umts czy hsdpa?:>

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
katiusza
Początkujący użytkownik forum

umts czy hsdpa?:>

Post autor: katiusza »

witam, z powodu braku neta w mieszkaniu które wynajmuję w warszawie zamierzam uruchomić sobie iPlusa i łączyć się z nim przez komórkę.
Myślę o Nokii 6151 (UMTS i EDGE) albo Motoroli v3xx.
Wybrałabym oczywiście telefon z HSDPA, ale na stronie iPlusa wyczytałam, że HSDPA ma zasięg tylko na zewnątrz budynków. Jeśli to prawda, w mieszkaniu zapewne łapałoby mi EDGE, a w takim razie wolę już UMTS.
Dochodzi do tego jeszcze jedna sprawa - Nokię mogę mieć z salonu (gwarancja), a Motorolę musiałabym sprawić sobie z allegro - a jednak trochę się boję, może ktoś mnie uspokoi w tej kwestii:P
pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc:)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: umts czy hsdpa?:>

Post autor: Sundance_kid »

Niekoniecznie musisz kupować na Allegro. Jak masz trochę czasu to możesz przejść się po komisach i tam poszukać. Często trafiają się nówki. Ewentualnie Media Markt lub inne tego typu. Ewentualnie wyszukaj sprzedających z Warszawy.

Ja bym wzięła Nokie. Wyjdzie taniej, ma więcej możliwości połączenia. i moim zdaniem jest ładniejsza;)
katiusza

dzięki:) a czy są w ogóle jakieś szanse że złapie mi hsdpa w mieszkaniu? (stara ochota):>

POST 2:
no i ile mniej więcej ciągnie umts w praktyce? da się np obejrzeć jakiś filmik na youtube?
:>

--
Sklejenie postów, BliSki
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

katiusza pisze:...ale na stronie iPlusa wyczytałam, że HSDPA ma zasięg tylko na zewnątrz budynków....
...Zupełna bujda, HSDPA działa wszędzie... I na zewnątrz i wewnątrz bez żdnych problemów... Polecałbym V3xxx z HS ale kolega wlodus który pracuje w salonie Plusa nie poleca ich ze względu na awaryjność... Oglądać filmiki można tylko zależy w jakiej formie będzie internet: pre-paid czy umowa z limitem transferu. W pre-paid filmikibędą drogo kosztować...
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

katiusza pisze:dzięki:) a czy są w ogóle jakieś szanse że złapie mi hsdpa w mieszkaniu? (stara ochota):>
wow! pozdrowienia z Grójeckiej!!! jaki ten świat mały :) :) :)

Mój znajomy jak był u mnie (na wysokości hali banacha) z laptopem z modemem Huawei 630 to łapał HSDPA ok 80% w mieszkaniu - 1 piętro od podwórka, u niego na 7 piętrze w Coloseum (Grójecka / Korotyńskiego) łapało na wszystkie kreski ;)
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
katiusza

:) pozdrawiam z Asnyka (a obecnie z Torunia). czyli rozumiem, że lepiej wziąć w plusie byle jaki telefon, opchnąć na allegro, dołożyć dwie stówy i sprawić sobie motorole albo samsunga z630 bez gwarancji:>
Awatar użytkownika
regedit

Post autor: regedit »

Masz 2 wyjścia:

1) Kupić tani telefon (do dzwonienia) i modem osobno
2) Wziąć samsunga z630 (Motorolli nie polecam, szczególnie serii V, chociaż te "cienkie" rozsuwane samsungi trwałe nie są - łatwo złamać wyświetlacz)

Przy okazji pozdrów ode mnie ojca prowadzącego :lol:
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

regedit pisze:...Kupić tani telefon (do dzwonienia) i modem osobno
...
...Popieram taki układ - jest bardziej wygodny, nie trzeba robić za każdym razem kombinacji z kartą sim...
...I polecam zakup telefonu HSDPA w sklepie (na raty) ze względu na zazwyczaj dwuletnią gwarancję a raty nie będą aż tak uciążliwe... Można wtedy spróbować tę Motorolę V3xxx - HSDPA do 3,6 Mb/s. Gdy będzie awaria można ją bez problemu serwisować. A modem ma rewelacyjny - znajomy ją ma i na razie nie narzeka...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

katiusza pisze: Wybrałabym oczywiście telefon z HSDPA, ale na stronie iPlusa wyczytałam, że HSDPA ma zasięg tylko na zewnątrz budynków. Jeśli to prawda, w mieszkaniu zapewne łapałoby mi EDGE, a w takim razie wolę już UMTS.
Każdy telefon z HSDPA obsługuje również UMTS, więc twoje obawy sią błędne. Jeśli na motoroli nie będzie HSDPA/UMTS to zapewne na nokii też nie będzie UMTS.
Najpierw musisz pożyczyć telefon 3G i sprawdzić zasięg, bo nie ma sensu kupować w ciemno. Powiem jedno- warto zawalczyć o HSDPA bo to jest kilka razy szybsze łącze za tą samą cenę. Nawet jeśli dobry zasięg jest tylko na zewnątrz warto wziąść coś z HSDPA dokupić antenę i mieć szybki internet.
Awatar użytkownika
DJ1910

Post autor: DJ1910 »

taaaaa, i w 3-4 dni wyklepac na HSDPA cały limit 8) :lol:

dlatego tez zdecydowalem sie na modem UMTS a nie HSDPA, co by mnie nie korcilo zbytnio....a zasieg hsdpa mam u siebie dobry
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Kolego @DJ1910 to może najlepiej w ogóle łącz się przez GPRS :lol:
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
DJ1910

Post autor: DJ1910 »

Fanta pisze:Kolego @DJ1910 to może najlepiej w ogóle łącz się przez GPRS :lol:
nie popadajmy w skrajnosci w skrajnosc, UMTS w zupelnosci styknie i nie korci zasysaniem na maxa :P:P
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

DJ1910 pisze:taaaaa, i w 3-4 dni wyklepac na HSDPA cały limit 8) :lol:

dlatego tez zdecydowalem sie na modem UMTS a nie HSDPA, co by mnie nie korcilo zbytnio....a zasieg hsdpa mam u siebie dobry
jak dla mnie [nie obrażając kolegi DJ1910] to jednak ewidentna głupota...
nie masz czasami tak, że musisz coś bardzo szybko ściągnąć z neta? np. duży załącznik w mailu, jakąś prezentację albo coś podobnego?? i wtedy HSDPA jest świetne... a takie UMTS to tylko 5 razy więcej czasu zmarnowanego i denerwowania się!
ODPOWIEDZ