Wifi dla dwóch trzypiętrowych budynków UNIFI + MT ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wifi dla dwóch trzypiętrowych budynków UNIFI + MT ?
Witam
Od paru lat nie zajmowałem się sieciami, aczkolwiek zostałem poproszony przez znajomego o założenie sieci Wi-Fi w dwóch sąsiadujących pensjonatach.
Pensjonat 1 : parter i 3 piętra - powierzchnia 10x12m - w sumie 20 pokoi.
Pensjonat 2 : parter i 3 piętra - powierzchnia 8x10m - w sumie 10 pokoi.
Pensjonaty oddalone od siebie o 50m, widoczność z dachów doskonała.
W sumie obciążać sieć może maksymalnie 60 osób imo.
Dostęp do internetu - Pensjonat 1 - parter.
Widzę to tak :
1) Pensjonat 1 - > router na parterze a z niego skrętką pociągnięte do Unifi na każdym piętrze z osobna.
2) Pensjonat 1 - > skrętka z routera na dach do NanoStation M5 - nadajemy do Pensjonat 2
3) Pensjonat 2 - > NanoStation M5 na dachu odbiera sygnał i przekazuje do Switcha.
4) Pensjonat 2 - > od Switcha skręta do 2 lub 3 Unifi na piętra niżej.
Pytanie główne :
Co dać jako router ?
Początkowo myślałem o Asusie RT N16, ale nie wiem czy to ogarnie. Następnie o jakimś Routerboardzie, ale dawno się w MikroTiki nie bawiłem i nie wiem czy to ogarnę. Przyglądałem się również Ubiquiti EdgeRouter PoE 5.
Co radzicie ?
Budżet maks 3500zł na wszystko.
Pozdrawiam
Od paru lat nie zajmowałem się sieciami, aczkolwiek zostałem poproszony przez znajomego o założenie sieci Wi-Fi w dwóch sąsiadujących pensjonatach.
Pensjonat 1 : parter i 3 piętra - powierzchnia 10x12m - w sumie 20 pokoi.
Pensjonat 2 : parter i 3 piętra - powierzchnia 8x10m - w sumie 10 pokoi.
Pensjonaty oddalone od siebie o 50m, widoczność z dachów doskonała.
W sumie obciążać sieć może maksymalnie 60 osób imo.
Dostęp do internetu - Pensjonat 1 - parter.
Widzę to tak :
1) Pensjonat 1 - > router na parterze a z niego skrętką pociągnięte do Unifi na każdym piętrze z osobna.
2) Pensjonat 1 - > skrętka z routera na dach do NanoStation M5 - nadajemy do Pensjonat 2
3) Pensjonat 2 - > NanoStation M5 na dachu odbiera sygnał i przekazuje do Switcha.
4) Pensjonat 2 - > od Switcha skręta do 2 lub 3 Unifi na piętra niżej.
Pytanie główne :
Co dać jako router ?
Początkowo myślałem o Asusie RT N16, ale nie wiem czy to ogarnie. Następnie o jakimś Routerboardzie, ale dawno się w MikroTiki nie bawiłem i nie wiem czy to ogarnę. Przyglądałem się również Ubiquiti EdgeRouter PoE 5.
Co radzicie ?
Budżet maks 3500zł na wszystko.
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wifi dla dwóch trzypiętrowych budynków UNIFI + MT ?
Ja bym poszedł w kierunku Mikrotika. Model zależny od przepustowości.Mateusz6987 pisze:Co dać jako router ?
-
Dostępne łącze 80Mb/s.
Jeśli MT co i mnie wydaje się najlepszym wyjściem to tylko muszę mocno odświeżyć.
Btw. jakie switche/switch do tego ?
Jeśli MT co i mnie wydaje się najlepszym wyjściem to tylko muszę mocno odświeżyć.
Btw. jakie switche/switch do tego ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to RB2011 w dowolnej wersji wystarczy.Mateusz6987 pisze:Dostępne łącze 80Mb/s.
BTW - MT ma od niedawna swoje rozwiązanie konkurencyjne dla UniFi.Mateusz6987 pisze:Jeśli MT co i mnie wydaje się najlepszym wyjściem to tylko muszę mocno odświeżyć.
W sumie nawet TP-Linki serii biznesowej będą ok.Mateusz6987 pisze:Btw. jakie switche/switch do tego ?
-
DziękiJo_gurt pisze:No to RB2011 w dowolnej wersji wystarczy.

Warto się im przyjrzeć ? Mam kilka dni na podjęcie decyzji co do sprzętu.Jo_gurt pisze: BTW - MT ma od niedawna swoje rozwiązanie konkurencyjne dla UniFi.
Aczkolwiek warto wybrać takie z PoE by utrzymać porządek ? Ewentualnie jeden switch z PoE na Pensjonat 2, a MT wybrać z 5 portami PoE ? 2011 wtedy nie pasują.Jo_gurt pisze: W sumie nawet TP-Linki serii biznesowej będą ok.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Osobiście nie macałem, ale wrażenia czytam pozytywne. Poza tym kontrolerem może być sam router MT, nie potrzeba dodatkowego softu/sprzętu.Mateusz6987 pisze:Warto się im przyjrzeć ? Mam kilka dni na podjęcie decyzji co do sprzętu.
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CAPsMAN
http://trzepak.pl/viewtopic.php?f=26&t=43248
-
Dzięki, ale mimo wszystko to, że nie konfigurowałem MT od kilku lat(mimo, że montowałem ich mnóstwo) zraża mnie do nich więc pozostanę przy jednym bazowym. Posiedzę kilka popołudni z zakupionym zestawem i myślę, że ogarnę temat.Jo_gurt pisze:Osobiście nie macałem, ale wrażenia czytam pozytywne. Poza tym kontrolerem może być sam router MT, nie potrzeba dodatkowego softu/sprzętu.
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CAPsMAN
http://trzepak.pl/viewtopic.php?f=26&t=43248
Dzięki wielkie za porady