nadajniki BTS vs stan faktyczny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
persson
Początkujący użytkownik forum

nadajniki BTS vs stan faktyczny

Post autor: persson »

Witam
Mój ojciec zakupił internet mobilny w Orange z modemem Huawei E3251. Będzie potrzebował do niego antenę ze względu na kiepski zasięg. Po podłączeniu modem pracował w zasadzie tylko w 2G raz na krótką chwilę złapał 3G. Lokalizacja to Szumlin (gmina Joniec pow Płoński). Popatrzyłem na BTSy żeby wybrać mu odpowiednią w zakresie częstotliwości antenę na http://mapa.btsearch.pl/ i tu zaczyna się problem.
Według źródła danych BT Search najbliższy nadajnik Orange jest w Nowym Mieście, a więc daleko ok. 15km od działki. Według UKE przy stacji PKP Wkra (przypisany jako Joniec) i ten by mnie interesował, bo to odległość ok. 6 km. W związku z tym mam pytanie czy ktoś się orientuje, która metoda lokalizacji odpowiada stanowi faktycznemu?
Co mnie jeszcze dodatkowo dziwi posiadam telefon w Tmobile, który według tych map powinien korzystać z nadajnika w Cieksynie, bądź w Płońsku, a więc z BTSu usytuowanego sporo dalej, a uzyskuje na nim bezproblemowo zasięg 3G będąc w pomieszczeniu. W komputerze, który korzystał z telefonu ustawionego jako Hot Spot, nie czyniłem co prawda pomiarów łącza, ale strony otwierały się na bardzo zadowalającym poziomie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: nadajniki BTS vs stan faktyczny

Post autor: matek451 »

Obaj operatorzy , Orange i T-mobile korzystają ze wspólnej sieci NetWorks. Najbliższy BTSw Jońcu. Pozwolenia na UMTS2100 i UMTS900 ale obydwa powinny działać. Na E-3251 możesz dysponując anteną na 2100 korzystać z HSPA+DC lub z HSPA+ na UMTS900( powinien być zasięg na zewnątrz). Zrób testy na zewnątrz wymuszając na modemie tylko UMTS900(W900) lub UMTS2100(W2100) za pomocą programu TNI.
persson

Dzięki za szybką odpowiedź w weekend pojadę postąpię wg wskazówek i przetestuję.
Tak teoretyzując, jako osoba która ma w tym temacie doświadczenie, to na tego typu obszarze (nie zurbanizowany, nizinny, trochę nie dużych obszarów leśnych) lepsza jest częstotliwość 900 czy 2100. Różne bowiem są opinie. Teoretycznie niższa częstotliwość to stabilniej na większe odległości możliwość tworzenia większych komórek, ale inni mówią że to pasmo współdzielone z Aero i GSM to większe obciążenie takiego nadajnika, więc gorzej?
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Zakładając, iż będziesz w zasięgu obu technologii to lepszym wyborem będzie UMTS2100, bo oferuje prędkość w HSPA+DC do 42Mb(UMTS900 do 21Mb).Fakt faktem UMTS900 sięgnie dalej ale jest ono niejako uzupełnieniem zasięgu tam gdzie UMTS2100 nie sięga.Zresztą mając modem będziesz mógł w każdej chwili na sztywno wybrać(ustawić) co wolisz.

Co do "legendy"o współdzieleniu UMTS900 z Aero to nie jest prawda, obie firmy mają swoje zasoby częstotliwości,szkielet,itp).
darekka
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

darekka pisze:obie firmy mają swoje zasoby częstotliwości,szkielet,itp
Częstotliwości UMTS900 są Aero2, reszta jest wspólna z Plusem.
Nie pomagam na PW!
persson

darekka pisze:Zresztą mając modem będziesz mógł w każdej chwili na sztywno wybrać(ustawić) co wolisz.
No nie do końca bo jak zdecyduję np. na antenę ATK-20 to już siłą rzeczy z częstotliwości 2100 nie będę korzystał i analogicznie w odwrotnej sytuacji. Pytam o porównanie obydwu UMTS-ów, przy założeniu, że gdzieś na zewnątrz złapię jakiś tam zasięg z samego modemu i parametry sygnału będę miał na TNI na obydwu częstotliwościach podobne. Będę musiał wtedy niejako w ciemno zdecydować się na którąś antenę, a co za tym idzie na częstotliwość UMTS. W necie opnie są różne. Na HSPA+DC i 42 mbitach mi specjalnie nie za leży, bardziej na tym żeby łącze było stabilne, niskie pingi itp
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Piotrek24 »

persson pisze: Pytam o porównanie obydwu UMTS-ów
Porównywać można zawsze, ale właśnie praktyka jest ważna. Może się okazać, że pomimo dobrego zasięgu UMTS900 jest on tak zapchany, że nawet słaby UMTS2100 będzie lepszy itp. . Dlatego tak jak radzą koledzy zrób najpierw testy i tego i tego, później podejmiesz decyzję co do anteny. Pamiętaj, że to jest internet mobilny i sytuacja zmienia się dosyć dynamicznie. Ja też swojego czasu odbierałem i UMTS900 i UMTS2100 (było to w Plusie). Antenę miałem na UMTS2100 i na początku chodziło to dobrze (w sensie pingi, prędkości itp.), lecz później coś się "popsuło" i przerzuciłem się na UMTS900 gdzie było o niebo lepiej. Teoretycznie w UMTS2100 powinieneś mieć lepiej ze względu choćby na DC, ale tak jak mówię testy dadzą już pierwsze odpowiedzi.
persson

Witam raz jeszcze
Poczyniłem wszystkie pomiary zgodnie z instrukcjami i chciałem się podzielić wynikiem, może będzie pomocne dla ktoś z tamtych rejonów.

Nadajnik w Jońcu, który widnieje na mapach http://beta.btsearch.pl/ nie nadaję ani w sieci Orange ani Tmobile. Jest on w ogóle źle na mapie ulokowany gdyż fizycznie dwa maszty stoją ok. 300m na zachód (dobrze to widać gdy przełączymy widok mapy na satelitarny). Stojąc pod tym nadajnikiem telefon w sieci Tmobile z programem Netmonitor pokazywał, że łączy się z BTS-em koło Starej Wrony przy szosie 571 w stronę Nasielska. Jak popatrzyłem potem na domy w Jońcu to widziałem antenki ATK20 skierowane w tamtą stronę.
Natomiast w Szumlinie zarówno modem Orange, jak i telefon zalogowały się do nadajnika w Kadłubówce, 2 km od N Miasta. Po wymuszeniu częstotliwości 900 i 2100 na TNI okazało się, że jest tylko częstotliwość 900, co potwierdziła mi potem jeszcze w rozmowie telefonicznej pani z Orange, iż jest dostępna tylko ta częstotliwość. Działa również nadajnik w Nowym Mieście i jest to jedyny BTS, gdzie stan faktyczny z pomiarów, pokrył mi się z tym co jest na mapach.
Także problem z wyborem anteny i skierowaniem jej w odpowiednią stronę mi się rozwiązał, sprzęt już zamówiony. Przed zakupem rozmawiałem z człowiekiem z Cybertechu i powiedział mi, że na częstotliwości 900 strata sygnału vs długość kabla nie jest problemem i wynosi około 0,2 dBi na 1 metrze. Także jak ktoś się waha np: czy wziąć kabla 5m czy 10 to spadek będzie miał raptem 1 dBi.
Dodam jeszcze, co ciekawego zaobserwowałem, że jak łączę się nie prze menagera połączeń Orange, tylko przez ustanowienie połączenia bezpośrednio w windowsie, to połączenie jest stabilniejsze i nawet, na razie bez anteny, modem utrzymywał zasięg na poziomie –90-91 dBi, co pozwalało swobodnie otwierać strony, pocztę itp.

Dam jeszcze znać jak podłączę antenę na ile poprawiła siłę sygnału.
ODPOWIEDZ