Modem Huawei E3272 problem z obiecywaną szykością pobierania
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Modem Huawei E3272 problem z obiecywaną szykością pobierania
Witam po raz pierwszy na tym forum !
Właśnie otrzymałem i aktywowałem modem jak w temacie z Cyfrowego Polsatu.Jestem jednak mocno zawiedziony szybkością z jaką ten modem pracuje.Zapewniano mnie że modem LTE działa b.szybko, ale okazuje się po przeprowadzeniu testu szybkości to wychodzi 3554 kilobitów/sek.Strony otwierają się b.ospale.Nie wiem teraz czy należy reklamować ten modem, czy też te reklamowane LTE 100MB/sek to cienki chwyt reklamowy ? Mieszkam w Warszawie i korzystam będąc w pracy na Bemowie. W domu też nie jest lepiej - dzielnica Bielany, Wólka Węglowa.
Właśnie otrzymałem i aktywowałem modem jak w temacie z Cyfrowego Polsatu.Jestem jednak mocno zawiedziony szybkością z jaką ten modem pracuje.Zapewniano mnie że modem LTE działa b.szybko, ale okazuje się po przeprowadzeniu testu szybkości to wychodzi 3554 kilobitów/sek.Strony otwierają się b.ospale.Nie wiem teraz czy należy reklamować ten modem, czy też te reklamowane LTE 100MB/sek to cienki chwyt reklamowy ? Mieszkam w Warszawie i korzystam będąc w pracy na Bemowie. W domu też nie jest lepiej - dzielnica Bielany, Wólka Węglowa.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Modem Huawei E3272 problem z obiecywaną szykością pobierania
Przede wszystkim operator nie gwarantuje żadnych prędkości - oni mówią tylko że to jest "do 100 Mbps", czyli to jest teoretycznie górna granica.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nornik47 na wczytywanie stron większe znaczenie (piszesz, że następuje to ospale) ma ping. Możesz go zmierzyć za pomocą komendy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> Bo przy takiej prędkości jak z tego testu nie powinno być jakichś większych przestojów. Po drugie takie testy nie za bardzo są wiarygodne. Lepiej pobrać plik z porządnego serwera i sprawdzić jak on się pobiera. Kolejna sprawa to jaki masz zasięg? Bo taka sytuacja może być spowodowana również zbyt słabym zasięgiem.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Dziękuję za odpowiedź.Sądzę że jest to wina zasięgu dwie kreski raptem.YaHooo pisze:Nornik47 na wczytywanie stron większe znaczenie (piszesz, że następuje to ospale) ma ping. Możesz go zmierzyć za pomocą komendy »PING« Bo przy takiej prędkości jak z tego testu nie powinno być jakichś większych przestojów. Po drugie takie testy nie za bardzo są wiarygodne. Lepiej pobrać plik z porządnego serwera i sprawdzić jak on się pobiera. Kolejna sprawa to jaki masz zasięg? Bo taka sytuacja może być spowodowana również zbyt słabym zasięgiem.
[ Dodano: 2014-05-02, 08:23 ]
Mam takie pytanie dotyczące anteny.Poczytałem trochę na tym forum o antenach i mam pytanie czy jeżeli kupię taką dualną antenę pokojową do LTE to będę miał lepszy zasięg czy nie wiele to zmieni ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W zasadzie nie jest to jakiś bardzo słaby sygnał, ale mógłby być lepszy.Nornik47 pisze: Dziękuję za odpowiedź.Sądzę że jest to wina zasięgu dwie kreski raptem.
Nie wiadomo. Sprawdź czy to nie wina obciążenia. Ja bym spróbował sprawdzić prędkość internetu późno w nocy tak 2-3. Albo jeszcze lepiej podjechać bliżej pod BTS'a.Nornik47 pisze:Poczytałem trochę na tym forum o antenach i mam pytanie czy jeżeli kupię taką dualną antenę pokojową do LTE to będę miał lepszy zasięg czy nie wiele to zmieni ?
Pozdrawiam YaHooo 

- pikolo419
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kreski są zazwyczaj mylne co do zasięgu, więc lepiej go podać w -x dBm
Huawei E5785lh-22c