Nieładnie, za celowe obchodzenie cenzury dostajesz ostrzeżenie.XanPL pisze:ma to głęboko w d....e.
LTE w plusie i max 30mb/s - Co jest nie tak?
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: LTE w plusie i max 30mb/s - Co jest nie tak?
Nie pomagam na PW!
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Tak, ale w Plusie za większą cenę masz 10GB limitu w Plus, które na Twoim LTE wyjedziesz w mniej niż pół godziny ;-)Bo płacić za neo "do 2Mb/s" to czyste szaleństwo.
Obstawiam, że u mnie na tych łączach co tutaj jeszcze są mogło by taką szybkość osiągnąć 2 użytkowników, bo przy 50 to by wszystko kwiczało. Może dlatego LTE sobie stoi i nie odpalają póki co.Natomiast LTE z PLUSA mnie zaskoczyło niesamowicie:
TMobile 900 MHz 3G swoją drogą też stoi i milczy. no chyba że 4km to za dużo dla niego.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- XanPL
- Specjalista bezprzewodowy-junior
@ra-v - i tu się mylisz , jak zatankowałem za 150zł to miałem dzienny transfer prawie na 2 miechy.
A pobieranko i tak tylko na nocnym robiłem:P
YT mnie specjalnie nie interesuje , a i tak się przyzwyczaiłem z neo że lepiej pobrać na HDD.
A pobieranko i tak tylko na nocnym robiłem:P
YT mnie specjalnie nie interesuje , a i tak się przyzwyczaiłem z neo że lepiej pobrać na HDD.
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam .Ja na jednym kablu mam niczego sobie transfer:

Podjadę któregoś dnia pod nadajnik to sprawdzę czy rzeczywiście jest jak piszecie. Jeśli tak to zaopatrzę się w Dualną antenę.

Podjadę któregoś dnia pod nadajnik to sprawdzę czy rzeczywiście jest jak piszecie. Jeśli tak to zaopatrzę się w Dualną antenę.
D-Link DWR-966 (Plus 100 GB+200 GB) LTE-A, HTC 10
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Jeśli masz dobry sygnał to i na jednym kablu będzie dobrze bo przecież druga antena w modemie działa cały czasbrama.1976 pisze:Ja na jednym kablu mam niczego sobie transfer
-
- Użytkownik forum
Nic juz nie rozumiem, to jakaś paranoja. Założyłem do testów drugą antene Erato 17dBi 1700-2100MHz w pionowej polaryzacji (stara jest poziomo ustawiona) a predkość tylko minimalnie wzrosła o ledwie 10mb/s, na jednej antenie mam 32mb/s a na dwoch 43mb/s. Przełączałem też kable miejscami do modemu, ale to nie pomaga. Powiedzcie mi o co tu chodzi? Nawet przekrecałem te anteny na inny nadajnik i ta sama predkość. Strasznie ciężka tyczka jest i trzeba sie namęczyć żeby to zdjąć dlatego jestem wkurzony. Ktoś tutaj pisał że na jednej antenie ma 30mb/s a jak podłączy drugą to ma 90mb/s. Dlaczego mam taką słabą predkość przy zasięgu -55dBm, modem E398.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ponieważ nie jesteś sam na stacji bazowej, w LTE czy 3G (WiFi też to dotyczy) przy stałej wydajności bazy czym jest więcej klientów tym mają niższe prędkości.seqelo pisze:Dlaczego mam taką słabą predkość przy zasięgu -55dBm, modem E398.
To że ktoś tak miał to nie znaczy że Ty też tak będziesz miał.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
To nie jest wina obciążenia stacji. Pisalem juz że po skierowaniu anteny na inną stacje mam tą samą prędkość.wojteks pisze:Ponieważ nie jesteś sam na stacji bazowej, w LTE czy 3G (WiFi też to dotyczy) przy stałej wydajności bazy czym jest więcej klientów tym mają niższe prędkości.
To że ktoś tak miał to nie znaczy że Ty też tak będziesz miał.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-03-08, 13:04 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-03-08, 13:04 przez seqelo, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
No to w czym problem?seqelo pisze:To jest wina obciążenia stacji.
A kto i gdzie gwarantuje że będziesz wtedy miał większą prędkość?seqelo pisze:Pisalem juz że po skierowaniu anteny na inną stacje mam tą samą prędkość.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dużo zależy od radiolinii, u mnie jeszcze przed modernizacją było max 3Mb/s na wszystkich okolicznych stacjach. dopiero po modernizacji całej sieci nastąpiła zdecydowana poprawa.seqelo pisze: po skierowaniu anteny na inną stacje mam tą samą prędkość.
-
- Użytkownik forum
Więc tak - naprawde ciężko zdejmować tą tyczke zeby zmienic antene, dlatego spróbowałem jeszcze pokrecić nią w różne kierunki moze to cos da i mimo że na mapie nie ma nadajników, jest tylko jeden nadajnik do LTE około 10km ode mnie, to okazuje sie że z trzech stron mi łapie LTE. Jak antena była ustawiona na północ lub na południe to miałem do 30-40mb/s obojetnie czy dzien czy w nocy. Teraz przekreciłem na wschód i predkość podskoczyła na około 70mb/s
więc jest dobrze. Tylko upload wariuje bo w jeden dzien 33mb a dzis 10mb.

-
- Użytkownik forum
Na tych dwóch antenach mam dosyć dużą predkość, ale powinna być jeszcze większa (z 90) dlatego musze pokombinować. Mam modem podłączony do kompa przedłużaczem usb 1metr - może tu jest problem. I <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> przetestuje tą lte 2x 17 i napisze o wynikach, chociaż denerwuje mnie ten napis LTE, bo z daleka go widać, tak to bym juz dawno ja złożył (kupiłem okazyjnie tanio i lezy).
Ostatnio zmieniony 2014-03-14, 19:15 przez seqelo, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Pogadaj z Plusem, że będziesz im gigabajty wiadrami nosił od masztów w głąb sieci, wtedy może będziesz miał te 90. Ale jak chcesz, żeby się utrzymało, to jeszcze musisz konkurencje w sektorze powystrzelać :-)
-
- Użytkownik forum
Właśnie dlatego nie chce tej anteny z napisem LTE zakładać na stałe bo wszyscy ją zobaczą i sobie pozakładają LTE, a wtedy zapchają i bede musiał wiadrami nosić GB.bomber pisze:Pogadaj z Plusem, że będziesz im gigabajty wiadrami nosił od masztów w głąb sieci, wtedy może będziesz miał te 90. Ale jak chcesz, żeby się utrzymało, to jeszcze musisz konkurencje w sektorze powystrzelać :-)
Musze wycisnąć z tych nadajników więcej. Przydałby mi sie wojskowy teleskop aluminiowy wysuwany na 15metrów, wtedy to bym miał dopiero zasięg i predkość oszalałą

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Zmień na CDMAseqelo pisze:denerwuje mnie ten napis LTE

Najlepiej ich zabaruj wtedy będziesz panem w eterzeseqelo pisze:Musze wycisnąć z tych nadajników więcej

- wojteks
- *** Administrator ***
I tak zapchają, prędkości Ci spadną jak niektórym do gorszych niż HSPA+DC.seqelo pisze:a wtedy zapchają
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Kwestia czasu. U mnie na LTE CP osiągi spadły minimum o połowę w ciągu pół roku. Zresztą po co lepsze parametry internetu w Plusie/CP i tak są nocne limity 50GB i za dużo nie possiesz o dziennym nie wspominając. Dlatego lepiej mieć 20Mb/s w HSPA+DC ( Orange, T-Mobile) czy LTE 15Mb/s w Play, którzy nie maja limitu nocnego. Szkoda kasy na takie zabiegi, sztuka dla sztuki.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ktoś tu na forum w ogłoszeniach coś podobnego chce okazyjnie sprzedać: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39995seqelo pisze:Musze wycisnąć z tych nadajników więcej. Przydałby mi sie wojskowy teleskop aluminiowy wysuwany na 15metrów, wtedy to bym miał dopiero zasięg i predkość oszalałą
-
- Guru bezprzewodowy
Warto zainwestować 25000 + koszty transportu, montażu o pozwoleniach nie wspominając aby uzyskać chwilowo 15Mb/s więcej. No i anteny trzeba jeszcze przymaskować przed sąsiadami, żeby nie wpadli na podobny pomysł.
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2014-03-15, 23:31 ]
Posty o uziomach i zabezpieczeniach wydzielone do http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=40170
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2014-03-15, 23:31 ]
Posty o uziomach i zabezpieczeniach wydzielone do http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=40170
-
To czy jest dual chyba nie ma dużego znaczenia jak już ktoś napisał, ważne jest to ilu użytkowników korzysta ze stacji bazowej. Nocny test na jednej antenie:

D-Link DWR-966 (Plus 100 GB+200 GB) LTE-A, HTC 10
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
-
LTE nadajnik około 12 km
Witam. Jestem w posiadaniu LTE w sieci plus, niestety mój router huawei b593s 22 wykrywa tylko 3g jedną kreskę. Mieszkam około 12 km od nadajnika ( Ujeździec Wielki gmina Trzebnica województwo Dolnośląskie). Jesli kupię zewnętrzną dualną altenę jest szansa na stabilny sygnał LTE? Nie jestem pewny na 100% ale chyba jest jeszcze jeden nadajnik około 10 km. Jest ktoś w stnie mi pomódz? Pozdrawiam
-
- Mistrz bezprzewodowy
marek1234, 12 km dla LTE to bardzo dużo.
Wszystko zależy od ukształtowania terenu, przeszkód w terenie itp...
Możesz uzyskać połączenie o ile masz widoczność optyczną z nadajnikiem. Jeśli są jakieś wzgórza, lasy, zabudowania to nie sądzę, abyś uzyskał połączenie.
Możesz uzyskać połączenie o ile masz widoczność optyczną z nadajnikiem. Jeśli są jakieś wzgórza, lasy, zabudowania to nie sądzę, abyś uzyskał połączenie.
-
kmy pisze:marek1234, 12 km dla LTE to bardzo dużo.
Jeśli wyjdę na dach to kontakt wizualny z nadajnikiem z Trzebnicy mam, tylko nie mam zielonego pojęcia jak sprawdzić dokładną odległość. A na mapie z LTE jest jeszcze druga miejscowość bliżej około 10 km i też złapał bym pewnie kontakt wzrokowy.
Jak można sprawdzić sygnał z BTS? Mógł byś mi jakoś pomóc, naprawdę jestem zielony w tych sprawach.?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sprawdzisz na beta.btsearch.plmarek1234 pisze: nie mam zielonego pojęcia jak sprawdzić dokładną odległość.
zaznaczasz źródło danych UKE, lte pasmo 1800 i sieć mobyland, wyszukujesz miejscowość trzebnica i masz nadajniki, z tym, że są to pozwolenia, a to znaczy że nie każdy pokazany nadajnik już pracuje.
- onken
- ** Moderator **
[quote="XanPL"]To zapraszam do lektury panów i panie
TEST na jednej antenie:
Obrazek
TEST na dwóch antenach:
Obrazek
Witam
Planuję zakup anteny do LTE, obecnie mam około -63-69 dBm sygnał
Czy moge polepszyć swoje transfery ?
Osiągam teraz max 30-40 Mb/s , upload 15-25 Mb/s
Raz sie zdażyło ze miałem niby 70 Mb/s download
Jak działa opisywana przez Ciebie antena Dualna i jak się ją podłacza ?
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Multiple_Input_Multiple_Output
Obrazek
https://www.dropbox.com/s/b565c9v2hjfk0ao/Clipboard33.jpg
Obrazek
https://www.dropbox.com/s/xjpapokeohs1cjf/Clipboard33b.jpg
Planuję zakup anteny do LTE, obecnie mam około -63-69 dBm sygnał
Czy moge polepszyć swoje transfery ?
Osiągam teraz max 30-40 Mb/s , upload 15-25 Mb/s
Raz sie zdażyło ze miałem niby 70 Mb/s download

Jak działa opisywana przez Ciebie antena Dualna i jak się ją podłacza ?
Pozdrawiam