Pierwsze testy Play-a
Wcześniej testowałem play-a ale na abonamencie z blokadą do 5mbps i osiągałem max , teraz zakupiłem na firmę przez internet 25 GB +3GB za 57zł (umowa tylko sim 12 miesięcy) ,a w orange płaciłem 100zł za 25GB wiem o mega upustach przy przedłużaniu umowy gdyż 2 umowę mam za niecałe 8zł miesięcznie 7GB,ale postanowiłem się nie męczyć gdyż u mnie orange jest mocno obciążony, czasami do 4mbps udawało się wyciągać, jednak ping był strasznie niestabilny.
Moje pytanie brzmi czy warto kombinować z anteną zewnętrzną , obecnie mam modem Huawei E3131s-2 kupiony w JD-tech + 2x kable usb 1.8m i 3m , najlepiej internet śmiga na tym kablu 1.8 gdy leży na poduszce xD , ping na ts-ie 68-74 ,w grze 58-80 zależy od sytuacji

Jak podpinam modem bezpośrednio do komputera to download kuleje ale ping min lepszy ,a na tym kablu 3m ogólnie ping większy i download kuleje (trochę potańczyłem z modemem po pokoju)
Z tym, że parametry też nie są jakoś super stabilne (download/upload)
Mieszkam w Romanowie 42-260 Kamienica Polska woj.Śląskie , nadajnik jakieś 4-5km
Jutro jeszcze po testuje, coś mi netmeter nie działa więc opieram się na speed testach + co jakiś czas zassysam plik

Edit:
Najnowszy test
Siła sygnału w MobilPartner waha się od 11 do 14.99 RSSI 85dBm do 97dBm, o dziwo czasami przy słabszym sygnale przepustowość jest lepsza :S