Internet Mobilny Polsat Cyfrowy czy PLUS ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
niuteq
Początkujący użytkownik forum

Internet Mobilny Polsat Cyfrowy czy PLUS ?

Post autor: niuteq »

W związku ze kończy się umowa w PLAY na internet mobilny (sr. prędkość 1,5-2,5Mbs) chce przejść do PLUSA sprawdzona prędkość w miejscu zamieszkania waha się w granicach 8-11 Mbs. Trafiłem też na ofertę CP
Kwotowo tak samo to wygląda 59.90 - miesięcznie
pakiety trochę większe PLUS 15 GB - CP 15+2 za zakup przez sklep
plus umowa na 12lub 24 m-c, a w CP tylko 24 m-c (innej nie znalazłem)
czy jeszcze są jakieś ważne różnice w tych ofertach??
na rzecz plus-a trochę więcej urządzeń do wyboru.
Ostatnio zmieniony 2014-04-18, 07:10 przez niuteq, łącznie zmieniany 2 razy.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Internet Mobilny Polsat Cyfrowy czy PLUS ?

Post autor: matek451 »

Obie oferty na dzień dzisiejszy najsłabsze i całkowicie nieopłacalne. W play na nowych umowach juz tak nie przycinają prędkości. Warto rozważyć pozostanie w Play i po wypowiedzeniu obecnej umowy negocjować nową z Grupą Utrzymania w Play. Jeśli zmieniać operatora to tylko na Orange lub T-Mobile. Maja dużo korzystniejsze oferty od Plusa. Zasięg u Ciebie zapewnia BTS NetWorks w Pyrzycach ul. Żwirki i Wigury 5. Jesteś w zasięgu UMTS2100 z HSPA+DC do 43,2Mb/s oraz UMTS900 z HSPA+ do 21,6Mb/s. Przyjzyj sie ofertom tych operatorów a z Plusem/CP daj sobie spokój.
niuteq

matek451 pisze:negocjować nową z Grupą Utrzymania w Play
ale grupa utrzymania nie da mi większej prędkości. PLAY przy aktualnym abonamencie do 4 MB mam zaledwie polowe, nawet jak przejdę na 4gLTE to więcej nie wyciągnę pewnie. chętnie bym został gdybym mógł osiągnąć ok 8 MB a na razie nie ma szans na taka prędkość w PLAY.
Pytałem w salonie czy jeśli przejdę na ofertę 4G LTE na jaka prędkość mogę liczyć? Dowiedziałem się ze max 5Mb, dlatego nie chcę przedłużać oferty.
oto link do mojego miejsca zamieszkania http://goo.gl/maps/tbFG7
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

niuteq, proszę poprawić tytuł posty na takie, które są zgodne z zasadami polskiej pisowni. Masz 24 godziny inaczej temat ląduje w śmietniku.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Skąd "fachowcy" z salonu wzięli to 5Mb/s? W nowych ofertach 4G LTE Play Limty ograniczenia prędkości(maksimum) zostały podwyższone i zależą od wysokości abonamentu 5-30Mb/s. W technologii LTE na razie osiągane są maksymalne. W Pyrzycach jest pozwolenie na LTE1800 więc wkrótce dotrze.W 3G na HSPA+ trudno powiedzieć ile osiągniesz i czy akurat 5Mb/s. To zależy od wielu czynników, obciążenia sieci, modemu, siły sygnału itd. Zresztą prędkość to nie wszystko szczególnie gdy w mobilnym są limity. W Play możesz mieć za 50 zł ( oferta bez sprzętu na 12m-cy minimum 28GB+ noce 1-8 bez limitu . W Plusie za tą cenę 10 GB + 50GB limitu nocnego(1-7) na dodatek za 2,90. Co z tego, że będziesz miał 8-10Mb/s w Plusie jak limit szybko zniknie. Jak migrować to np. T-Mobile za 49,90 masz 40GB + za 9,08 noce(0-9) bez limitu, umowa na 24 m-ce bez sprzętu( T-mobile ma słaby). Ewentualnie Orange 35GB+ noce (0-8) za darmo, koszt 44,95 na dwa lata bez sprzętu. Prędkości w NetWorks na HSPA+DC ok. 20-25Mb/s lub na HSPA+ połowa tego. Zasięg na UMTS900 z HSPA+ bez problemu , na UMTS2100 z HSPA+DC ewentualnie potrzebna antena na 2100MHz.
niuteq

Przez przypadek trafiłem na ofertę lokalnego operatora tv kablowej i chyba wybiorę tę ofertę.
"Internet M" to internet stacjonarny już za 50,00zł brutto, w pakiecie z inną usługą jeszcze taniej.
Oferujemy następujące parametry usług dostępu do internetu:
Prędkość do 10Mbit/1Mbit
stabilne łącza, oparte o najnowsze technologie,
dostępność 24/7 bez żadnych ograniczeń,
brak limitu transferu,
nie blokujemy żadnych usług, portów, programów p2p,
każdy nasz klient posiada stały publiczny adres IP
Internet M (pobieranie do 10Mbps, wysyłanie do 1Mbps) - 50,00 zł brutto
laiokon

Post autor: laiokon »

Decydując się na mobilny net moim zdaniem w pierwszej kolejności powinno się patrzeć na jakość obsługi i kontakt z klientem. Kwestie techniczne są bardzo zbliżone.
niuteq

Sąsiedzi po drugiej stronie ulicy w domku jednorodzinnym, maja właśnie taki internet. Od 3 lat - kilka dni temu 1 raz był u nich serwisant (uszkodzili kabel robiąc podbitkę) poza tym przez cały okres trwania umowy bez większych zastrzeżeń.
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

Jeśli masz pozytywną referencję sąsiadów, to przy tych parametrach kompletnie nie ma się nad czym zastanawiać. Zwróć tylko uwagę na ile umowa jest i czy nie ma ograniczeń w liczbie podłączanych do rutera urządzeń (jeśli masz ich wiele).
ODPOWIEDZ