Przesiadka z CDMA na Play

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tesshu
Stały użytkownik forum

Przesiadka z CDMA na Play

Post autor: Tesshu »

Po prawie 5 latach i sporej ilości testów przeszedłem z CDMA orange na Play HSPA+, co prawda zostało mi 3 miesiące 2 umowy z orange ale już wytrzymać nie mogłem jak mi transfer spadał ,a pingi skakały do 1000+

Pierwsze testy Play-a

Obrazek

Obrazek

Wcześniej testowałem play-a ale na abonamencie z blokadą do 5mbps i osiągałem max , teraz zakupiłem na firmę przez internet 25 GB +3GB za 57zł (umowa tylko sim 12 miesięcy) ,a w orange płaciłem 100zł za 25GB wiem o mega upustach przy przedłużaniu umowy gdyż 2 umowę mam za niecałe 8zł miesięcznie 7GB,ale postanowiłem się nie męczyć gdyż u mnie orange jest mocno obciążony, czasami do 4mbps udawało się wyciągać, jednak ping był strasznie niestabilny.

Moje pytanie brzmi czy warto kombinować z anteną zewnętrzną , obecnie mam modem Huawei E3131s-2 kupiony w JD-tech + 2x kable usb 1.8m i 3m , najlepiej internet śmiga na tym kablu 1.8 gdy leży na poduszce xD , ping na ts-ie 68-74 ,w grze 58-80 zależy od sytuacji :) , pliki ściągają się 8,2Mbps, czytałem że większość nadajników play i tak pozwala osiągnąć max 10mbps więc nie wiem czy jest sens inwestować w antenę.
Jak podpinam modem bezpośrednio do komputera to download kuleje ale ping min lepszy ,a na tym kablu 3m ogólnie ping większy i download kuleje (trochę potańczyłem z modemem po pokoju)

Z tym, że parametry też nie są jakoś super stabilne (download/upload)
Obrazek

Mieszkam w Romanowie 42-260 Kamienica Polska woj.Śląskie , nadajnik jakieś 4-5km

Jutro jeszcze po testuje, coś mi netmeter nie działa więc opieram się na speed testach + co jakiś czas zassysam plik :P

Edit:
Najnowszy test
Obrazek

Siła sygnału w MobilPartner waha się od 11 do 14.99 RSSI 85dBm do 97dBm, o dziwo czasami przy słabszym sygnale przepustowość jest lepsza :S

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2014-05-23, 21:08 przez Tesshu, łącznie zmieniany 1 raz.
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Przesiadka z CDMA na Play

Post autor: V4NzI »

Wyniki jakie osiągasz osiągałem bardzo podobne też na Huawei e3131
Po przesiadce na e5170, HSPA+
Obrazek

Antena do e3131 nie pomoże, 7mb to jego max raczej.
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
Tesshu
Stały użytkownik forum

Re: Przesiadka z CDMA na Play

Post autor: Tesshu »

Teoretycznie e3131s-2 jest urządzeniem HSPA+ kategorii 14 (21 Mbit/s)
W praktyce :P
Obrazek

Głównie na pingu mi zależy i aby łącze było stabilne ale tego mi żaden internet radiowy nie zagwarantuje gdyż wpływa na to zbyt wiele czynników, choćby obciążenie sieci :S

Jak się LTE może kiedyś w okolicy urodzi to pomyślę nad lepszym modemem ten jest praktycznie nowy :P

Edit:

Poranny test
Obrazek
Obrazek

Dodam też, że testowałem prędkości na Huawei E3272 który teoretycznie z tego co jest napisane ma taką samą prędkość transmisji danych jak Twój e5170 wyniki są podobne.
Może łapiesz nim LTE i dlatego taka różnica jest??

Testy dla porównania na E3272
Obrazek
Obrazek

PS.Wszystkie te modemy się tak grzeją??nie wiem co będzie jak pochodzi przez 12-16 godzin :P
ODPOWIEDZ