie ma dostępu do internetu ale również i routera. Z innych forów wyczytałem że to nagminny problem tych dwóch urządzeń a Polsat w zaparte zaopatruje klientów w taki sprzęt. Z tego co widzę w Twoim opisie to taki modem masz wpięty do routera Dovado i pewnie mi go polecisz.
Ariel
-
- Guru bezprzewodowy
Ten Edimax od dawna sprawia problemy i faktycznie CP wciska go klientom( mnie też próbowali przy przedłużeniu z DUK, ale im podziękowałem za ten szajs). Jeśli chodzi o Dovado to sprawdzona firma. Aktualizuje na bieżąco FW i dodaje nowe modemy. jeśli nie potrzebujesz Gigabitowego switcha to Dovado Doma. Z Gigabit Dovado PRO. Mam modem 4GR, poprzednik PRO. Dla tego modelu Dovado nie aktualizuje już FW i E-3276 jest ostatnim modemem dodanym do obsługi.
-
- Użytkownik forum
A B593 widzę że też posiadasz. Wiesz może jak on się sprawuje pod Polsatem ?
Ariel
-
- Guru bezprzewodowy
Kolejna opcja do wyboru to B-593s-22. Pochodzą z Plusa/CP więc nie ma problemów. Router łatwy w konfiguracji, działa u mnie z LTE CP, Play i Orange. Nie chcieli, nie mieli w CP dla klientów przedłużających w DUK to sobie kupiłem sam. Szkoda , że go nie wziąłeś zamiast tego zestawu . Kupisz za ok.350 zł na Allegro. Sprzedaj ten szajs z Edimaxa i E-3276 i zamień na B-593s-22.
-
- Użytkownik forum
Też chciałem tego B593 ale super Pan z callcenter powiedział że mają tylko Edimaxy ( czytaj nie chciał dać B593), a jak mu powiedziałem, że Edimaxy podobno sprawiają problemy to stwierdził, że tak było kiedyś no i gadaj z deb...... . Powiedz mi konkretnie który byś wziął pod ten polsat B593 czy Novado Doma, bo są w podobnej cenie. I jeszcze jedno dlaczego jest taka rozbieżność w cenach tego routera huawei od 350 do 1300 zł ?
Ariel
-
- Guru bezprzewodowy
Na chama chcą się pozbyć tego szmelcu, w punktach dla nowych klientów mają B-593s-22. Ze mną konsultanci sobie nie pogadają z tym ich marketingowym bełkotem i zerowym przygotowaniem merytorycznym. Jeśli masz modem E-3276 i chcesz używać internet nie tylko stacjonarnie ale i mobilnie( na samym modemie) to dokup Dovado Doma. Jeśli tylko stacjonarnie to kup B-593s-22. Jeśli chodzi o ceny to te tańsze pochodzą z Plusa/CP. Wielu bierze je od operatora za 3 zł w ramach przedłużenia abonamentu i oddaje do lombardu, wystawia na Allegro. Stąd niższe ceny. Urządzenia oczywiście pełnowartościowe i z gwarancją. Niezależni sprzedawcy oferują drogo. W wariancie zmiany na B-593s-22 sprzedasz modem i Edimaxa, dołożysz ok. 100 zł. Przy zakupie Dovado wyjdzie drożej , sprzedasz Edimaxa, zostawisz E-3276 i dołożysz ok.250. Wybór należy do ciebie.
-
- Użytkownik forum
Ale pod względem technicznym nie ma większej różnicy ? Mam na myśli ograniczanie prędkości pobierania przez router np do max 15 Mb/s tak jak to jest w przypadku tanich routerów. Aktualnie po samym modemie mam pobieranie w granicach 30-40 Mb/s 3 km od nadajnika LTE bez żadnej anteny zewnętrznej i to mnie w 100 % zadowala.
Ariel