Cała prawda o Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Cała prawda o Play
Szanowni Państwo,
w maju zmieniam operatora. Zastanawiam się nad siecią Play. Często słyszę sprzeczne opinie, których nie mogę zweryfikować empirycznie. Serdecznie proszę o garść informacji, które obalą lub nie, niektóre mity. Moja prośba dotyczy także rozmów głosowych dlatego serdecznie proszę moderatora o nie karanie.
1. Internet w Play działa tylko w oparciu o własne BTSy? Słaby zasięg, zrywane połączenia, ograniczanie prędkości.
2. Roaming krajowy przy połączeniach głosowych nie działa prawidłowo, nawet przy wyborze ręcznym operatora. Pierwszeństwo w ruchu sieciowym mają klienci sieci macierzystych nadajników. Zrywanie połączeń.
Jeśli chociaż część z tych opinii jest prawdziwa to pominę tego operatora. Rozumiem, że dużo zależy od lokalizacji, odległości od BTS itp. dlatego podam swoją - południowe dzielnice Gniezna.
Z góry dziękuję za pomocne informację i za to forum,bez którego znalezienie merytorycznej pomocy byłoby niemożliwe.
w maju zmieniam operatora. Zastanawiam się nad siecią Play. Często słyszę sprzeczne opinie, których nie mogę zweryfikować empirycznie. Serdecznie proszę o garść informacji, które obalą lub nie, niektóre mity. Moja prośba dotyczy także rozmów głosowych dlatego serdecznie proszę moderatora o nie karanie.
1. Internet w Play działa tylko w oparciu o własne BTSy? Słaby zasięg, zrywane połączenia, ograniczanie prędkości.
2. Roaming krajowy przy połączeniach głosowych nie działa prawidłowo, nawet przy wyborze ręcznym operatora. Pierwszeństwo w ruchu sieciowym mają klienci sieci macierzystych nadajników. Zrywanie połączeń.
Jeśli chociaż część z tych opinii jest prawdziwa to pominę tego operatora. Rozumiem, że dużo zależy od lokalizacji, odległości od BTS itp. dlatego podam swoją - południowe dzielnice Gniezna.
Z góry dziękuję za pomocne informację i za to forum,bez którego znalezienie merytorycznej pomocy byłoby niemożliwe.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Cała prawda o Play
Ad1. Na własnych stacjach bazowych działa internet z Play Online, w taryfach głosowych działa też w roamingu krajowym.
Ad2. Nie zauważyłem większych problemów, zawsze jestem zalogowany do T-Mobile.
Ad2. Nie zauważyłem większych problemów, zawsze jestem zalogowany do T-Mobile.
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Używam Play Online i nie narzekam. Wszystko zależy od konkretnego przypadku (lokalizacji, obciążenia Node B itp.). Prędkości już też tak ostatnio nie ograniczają jak to było wcześniej. Tutaj News ra-v.aLPav pisze:Słaby zasięg, zrywane połączenia, ograniczanie prędkości
Co do oferty głosowej. Ostatnio też jestem zalogowany do T-Mobile ciągle i nie widzę jakiś szczególnych problemów, czasami internet przerywa (przez kolejkowanie).
Faktycznie zbyt usilnie trzyma się sieci macierzystej w niektórych przypadkach, długo trwa nim wskoczy na roaming (kilka razy miałem tak, że niestety nie wskoczył i byłem poza zasięgiem), ale zawsze przed wyjazdem w "dzicz" gdzie wiem, że nie ma macierzystego zasięgu Play, przełączam ręcznie na T-Mobile asekuracyjnie i jest dobrze

-
- Stały użytkownik forum
Korzystam z usług Play gdzieś od 2011 roku, abonament od lutego 2013. Poza pojedynczym przypadkiem na umowie ani razu nie miałem problemu z połączeniem się do sieci. Z zasięgiem nie mam problemu, mieszkam na obrzeżach 40 tys. miasta, a jak w lutym tego roku byłem na wsi to nawet tam, gdzie w przeszłości był problem z zasięgiem, internet śmigał bez zakłóceń (choć sygnał nie był mocny, ale nie sprawdzałem ile dokładnie, pod koniec miesiąca tam będę to wtedy zobaczę). Także zasięg HSPA Play ma się raczej dobrze.
O roamingu nie będę się wypowiadał, bo nie miałem okazji korzystać.
O roamingu nie będę się wypowiadał, bo nie miałem okazji korzystać.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Testuję ich LTE od miesiąca (na karcie Red Bull Mobile). Nadajnik mam oddalony o 550 metrów, zasięg super,aLPav pisze:1. Internet w Play działa tylko w oparciu o własne BTSy? Słaby zasięg, zrywane połączenia, ograniczanie prędkości.
router trzyma połączenie 2-3 dni bez rozłączania, przeglądanie stron i ściąganie plików działa OK, prędkość ściągania stabilna ok. 15MBit.
Jednak jest taki minus, że jak oglądam jakieś video, np. na TVN Playerze, to się niestety zacina i ma przestoje
- obraz/dźwięk czasami staje na 2-5 sekund.
Orange takowych zacięć nie miewa na pobliskim nadajniku,
nawet na obciążonym BTS-e, gdy prędkość mi spada poniżej 10MBit,
więc pozostanę jednak z nimi na kolejne 2 lata.
-
- Użytkownik forum
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Zdecydowałem się przekonać na własnej skórze i samemu wyrobić opinię o sieci Play. Skorzystałem z oferty dla przenoszących numer przez internet z opcją na 6 miesięcy - idealna sprawa. Jak będzie kicha to uciekam w listopadzie.
Internetu mobilnego nie wziąłbym nigdy od nich bo to zaprzeczenie mobilności. Jako stacjonarka przy dobrych parametrach i stabilnym łączu może tak...
Obecnie posiadam iPlus LTE - dla mnie zbawienie (Gniezno). alternatywa =neostarda 1Mb.
Limit mi wystarcza do pracy i zabawy a transfer między 25-40/15-28!!!
Bajka
Internetu mobilnego nie wziąłbym nigdy od nich bo to zaprzeczenie mobilności. Jako stacjonarka przy dobrych parametrach i stabilnym łączu może tak...
Obecnie posiadam iPlus LTE - dla mnie zbawienie (Gniezno). alternatywa =neostarda 1Mb.
Limit mi wystarcza do pracy i zabawy a transfer między 25-40/15-28!!!
Bajka