Problem z dostępem do sieci poprzez router WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kaziukos
Początkujący użytkownik forum

Problem z dostępem do sieci poprzez router WiFi

Post autor: kaziukos »

Witam
Mam ten sam problem z różnymi modelami routerów TP-LINKa.
Sytuacja sprzętowa wygląda tak: Serwer (Linux z włączonym DHCP 192.168.10.0) ---> Routery TP-LINKa (DHCP wyłączone, a ich adresy IP na serwerze przypisane na stałe po adresie MAC)
Routery działają jako AP. Komputery łączące się poprzez routery otrzymują adresy IP z puli 192.168.10.xxx. Routery i serwer pracują 24h/dobę

Po uruchomieniu wszystko działa dobrze. Jednak na drugi dzień lub po kilku dniach (nie ma reguły) komputery nie mogą połączyć się z serwerem poprzez router (nie otrzymują adresu IP), chociaż AP sygnał rozsyła i jest widoczny. Wystarczy jednak wyłączyć i włączyć router i wszystko śmiga. Ciekawe jest to iż, jeżeli w zasięgu jest inny AP z tej samej sieci to komputer połączy się z siecią.
Co może być przyczyną, co mogę zmienić w konfiguracji?

Za wszelkie sugestie dziękuję i pozdrawiam
Kazimierz
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z dostępem do sieci poprzez router WiFi

Post autor: key »

Na jakim sofcie ten TP-LINK? Jak podlaczony (ktory port)?
Nie pomagam na PW.
kaziukos
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kaziukos »

Soft mam oryginalny TP-LINKa. Żadnych aktualizacji, ani podmian na inny soft nie robiłem. Routery są różne. Jeżeli posiada port WAN i 4x LAN to serwer podłączony jest do LAN (WAN nie jest używany). Jeżeli to punkt dostępowy np. TL-WA701ND to ma tylko 1 port (wtedy oczywiste, że podłączam do niego :-) )
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Sprzęt SOHO, najtańsze rozwiązanie to reset sprzętu np. późno w nocy/nad ranem. Taki urok tanich sprzętów w niestandardowych konfiguracjach.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ