Jaka antena do LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaka antena do LTE
Witam.Zakupiłem router B593-12,chciałbym korzystac z internetu LTE prawdopodobnie play,mieszkam na obrzezach Krakowa,na mapie zasiegu LTE play pokazuje że brakuje mi około 50 metrów żeby być w zasiegu LTE,zastanawiam sie nad kupnem dwóch anten:
http://allegro.pl/2x-super-antena-atk50 ... 10732.html
lub
http://allegro.pl/antena-lte-15db-dualn ... 39589.html
Większość użytowników tego forum zdecydowanie odradza anteny wielozakresowe tymczasem
na tym filmie widac że antena wielozakresowa ma lepszy wynik od anten jedozakresowych
http://www.youtube.com/watch?v=rMmVETr3FIE
Prosze o pomoc w doborze,mój adres to 31-999 ul.Józefa Sawy Calińskiego 49
http://allegro.pl/2x-super-antena-atk50 ... 10732.html
lub
http://allegro.pl/antena-lte-15db-dualn ... 39589.html
Większość użytowników tego forum zdecydowanie odradza anteny wielozakresowe tymczasem
na tym filmie widac że antena wielozakresowa ma lepszy wynik od anten jedozakresowych
http://www.youtube.com/watch?v=rMmVETr3FIE
Prosze o pomoc w doborze,mój adres to 31-999 ul.Józefa Sawy Calińskiego 49
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaka antena do LTE
Jeśli filmik na YT na dodatek sprzedawcy "anten wielozakresowych" jest dla ciebie bardziej wiarygodny od niezależnych opinii użytkowników anten kierunkowych na wybrane pasmo to kup taki wynalazek. Szczególnie jak masz dużo kasy do wyrzucenia. Najbliższe BTS-y LTE800 Play to ul. Nadbrzezie 10 i ul.Łowińskiego 15. Odległość ok. 5-7 km. Korzystam z B-593s-22 i DUAL LTE 15dBi z Cybertechu i realny zysk na kablu 10m to 10-12 dBi. Odległość od BTS-a 4 km. Poziom sygnału -73dBm, sprawdzona i polecana antena uczciwego sprzedawcy.
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
Widziałem duńską antenę Sorensen dual do LTE 1800 ale trudno ją kupić.Prędkość kilka km od nadajnika była imponująca.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
-
- Guru bezprzewodowy
Ja też widziałem wiele rzeczy
i to imponujących ale nie mogłem ich kupić
. Twój post nic nie wnosi, zero konkretów
.

-
matek451 taka masz ? http://allegro.pl/antena-lte-15db-dualn ... 39589.html
-
- Guru bezprzewodowy
Tak taką, zresztą na tym forum do LTE takiego Duala używa wielu użytkowników i sobie chwali. Używam jej do LTE1800 w CP , na sieci Mobylandu. Do BTS-a Play mam 500m. Jeśli uzyskasz zasięg LTE w tej sieci to do końca roku promocja na bezlimitowy internet LTE jest nie do pobicia. Używam karty RBM ze starterem za 9 zł.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Play przycina dla LTE prędkość pobierania w abonamencie, zależnie od pakietu, do 5/10/15/20/30MBit,
zobacz sobie regulamin XIII . Postanowienia końcowe: klik
więc zakup anteny dualnej to niepotrzebna strata pieniędzy, bo nawet przy 30MBit nie będzie wykorzystana.
Wystarczy zwykła, pojedyncza antena LTE, kosztuje o połowę mniej od dualnej,
ma rozsądne wymiary i tylko jeden kabel - same plusy
zobacz sobie regulamin XIII . Postanowienia końcowe: klik
więc zakup anteny dualnej to niepotrzebna strata pieniędzy, bo nawet przy 30MBit nie będzie wykorzystana.
Wystarczy zwykła, pojedyncza antena LTE, kosztuje o połowę mniej od dualnej,
ma rozsądne wymiary i tylko jeden kabel - same plusy

-
- Guru bezprzewodowy
Antena 15dBi LTE1800 kosztuje 109 zł , do tego konektor FME(m)-SMA(m) za 16 zł. Razem 125 zł czyli 64 zł mniej a to nie połowa ceny. Do Play wprawdzie wystarczy ale przy ewentualnej zmianie operatora w przyszłości zakup drugiej wyjdzie drożej.Wszystko zależy od punktu widzenia i budżetu.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Podziwiam fascynacje antenami dualnymi, prędkościami itp. A komu i do czego prędkości powyżej 30Mb (lekko licząc) ? Co z nimi robić biorąc pod uwagę limity?
Jedyne zastosowanie jakie widzę, to gdy chcę ściągnąć jakiegoś patcha rzędu 100-200 MB, wtedy zyskamy sekundy. Powyżej tej ilości danych i tak ustawiam download na noc. Jaki procent (przepraszam promil) to zastosowań?
W dodatku prędkości rzędu 30 Mb to i tak kwestia przypadku, żaden szanujący się operator nie dopuści, aby takie prędkości utrzymywały się pomijając noce itp.
Jedyne zastosowanie jakie widzę, to gdy chcę ściągnąć jakiegoś patcha rzędu 100-200 MB, wtedy zyskamy sekundy. Powyżej tej ilości danych i tak ustawiam download na noc. Jaki procent (przepraszam promil) to zastosowań?
W dodatku prędkości rzędu 30 Mb to i tak kwestia przypadku, żaden szanujący się operator nie dopuści, aby takie prędkości utrzymywały się pomijając noce itp.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie powielaj błędu Billa Gatesa, a limity rosną podobnie do tranzystorów w Prawie Moore'abomber pisze: A komu i do czego prędkości powyżej 30Mb (lekko licząc) ? Co z nimi robić biorąc pod uwagę limity?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dzieciarni ktora eksytuje sie duzymi liczbami. Marketingowca, ktorzy wmawiaja ludziom jakies dziwne rzeczy.bomber pisze:A komu i do czego prędkości powyżej 30Mb (lekko licząc) ? Co z nimi robić biorąc pod uwagę limity?
Ostatnio zmieniony 2014-04-28, 12:54 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
do routera doszla antena dualna cybertecha,udalo mi sie kupic starter redbulla za 9zl ktory po doladowaniu u mnie przedluzylo waznosc o 100 dni,antena <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> na strychu,trzeba pomyslec nad masztem,z predkosciami LTE u mnie szalu nie ma,zasieg dwie kreski,na speedtescie predkosci 7mb/1mb max, teraz spadlo do 4mb/1mb.Dwa pytania:na koncie play promocyjne megabajty maja wartosc 1898,czy ta wartosc w jakis sposob sie wyzeruje to bede musial znow uzupelniac konto?polaczenie ustawione w routerze na sztywno LTE wiec z tego co czytalem mam miec dostepne miesiecznie 200gb do wykorzystania.Drugie pytanie dotyczy wskaznikow statusu funkcji bezprzewodowej.U mnie wartosci wynosza RSRP:-98 RSRQ:-5 Siła sygnału 2.
ktory wskaznik decyduje o predkosciach uzyskiwanych i czy im mniej tym lepiej?Siła raczej im wiecej tym lepiej a pozostałe?Proszę o odpowiedz
[ Dodano: 2014-05-10, 23:52 ]
promocyjne mb spadlo do 1631,dzieje sie tak gdy router wskakuje na wcdma mimo ze ma byc LTE,dalem teraz na tryb polaczenia :reczny ,moze nie bedzie wskakiwal na wcdma
ktory wskaznik decyduje o predkosciach uzyskiwanych i czy im mniej tym lepiej?Siła raczej im wiecej tym lepiej a pozostałe?Proszę o odpowiedz
[ Dodano: 2014-05-10, 23:52 ]
promocyjne mb spadlo do 1631,dzieje sie tak gdy router wskakuje na wcdma mimo ze ma byc LTE,dalem teraz na tryb polaczenia :reczny ,moze nie bedzie wskakiwal na wcdma
- wojteks
- *** Administrator ***
Po znaku przestankowym dajemy spację! Polskie znaki diakrytyczne też są mile widziane!tatramocne pisze:cybertecha,udalo mi sie kupic
Nie pomagam na PW!
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
Np tu: http://allegro.pl/antena-dual-lte-14-db ... 94983.htmlmatek451 pisze:Ja też widziałem wiele rzeczyi to imponujących ale nie mogłem ich kupić
. Twój post nic nie wnosi, zero konkretów
.
-
- Guru bezprzewodowy
Antena ładna z wyglądu i tyle. Z opisu poza wzmocnieniem nic nie wynika. Zero konkretów, nie wiadomo na jakiej częstotliwości pracuje ,z nalepki odczytałem 1800MHz ale te dane powinien podać sprzedawca. Do tego trzeba kupić kable i konektory. Ogólnie za wiele zagadek aby ryzykować.
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
Kupiłem.Babka z mojego miasta i odbieram dziś osobiście.Dam znać jak działa.
Edit:
Odebrałem-a dla zainteresowanych jutro napiszę co i jak.
Edit:
Odebrałem-a dla zainteresowanych jutro napiszę co i jak.