Modem Huawei E3131 podłączony do anteny panelowej Cybertech 17dbi (10m kabla) działał poprawnie przy sygnale około -65db. Pewnego dnia siła sygnału sama wzrosła do -55db a nawet więcej wychodząc poza zakres pomiarowy (na routerze widoczne jako sygnał 100%, przez "miernik sygnału gps" widoczne jako >= -51db czyli też 100% paska).
I od tego czasu zaczęły się problemy z prędkością transferu gdy wpięta jest antena do modemu. Zamiast 4Mbit wychodzi 0,1-0,4 w chwilowych "porywach" do ok. 1Mbit. Problem występował i sam zanikał. Bywają dni że wszystko działa normalnie (2-4Mbit). Nie widać zależności od pogody ani pory dnia.
Co już sprawdziłem:
- Mam dwa modemy Huawei E3131, na obu występuje ten sam problem.
- Podpinałem modemy zarówno bezpośrednio do laptopa jak i przez dwa różne routery tp-linka, bez różnicy.
- nie widać uszkodzeń kabla ani wtyczki
- regulowałem antenę, jest idealnie wycelowana w BTS'a którego widać i mam do niego 2,5km. To jedyny BTS Play Online w okolicy około 17km.
- zmieniałem ustawienie (polaryzację) anteny na poziomą co problemu nie poprawia a jedynie pogarsza pingi.
- modem bez anteny przy sygnale w okolicach -80 do -85db osiąga najlepsze transfery bliskie maksymalnym 4Mbit dla tej oferty Play Online.
Mi już się pomysły kończą. Wpierw błędnie założyłem że rozwiązaniem problemu jest wadliwa wtyczka bo ruszając nią można zmniejszyć siłę sygnału do okolic -60db ale skoro to samo występuje na drugim modemie i nawet przy 100% sygnale (-51db lub mocniejszy) zdarza się osiągać stabilne maksimum 4Mbit to czy problem może być we wtyczce ?
Czy antena może się tak uszkodzić że będzie w losowych chwilach przesterowywała sygnał ? A może po prostu sygnał jest zbyt mocny przy tej antenie ?
Za wszystkie sugestię z góry dziękuję.
Przykład niskiego transferu z anteną:

I po wyciągnięciu anteny, modem przy oknie:

Oraz transfer z anteną gdy akurat wszystko działa prawidłowo:

Sygnał z anteną (akurat był na -53db ale bywa mocniejszy)

Link do zdjęcia pokazującego widok kierunku w którym jest skierowana antena
http://images61.fotosik.pl/1009/d7c943bd43da6eaa.jpg