Walczyć z Play o Lepsze Warunki czy Szukać Alternatywy ???

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
calcio23
Początkujący użytkownik forum

Walczyć z Play o Lepsze Warunki czy Szukać Alternatywy ???

Post autor: calcio23 »

Jak w temacie złożyłem wypowiedzenie za miesiąc kończy mi się całkowicie umowa z Play, jak to wygląda w tej chwili : umowę przedłużałbym już 3 raz w Play w tej chwili mam : 18 gb za 39,90 , niestety prędkość jest fatalna 2 mb na 0.5 , gdzie powinno być około 4 mb, ale to stara umowa więc pewnie jest ograniczone, urządzenie jakie posiadam to modem - router Huawei E5830, co mogę ugrać z działem utrzymania klienta Play ? patrzyłem na stronie i w sumie to starczyłby mi abonament za 39,99 - 14gb i lte bez limitu na 6 miesięcy, tylko czy uda mi się to dostać za 29,99 zł na 12 miesięcy, najbardziej interesuje mnie umowa bez urządzenia bo już je mam, głównie przeglądam strony na tym internecie więc jakieś mega szybkie Lte typu 15 - 20 mb nie jest mi potrzebne, internet będzie używany w Lubinie ulica Odrodzenia z góry dziękuje za pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Walczyć z Play o Lepsze Warunki czy Szukać Alternatywy ???

Post autor: matek451 »

Zacznijmy od tego, ze masz słabiutki sprzęt. Wolny , bez UMTS900 i wyjścia anteny zew. W Lubinie Play posiada pozwolenia na 3 BTS-y LTE1800 i pewnie wkrótce je uruchomi więc warto posiadać modem/router z jego obsługa i zmienić tego muzealnego E-5830. Promocja 200GB dotyczy tylko technologii LTE, warto będzie skorzystać. Na E-5830 nie osiągniesz dużo więcej niz teraz. Masz oczywiście szanse na rabat i 14GB za 29,99 bez sprzętu .
jackuss81
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: jackuss81 »

W Lubinie z tego co widze na mapce btseach.pl jest tuż przed modernizacją Networks. Więc polecam Ci ofertę orange bez urządzenia Lub T-mobile. W nowej ofercie T-mobile bez urządzenia za 19.90 można mieć odpowiednio 3GB przy umowie 12-sto miesięcznej i 6GB przy 24-ro miesięcznej. Orange ma za 19.90 5GB. Umowa 12.18,24 miesiące.
T-mobile Orange Pozdrawiaqm
calcio23

Dziękuje bardzo za odpowiedzi, z modemów to mam jeszcze Huawei 173u-2 w tej chwili, w sumie to starczyłoby mi 5 - 6 mb a tyle te modemy potrafią na max wyciągnąć, teraz mam średnio 2 - 3 mb więc i tak było by przynajmniej jeszcze raz więcej a to już dużo, tego internetu używam głównie do przeglądania stron więc nie potrzebuję nie wiadomo jakiej szybkości , oferta od Orange odpada bo musiałbym się z nimi wiązać umową na 24 miesiące a to już za długo :D , natomiast w T Mobile mam już abonament i z tego też tytułu miałbym zapewnioną zniżkę Abonencką w kwocie 10 zł , więc przy umowie na 12 miesięcy 12gb kosztowałoby mnie jakieś 29.90 więc też całkiem dobrze no i też krótsza umowa niż w Orange, ciekawi mnie czy Play będzie walczył o klienta, czy odpuści, wypowiedzenie złożyłem w poniedziałek i na razie nie dzwonili, bo przed złożeniem wypowiedzenia to dzwonili parę razy ale z ofertą standardową która jest nieopłacalna.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

calcio23 pisze:a tyle te modemy potrafią na max wyciągnąć
Teoretycznie.
Nie pomagam na PW!
calcio23

Jestem już po 2 rozmowach z PLAY jak na razie najlepsze co mi zaproponowali to 18 miesięcy za 29,99 zł miesiąc , w tym 2 miesiące gratis ( wychodzi średnio 26,65 za miesiąc ) prędkość do 10 mb ( czyli pewnie byłoby z 5 - 6 ) limit 14 gb - ogólnie jest to dość ciekawa oferta z tym że wolałbym ją wziąć na 12 miesięcy, bo nie uśmiecha mi się znowu z nimi się wiązać na 1,5 roku, tym bardziej że ostatnio jakby ceny i oferty internetu mobilnego zaczęły szybciej się zmieniać. ciekawe czy to się uda do
rozwiązania umowy pozostało jeszcze 20 dni.
ArtiWwa

Post autor: ArtiWwa »

zasadnicze pytanie to czy przy przedłużeniu umowy będzie wymiana terminala czy też nie. jeśli tak to zmiana prędkości jest realna, jeśli nie będzie zmiany modemu/rutera to nie licz na zmianę prędkości bo nie jest to zależne od ilości jednostek, planu taryfowego etc. przy internecie mobilnym może że operator wprowadza formę lejka. Patrząc przez pryzmat powyższych postów wnioskuje iż jakaś prędkość była rzekomo deklarowana aczkolwiek nie zostało to dopełnione (o,5Mbps- 2Mbps). zatem reasumując usługa działała w ten a nie inny sposób niezależnie od deklaracji/ usług u operatora lecz w wyniku wskazań zasięgowych, osób zalogowanych do nadajnika i modemu jaki posiadasz. zastanów się nim podpiszesz cyrograf ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Standardowa oferta z Grupy Utrzymania w Play. Nowi maja to samo za 39,90 tylko w umowie na 12 m-cy. Dla mnie to słaba oferta ze względu na dopłatę 10 zł za noce (1-8) bez limitu. Czyli razem za 39,90 14GB+noce bez limitu. Za taką sama sumę 39,90 można mieć 18+2GB =20GB+ noce bez limitu. Max. prędkości to 15Mb/s. Dostaniesz 10 zł upustu z 49,90( tyle chcą od nowych ). Walcz oczywiście o 12 m-cy. Kolega bierze ofertę bez sprzętu. W nowych umowach Play podniósł limity prędkości i z reguły na LTE można osiągać max. W HSPA+ w zależności od modemu, zasięgu i obciążenia BTS-a kilka Mb/s.
calcio23

matek451 , dzięki za info będę jeszcze czekał na telefon od nich, mają jeszcze 20 dni :D , noce bez limitu mi nie potrzebne bo w domu mam stałe łącze , a tego używam w dzień sporadycznie do przeglądania stron itp średnio wyszło mi 8 - 9 gb miesięcznie transferu, więc nawet jak będę więcej korzystał to 14 gb starczy, a , poza tym wykopałem jeszcze Huawei e3131 więc jak będzie większa prędkość jak 6 - 7 mb to też dam radę ją wykorzystać.
calcio23

Przepraszam za post pod postem, ale dzisiaj zakończyła się konfrontacja z Play - osiągnęli to co chcieli - czyli przedłużyli umowę, no ale ja też nie jestem na stratnej pozycji oto co udało mi się wynegocjować :

Umowa na 12 miesięcy , 16 gb limitu, prędkość do 10 mb/s + 2 miesiące gratis za 39,90 miesięcznie ( średnio wyjdzie to 33,25 ) więc myślę że w miarę dobrze to wyszło, teraz pytanie czy dostanę nową kartę sim czy na starej po prostu " poprawią osiągi " ???
matek451
Guru bezprzewodowy

Oferta bardzo słaba ze względu na brak darmowych nocy bez limitu. Dopłata 10 zł za noce da średnią 43,25 za 16GB+ noce. Mogłeś ugrać 20GB+ noce bez limitu za 39,90. Trzeba było brać 35GB+noce bez limitu w Orange za 44,50. W Lubinie miałbyś HSPA+DC. Na starej karcie będziesz miał prędkość do 10Mb/s ale ile wyjdzie to nie wiadomo.
niuteq

Post autor: niuteq »

A co można ugrać przy przedłożeniu umowy? Dotychczasowe warunki to: PLAY ONLINE 4Mb
abonament 49,99.
Na razie dzwonią i proponują to co u kolegi wyżej. Rozwiązanie wysłane ponad tydzień temu.
Ostatnio zmieniony 2014-05-09, 06:11 przez niuteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Bari
Stały użytkownik forum

Post autor: Bari »

Czyli dali standard. 2 miesiące za darmo, większa prędkość i transfer, w zależności od wysokości abonamentu. Mnie chcieli dać 22 GB za 49,90 zł + 2 miesiące za darmo i noce za darmo (prędkość do 15 Mbps), ale powiedziałem że potrzebuję więcej transferu i dali mi 30 GB + 2 miesiące za darmo, darmowe noce i prędkość do 20 Mbps. No i oczywiście LTE przez pół roku za darmo, ale niestety nie mogę skorzystać, bo jeszcze nie ma u mnie (Oława jest miastem podobnej wielkości, a już ma...). Na HSPA+ wyciągam zwykle 8 - 11 Mbps, czasem zdarza się 12.
calcio23

matek451 - zależało mi żeby było taniej i jest , poza tym umowa tylko na 12 miesięcy, no i 2 sprawa nie korzystam z tego internetu w nocy tylko w dzień góra 6 h więc wystarczy mi to co jest i nie potrzebuje darmowych nocy, w T Mobile dostałbym tylko 10 gb transferu za 30 zł a tu mam 16 gb za 33 zł więc nie jest źle, zresztą za 11 miesięcy znów złoże wypowiedzenie jak już sprawa z LTE się rozwinie.
ODPOWIEDZ