E398 -Zasieg , jaka antena , router

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kris-krzysztof
Początkujący użytkownik forum

E398 -Zasieg , jaka antena , router

Post autor: kris-krzysztof »

Witam
Mam modem E398 i kartę z plusa. W domu łapie mi LTE na 2 kreski. Jak ustawie modem nad monitorem to mam wynik :
Obrazek

Może ktoś mi pomoc czy warto inwestować w zewnętrzną antenę ? Poprawi parametry ?

Miejscowość Dyjaki

Obrazek

Do tego modemu mam zamiar kupic router. Może ktoś poleci coś sprawdzonego z dobrym stosunkiem cena/jakość .
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: E398 -Zasieg , jaka antena , router

Post autor: Andrzejz78 »

Dwie kreski nic nie mówi Najlepiej podawać poziom sygnału w dBm o ile masz z czego odczytać
Kiepski UL może świadczyć o słabym poziomie sygnału Zrób test z modemem na zewnątrz i zadecyduj
Antena na pewno poprawi poziom sygnału Może też poprawić prędkość choć tu decydują "lokalne warunki sieciowe"
Pamiętaj że do LTE potrzebna jest antena dualna na 1800MHz Najlepiej jakiś panel
kris-krzysztof
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kris-krzysztof »

Andrzejz78 pisze:Dwie kreski nic nie mówi Najlepiej podawać poziom sygnału w dBm o ile masz z czego odczytać
Kiepski UL może świadczyć o słabym poziomie sygnału Zrób test z modemem na zewnątrz i zadecyduj
Antena na pewno poprawi poziom sygnału Może też poprawić prędkość choć tu decydują "lokalne warunki sieciowe"
Pamiętaj że do LTE potrzebna jest antena dualna na 1800MHz Najlepiej jakiś panel
Sprawidziłem w programie i mam takie parametry zasięgu w pokoju.
Obrazek

Antena taka ? http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
do tego router polecasz jakiś konkretny ? TL-MR3420 ?
znalazłem jeszcze Huawei EchoLife HG553 lub tańszy HUAWEI D105
Coś na ten temat możesz mi doradzić ?
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Zobacz jaki masz zasięg bliżej okna itp.Może wystarczy zwykły przedłużacz USB za kilka zł. A jeśli planujesz router to tym bardziej sprawdź poziom sygnału w innych miejscach w domu i postaw router w najdogodniejszym miejscu.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Sygnał taki sobie jednak do LTE powinien być lepszy Sprawdź jeszcze sygnał i prędkości z modemem na zewnątrz Ja jakiś czas miałem modem za oknem na kablu usb ;)
Antena ta może być tylko nie zapomnij o konektorach TS9
Co do routera to się nie wypowiem bo nie znam się za bardzo na nich
ODPOWIEDZ