Jakiego neta wybrać zamiast CDMA?
Moderator: Moderatorzy
- Fazzi
- Stały użytkownik forum
Jakiego neta wybrać zamiast CDMA?
Panowie, szybko i na temat - jakiego dostawcę wybrać? Miejscowość BALIN, powiat poddębicki.
Mam teraz CDMA ale niedługo koniec umowy. Proponują mi 14 GB limitu, ale prędkość około 1Mb to mało.
Poradzicie coś?
[ Dodano: 2014-05-15, 13:59 ]
Panowie, doradzicie coś?
Mam teraz CDMA ale niedługo koniec umowy. Proponują mi 14 GB limitu, ale prędkość około 1Mb to mało.
Poradzicie coś?
[ Dodano: 2014-05-15, 13:59 ]
Panowie, doradzicie coś?
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Jakiego neta wybrać zamiast CDMA?
Masz w odległości ~4km pozwolenia na LTE od Orange i Playa więc z dobrą anteną dualną powinno łapać, kwestia jeszcze terenu (góry, dołki, lasy) i tego kiedy to odpalą.
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131
Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png
Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
Play
Plus
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
W Twojej okolicy w ciągu najbliższych miesięcy mamy w planach uruchomienie nadajników w technologii 3G (UMTS900). Polecam ofertę Orange Free Net gdzie będziesz mógł korzystać zarówno z CDMA jak i technologii 3G jak już pojawi się ona w Twojej okolicy. Szczegóły oferty tutaj http://www.orange.pl/kid,4003445680,id, ... ticle.html
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
-
- Stały użytkownik forum
Gdybyś zdecydował sie pozostać w orange to najpierw złoż wypowiedzenia umowy. Dopiero wtedy operator zdaje sobie sprawę jak ważny jest dla niego stary klient i proponują dobre warunki, a nie nędzne pare GB w cenie jak dla nowych klientów
Te 14 GB to w jakiej cenie proponują?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Huawei e398+router TL-MR3420+panel cybertech 17dBi (12m kabla)
- Fazzi
- Stały użytkownik forum
W tej samej cenie - 49 zł brutto. Panie Orange Ekspert - niech Pan sobie nie żartuje z 3G... Sprawdziłem i na routerze Huawei B593s-22 działa LTE z Plusa bez żadnych dodatkowych anten. Testy dały wyniki STABILNYCH ok. 22 Mb/s DL i ok. 8 Mb/s UL. Do tego 60 GB transferu za 45 zł w tej ofercie SmartDom.
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc

Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
-
- Stały użytkownik forum
Czekaj, prawie pięć dych za 14 Gb? Kiepski żart ze strony Orange. Przecież dla ludzi z ulicy oferują 16 za 30zł lolW tej samej cenie - 49 zł brutto.
Huawei e398+router TL-MR3420+panel cybertech 17dBi (12m kabla)
- Fazzi
- Stały użytkownik forum
Też mnie to rozbawiło
Ja prosił ich o rabaty nie będę - składam wypowiedzenie i po 2 latach zgłoszeń o usłudze działającej beznadziejnie to nie wiem co musieliby zaoferować żebym został . . .

Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
-
- Guru bezprzewodowy
W ofercie bez sprzętu po złozeniu wypowiedzenia mozesz mieć z DUK Orange 49GB za 17,98 do tego za 2,99 noce 0-8 bez limitu( "Szczęsliwe godziny"). Jednak najpierw modernizacja sieci w ramach NetWorks. W Poddębicach i okolicy już trwają, wkrótce zacznie działać. Najbliższy BTS NetWorks Uniejów, Ogrodowa ma UMTS2100 , UMTS900 i LTE1800. UMTS900 w Krępie. Minusem w Plusie jest limit nocny 50GB. Co do LTE to u mnie w ciągu roku zwolnił trzykrotnie. więc wcale nie jest tak różowo. Po modernizacji NetWorks będziesz miał też T-Mobile.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Gdzie takie tanie 60GB dają dla nowych klientów ?Fazzi pisze:Do tego 60 GB transferu za 45 zł w tej ofercie SmartDom.
Dzięki za pomoc
Bo tutaj w cenniku klik jest 99,99 za 60GB
A w regulaminie smartdom klik dają 10 zł upustu za 2 usługi z abonamentem powyżej 39,99.
Orange ma takie same upusty 10zł, się to u nich nazywa "oferta łączona",
i te same warunki (rabat za 2+ abonamenty od 40zł każdy),
a 70GB dla klienta z ulicy dają za 89,99 zł
klik
Oferty porównywalne jak na moje niewprawne oko, Plus ciut droższy chyba ?
-
- Guru bezprzewodowy
Tutaj http://www.plus.pl/indywidualna/TylkoDl ... hKlientow/ jak masz coś u nich. Nowa promocja plus/CP od 15 maja.
-
T-mobile da Ci 60GB za nie całe 70 zł. Tylko że za darmowe noce trzeba dodatkowo zapłacić 9.08 zł. No chyba że się u nich ma dodatkowy abonament to wtedy dają 10 zł zniżki i ma się te darmowe noce za free. To jest oferta bez urządzenia klikkordirko pisze:Gdzie takie tanie 60GB dają dla nowych klientów ?
Z modemem 60 GB kosztuje 89.90 + 9.08 za darmowe nocki. Warunki zniżki 10 zł tak jak w ofercie bez urządzenia klik
- Fazzi
- Stały użytkownik forum
Czyli i tak Plus wychodzi najlepiej 

Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
-
- Guru bezprzewodowy
Nawet nie przypuszczasz jak się mylisz. Po pierwsze to dla mnie niezrozumiałe jak klienci zawierający umowę, płacący tyle samo mogą mieć w ofercie tak różne limity zależne od technologii. Ci z LTE są wybrańcami z 2xwiększym limitem. Wg. mnie sprawa nadaje się do skargi w UOKiK. Po drugie Plus jako jedyny ma limit nocny 50 GB na dodatek płatny 2,99. Pomijam tu fakt, że działanie LTE w Plusie/CP pozostawia obecnie wiele do życzenia. Plus/CP to wg. mnie w tej chwili najsłabsza oferta. Bezsprzecznie nr 1 to Play na LTE z nielimitowanym internetem do końca 2014.
- Fazzi
- Stały użytkownik forum
Działanie LTE pozostawia wiele do życzenia? Chyba u Ciebie... U mnie CDMA działa ok. 60 kB/s, a to "pozostawiające wiele do życzenia" LTE jedynie około 20 Mb/s ale to taki szczegół. . .
Orange ma klienta w <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> - na całą okolicę 1 BTS z CDMA - no to chyba nie muszę tłumaczyć jak to działa po kilku latach sprzedaży umów na CDMA
Limit nocny płatny 2.99 zł? Zależnie w jakim abonamencie to raz, a dwa to akurat w tym o którym myślę jest darmowy.
Orange ma klienta w <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> - na całą okolicę 1 BTS z CDMA - no to chyba nie muszę tłumaczyć jak to działa po kilku latach sprzedaży umów na CDMA

Limit nocny płatny 2.99 zł? Zależnie w jakim abonamencie to raz, a dwa to akurat w tym o którym myślę jest darmowy.
Orange CDMA
iPlus LTE
Orange CDMA
iPlus LTE
-
- Guru bezprzewodowy
Orange w twojej okolicy modernizuje sieć w ramach NetWorks i jakość usługi zdecydowanie się poprawi Na HSPA+DC( UMTS2100) u mnie prędkości dochodzą do 30Mb/s. CDMA to już przeżytek i czeka go los WIMAXA. W zamian Orange zmodernizował sieć do najnowszych standardów. Ciesz się z tych 20Mb/s na LTE w Plusie bo jak ludzie nabiorą ofert jak w tym CDMA to będziesz miał jak ja,mam w szczycie 5Mb/s, na dodatek niestabilnie. Gdy brałem ofertę z LTE w CP( Plusie) 2 lata temu to miałem 40-60Mb/s. Teraz max. w nocy to 20Mb/s. Na dodatek nie pomogło uruchomienie nowego BTS-a obok mnie, Cóż nachalna reklama i zwolnienie prac LTE1800 Mobylandu zrobiły swoje. Jak widzisz w Plusie nie jest tak różowo a konkurencja z NetWorks( HSPA+DC, UMTS900 i LTE1800) oraz Play z ich LTE1800 nie zwalnia. To dzięki niej Plus wreszcie zwiększy limity( szkoda , że tylko na LTE) i wprowadził promocje. Jeszcze m-c temu był daleko w tyle. Dla mnie nawet darmowy limit nocny 50GB( na dodatek w godz 1-7), wobec faktu , że inni operatorzy go nie mają sprawia , że ta oferta jest nadal najsłabsza. W swojej opinii opieram się na doświadczeniach ze wszystkimi operatorami w ciągu ostatnich dwóch lat. Dlatego dysponuję własnym sprzętem, nie wiąże się długimi umowami i korzystam z operatora, który w danym momencie ma najkorzystniejsze pakiety i najlepiej działająca sieć. W twojej lokalizacji za chwilę będziesz miał taka możliwość i radzę postępować podobnie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tutaj musisz zejść na ziemię matek451. Nie mamy socjalizmu gdzie wszystko jest narzucane. To polityka firmy i jest taka a nie inna. Oferty kształtują dowolnie, wg uznania. Jak nie jesteś zadowolony czy zainteresowany współpracą z nimi to masz do wyboru jeszcze trzech operatorów.matek451 pisze: Ci z LTE są wybrańcami z 2xwiększym limitem. Wg. mnie sprawa nadaje się do skargi w UOKiK.
Idąc twoim tokiem myślenia należałoby zgłosić do UOKiK, że Play w taryfach internetowych nie wpuszcza do swojej sieci 2G, albo i do roamingu krajowego.
Ba, sprawa limitu LTE to dokładnie to samo - roaming krajowy w sieciach Mobyland/Centernet.
Oferta Plusa nie jest taka zła, a nawet czasem i lepsza od konkurencji. Zależy z jakiej strony na to patrzymy.
Nikogo nie bronię, nikogo nie faworyzuję. Wszystko zależy od własnych specyficznych wymagać, które każdy ma inne i jest w innym miejscu.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie zgodzę się z twoja opinią. Tu nie chodzi o socjalizm ale o elementarne zasady.Mimo, ze nie mamy socjalizmu to wielu operatorów boleśnie przekonało się , że nie mogą dowolnie ustanawiać reguł, stosować zabronionych klauzul itp. nie stoją ponad prawem a UOKiK nakładając niemałe kary dość skutecznie je temperuje. Klient, który nie posiada dostępu do LTE jest gorzej traktowany mimo, że zawiera taka sama umowę i płaci identyczny abonament i to budzi mój sprzeciw .U żadnego z operatorów nie ma takiego zapisu w regulaminie. Osobiście nie współpracowałbym z takim operatorem( CP podziękuję za pól roku, sieć się nie wyrabia , nie zadowala mnie to śmieszne 50GB przez 6 godzin w nocy) Plus miał przewagę dwa lata temu gdy dzięki zakupowi przez Solorza zyskał dostęp do UMTS900 Aero2 i LTE1800 Mobylandu. Ale czas płynie i to inni gracze zaczynają rozdawać karty.Powtórzę jeszcze raz to oni zmusili Plus do zmiany oferty w ciągu ostatniego m-ca. Inaczej Plus nie zrobiłby nic w tym temacie, podobnie jak T-Mobile, który właściwie skopiował ofertę swego partnera Orange. Ja również jestem bezstronny. Mam ten komfort, ze jestem w zasięgu LTE wszystkich operatorów , czego wszystkim życzę.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Klauzule niedozwolone to inna sprawa. Kształtowanie oferty to inna sprawa. Każdy może to robić jak chce.
Sam właśnie to napisałeś - Plus ruszył bo inni również. Wcale nie musiał, inni również też nie musieli.
Jak dobrze wiesz obowiązuje zawsze RŚUT, a u każdego z operatorów mobilnych są punkty, które mówią w jakich technologiach możesz się łączyć i w związku z charakterem ruchomym tej telefonii warunki techniczne będą takie a nie inne.
Sam właśnie to napisałeś - Plus ruszył bo inni również. Wcale nie musiał, inni również też nie musieli.
Jak dobrze wiesz obowiązuje zawsze RŚUT, a u każdego z operatorów mobilnych są punkty, które mówią w jakich technologiach możesz się łączyć i w związku z charakterem ruchomym tej telefonii warunki techniczne będą takie a nie inne.
-
Plus jest dla mnie w tym momencie śmieszny, ich konsultanci głupi albo udają.
Rok temu korzystałem z 3G od nich, upload w dzień 0,05mb/s
Napisałem do nich, że nie da się z internetu korzystać to kazali mi zmienić modem bo nikt inny problemu nie zgłaszał. Teraz kupiłem starter oznaczony LTE żeby potestować i co ? Nie da się na nim podłączyć do LTE, zgłoszenie do BOKu, że muszą aktywować ręcznie, 4 dzień czekam
Rok temu korzystałem z 3G od nich, upload w dzień 0,05mb/s
Napisałem do nich, że nie da się z internetu korzystać to kazali mi zmienić modem bo nikt inny problemu nie zgłaszał. Teraz kupiłem starter oznaczony LTE żeby potestować i co ? Nie da się na nim podłączyć do LTE, zgłoszenie do BOKu, że muszą aktywować ręcznie, 4 dzień czekam

Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131
Play
Plus
Play
Plus
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
V4NzI, mi w Orange również powiedzieli, że w mojej lokalizacji nikt nie zgłaszał problemów z siecią.
Generalnie mało osób to robi. Tylko my, bezkablowcy internetowcy, to robimy. 
![:]](./images/smilies/splash.gif)

-
- Guru bezprzewodowy
Dla mnie to Plus wcale nie ruszył, tylko stoi w miejscu. To podwojenie limitu na LTE to marketing, skierowany tylko do nowych klientów będących w zasięgu LTE. Wielu starych klientów nawet jak jest w LTE to nie dysponuje sprzętem do jego odbioru. Sam znam takich, którzy używają jeszcze modemy z dawnego Plusa bez UMTS900 i uważają, że maja Plus LTE. Dawny Plus był moja pierwszą siecią mobilną z 3G ale wtedy był Ipluspobieracz 0-12 a teraz jest nędzne 50GB przez 6 godzin i to w LTE. Czy tak wygląda krok do przodu w wykonaniu Plusa? Innowacyjny to jest Play z ich LTE bez limitu do końca 2014. Przy 15-30Mb/s ich siec jakoś się nie zapycha.