Jaki router do LTE Cyfrowy Polsat

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
radekPL
Użytkownik forum

Jaki router do LTE Cyfrowy Polsat

Post autor: radekPL »

Witam. Moglibyście polecić mi jakiś dobry router pod LTE ? Jego głównym zadaniem będzie obsłużenie konsoli (mam tutaj na myśli gry w multiplayer), więc dobrze żeby posiadał dużo funkcji oraz możliwości konfiguracji.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Re: Jaki router do LTE Cyfrowy Polsat

Post autor: zurek »

Tu się sprawdzi bardzo dobrze D-Link DWR921....
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

Nie bardzo wiem, czemu gry miałyby wymagać jakiś zaawansowanych opcji. Ja używam TP linka za 100 zł i nie mam powodu do narzekań.
radekPL
Użytkownik forum

Post autor: radekPL »

Aż tak wypasionego i drogiego routera jaki zaproponował @zurek nie miałem na myśli. Chodziło mi bardziej o taki w granicach 200zł. Zależy mi żeby miał opcję DMZ, UPnP itp. :)
robelt
Początkujący użytkownik forum

Post autor: robelt »

Witam, chyba obecnie najlepszym router przy założeniu jakość/cena jest huawei b593s-22. Na serwisach aukcyjnych cena między 300-400zł. Wiem, że to więcej niż Twój budżet, ale warto:) Pozdrawiam
bartoleq
Użytkownik forum

Post autor: bartoleq »

ja za dlinka 921 dalem 1 zl w umowie na 1 rok (20GB w Plus). Teraz mi sie konczy umowa i bede negocjowal nowa umowe, wiecej danych i bez routera.
Moj dlink jest podpiety pod komputer i ps4 i dziala bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

bartoleq pisze: Moj dlink jest podpiety pod komputer i ps4 i dziala bardzo dobrze.

Tak jak mówiłem...To jest świetny sprzęt.
Muminek91

Post autor: Muminek91 »

Zurek a mógłbyś napisać czemu ten router jest taki drogi?
Czy jest on stabilny i ma dużą moc sygnału?
Zależy mi przede wszystkim na grach multiplayer aby nie było rozłączeń i skaczących pingów.
Posiadam również LTE tylko że z plusa
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Muminek91 pisze:czemu ten router jest taki drogi?
Takie ceny dyktuje rynek, zresztą 400zł to nie jest drogo za taki sprzęt.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Muminek91 pisze:Zurek a mógłbyś napisać czemu ten router jest taki drogi?
Tego to nie wiem... Musiałbyś zadzwonić do firmy i spytać o to marketingowca...
Moim zdaniem firma D-Link i jej produkty uchodzą za bardzo dobre... Stąd pewnie też i cena.

Muminek91 pisze: Czy jest on stabilny i ma dużą moc sygnału?
Jeśli chodzi o router DWR921, to jest to przemyślany model przez konstruktorów tej firmy i naprawdę godny polecenia. Żaden bubel marketingowy... muszę stwierdzić że ten model D-Linkowi się udał i to bardzo...

Jest bardzo stabilny jeśli chodzi o sygnał z BTS-a...
Nie wiem o jaką moc sygnału Ci chodzi... pewnie o wi-fi... Moc sygnału wi-fi jest dobra. Reguluje się ją w konfiguracji routera... Można ustawić poziomy 12%, 25%, 50% i 100%. Sąsiad mieszkający ode mnie 15m w drugim budynku śmiało łapie moje wi-fi...

Naprawdę polecam ten model. Drugim modelem godnym polecenia jest Huawei B593s-22, choć jest mniej zaawansowanym urządzeniem pod względem możliwości ustawień.

Naprawdę byłbym zadowolony gdyby routery firmy Dovado miały wbudowane modemy 3G/LTE... To byłaby jakość nie do pobicia... Może kiedyś się pojawią takie...
Ostatnio zmieniony 2014-05-14, 19:39 przez zurek, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

zurek pisze: Naprawdę byłbym zadowolony gdyby routery firmy Dovado miały wbudowane modemy 3G/LTE... To była by jakość nie do pobicia... Może kiedyś się pojawią takie...
Wystarczyłoby, aby dali możliwość zamontowanie modułu mPCIe, i aby były pigtale z antenami.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zurek pisze:firma D-Link i jej produkty uchodzą za bardzo dobre.
Chyba żartujesz, ale z drugiej strony za taką cenę trudno wymagać więcej.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal pisze: Wystarczyłoby, aby dali możliwość zamontowanie modułu mPCIe, i aby były pigtale z antenami.
Tak... To byłoby super rozwiązanie... Cena byłaby niższa, a kto chce doinwestować to dokupuje sobie oddzielnie modem mPCIe, aplikuje go i śmiga na 3G/LTE...

[ Dodano: 2014-05-14, 20:46 ]
wojteks pisze:Chyba żartujesz, ale z drugiej strony za taką cenę trudno wymagać więcej.

Znam wielu administratorów sieci i sobie cenią te firmę i jej produkty... Sam widziałem na własne oczy jakie mają switche i routery prawie wszystkie D-Linka...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-05-16, 18:22 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-05-16, 17:22 przez zurek, łącznie zmieniany 1 raz.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

zurek pisze:Naprawdę byłbym zadowolony gdyby routery firmy Dovado miały wbudowane modemy 3G/LTE... To byłaby jakość nie do pobicia... Może kiedyś się pojawią takie...
Mam dwie wiadomości, dobrą i mniej dobrą.

Dobra jest taka:
Obrazek
Na polskim rynku już dostępny.

Mniej dobra wiadomość to cena - ponad 500 zł.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Wiem ze jest ten model... lecz nie ma on wbudowanego modemu 3G/LTE... Działa tylko z podłączonym modemem usb...
bartoleq
Użytkownik forum

Post autor: bartoleq »

zurek pisze: Nie wiem o jaką moc sygnału Ci chodzi... pewnie o wi-fi... Moc sygnału wi-fi jest dobra. Reguluje się ją w konfiguracji routera... Można ustawić poziomy 12%, 25%, 50% i 100%. Sąsiad mieszkający ode mnie 15m w drugim budynku śmiało łapie moje wi-fi...

Naprawdę polecam ten model. Drugim modelem godnym polecenia jest Huawei B593s-22, choć jest mniej zaawansowanym urządzeniem pod względem możliwości ustawień.
sluchaj, a gdzie sie ustawia te poziomy, w jakim menu ?.
Co prawda prawie nie korzystam z wifi, czasami tylko raz na miesiac tabletem sprawdzam cos i ten dlink bardzo slabo roznosi mi siec po domu jednorodzinnym. W niektorym czesciach domku brak sygnalu. Moze mam domyslnie jakas niska wartosc ustawiona i moze to jest powod.

Mi w tym dlinku brakuje sily sygnalu wyrazonego w dB, sa tylko kreski (zdaje sie 5 poziomow).
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

bartoleq pisze:
sluchaj, a gdzie sie ustawia te poziomy, w jakim menu ?.

Logujesz się do panelu, następnie wybierasz zakładkę ADVANCED później ADVANCED WIRELESS i TRANSMIT POWER...

U mnie w 55m2 domku nie mam problemu z wi-fi... a mam ustawiony poziom tylko na 12%...

Wygląda to tak...
Muminek91

w takim razie myślę że najlepiej wybrać między tymi dwoma routerami.
D-Link DWR921
a
Dovado pro 4G evolved

Posiadam modem huawei e398 który używam od 2 lat.
Nie wiem czy to ma jakiś wpływ czy może się zepsuć w bliskim czasie?

No i jeszcze zaniepokoił mnie artykół któy nie wypowiada się zbyt pochlebnie o D-Link DWR921:

http://gp.wielkim.pl/artykuly/poradniki ... boje-z-4g/

W takim razie co radzicie ?
przypominam że najbardziej zależy mi na mocnym sygnale w całym domu i stabilnym z brakiem rozłączeń i pingów. (nadajnik mam 500 metrów od domu)
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Muminek91 pisze:
No i jeszcze zaniepokoił mnie artykuł który nie wypowiada się zbyt pochlebnie o D-Link DWR921:

http://gp.wielkim.pl/artykuly/poradniki ... boje-z-4g/

Nie sugerowałbym się opinią mało ogarniętego gościa który nie umie porządnie skonfigurować routera. W ustawieniach jest taka opcja jak KEEP ALIVE oraz DNS CHECK która nigdy nie pozwoli na zawieszenie się routera... Ale to trzeba wiedzieć a nie pluć na dane urządzenie...
Ja mam D-Linka DWR921 prawie rok i żadnego problemu nie stwierdziłem. A jestem człowiekiem wymagającym i ceniącym sobie dobry sprzęt.

Nie robię tutaj żadnej reklamy D-Linkowi, ale ten model naprawdę mu się udał i drażni mnie to, jak jeden z drugim nie umieją porządnie ustawić urządzenia a potem piszą ze beee... A ten router ma naprawdę zaawansowane ustawienia...

[ Dodano: 2014-05-15, 13:22 ]
Muminek91 pisze:w takim razie myślę że najlepiej wybrać między tymi dwoma routerami.
D-Link DWR921
a
Dovado pro 4G evolved

Posiadam modem huawei e398 który używam od 2 lat.

Dovado to porządna firma... Jak się zdecydujesz na ten router to najpierw sprawdź czy ten sprzęt obsługuje modem Huawei e398....
Muminek91

okej, przemawia do mnie jeszcze fakt że nie będę potrzebował swojego modemu tylko włożę kartę sim i będzie działać.

a co do tego drugiego modemu to nigdzie nie mogę go znaleźć z dystrybucją w Polsce;/ jest
tylko możliwość sprowadzenia z zagranicy.

Zurek a skąd ja będę wiedział jak ustawić te zaawansowane opcje , ponieważ też jestem zielony w tym temacie;/
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Muminek91 pisze:
Zurek a skąd ja będę wiedział jak ustawić te zaawansowane opcje , ponieważ też jestem zielony w tym temacie;/
Ten router ma bardzo dobry przewodnik w języku polskim. Wszystko opisane jest razem z ilustracjami, tak że nie będziesz miał problemu ustawić co i jak...

Jak chcesz instrukcję obsługi do tego routera to wyślij mi na pw swój e-mail, to Ci wyśle i sam sprawdzisz czy dasz rade ustawić czy nie ten router...

Tutaj jest bardzo rzeczowo opisany DWR921... Na sześciu stronach...

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -test.html
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

zurek pisze:Ja mam D-Linka DWR921 prawie rok i żadnego problemu nie stwierdziłem. A jestem człowiekiem wymagającym i ceniącym sobie dobry sprzęt.
Posiadam też ten router (H/W version:A1 F/W version:v1 00 (PL) a wziąłem z Plus za 1zł nowe taryfy LTE itd. Po miesiącu wgrałem nowy ze strony Firmware ale nie ze względu na problemy ale żeby mieć najnowszy. Katuje go nie źle nawet wyłączając zasilanie na noc. Stosuje w terenie zasilanie z akumulatora. W domu stosuje też anteny oryginalne (wiosełka) oraz na 2100Mhz oraz LTE 1800 Mhz odległości do BTS NODE 3,8km oraz 3,4km. WiFi pracuje poprawnie w domu oraz w obrębie całego domu. Nie wiem i nie mam problemów. Myślę ze na problemy ma wpływ wiele czynników konfiguracja wgranie poprawnie firmware itd. a nie tylko jakość sprzętu.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
ODPOWIEDZ