Wifi w pensjonacie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wifi w pensjonacie
hej
Jaki sprzęt proponujecie mi do założenia internatu w " pensjonacie" jednopiętrowym , tak aby zasięg wifi obejmował także duży teren na zewnątrz. Dodam że ruter juz posiadam.
Jaki sprzęt proponujecie mi do założenia internatu w " pensjonacie" jednopiętrowym , tak aby zasięg wifi obejmował także duży teren na zewnątrz. Dodam że ruter juz posiadam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Wifi w pensjonacie
W jakim kształcie? Dookoła budynku czy na którąś stronę, co to znaczy duży teren?wifi1234 pisze:tak aby zasięg wifi obejmował także duży teren na zewnątrz.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dolozyc AP w odpowiedniej ilosci. Najlepiej cos dobrego ( http://www.ubnt.com/unifi ) zamiast taniego, chinskiego szmelcu.
Nie pomagam na PW.
-
Dookoła budynku. Własnie coś taniego bym chciał niż unifi.
[ Dodano: 2014-06-01, 15:08 ]
Kiedys w McDonald's widziałem że mają zamontowane jakieś AP na suficie tylko niestety nie pisało jaki to model , firma. Orientuje się ktoś co oni używają. Dodam że widziałem tylko jedno taki urządzenie a więc zasięg musi mieć dobry.
[ Dodano: 2014-06-01, 15:08 ]
Kiedys w McDonald's widziałem że mają zamontowane jakieś AP na suficie tylko niestety nie pisało jaki to model , firma. Orientuje się ktoś co oni używają. Dodam że widziałem tylko jedno taki urządzenie a więc zasięg musi mieć dobry.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ile na to może iść kasy?wifi1234 pisze:Dookoła budynku.
Moja propozycja to 4xAP zewnętrzny na każdą stronę budynku, zamontowany niezbyt wysoko albo z odpowiednim nachyleniem.
Nie pomagam na PW!
-
Oj nie wiem jeszcze ale byle tanio. A jaki AP proponujesz? A i jeszcze cos do wewnątrz
-
- Guru bezprzewodowy
Ma być tanio to na pewno nie będzie dobrze. Do takich zastosowań jak twoje wybór taniego rozwiązania to "samobójstwo" i oznacza kłopoty. w McDonalds widziałeś pewnie to co polecił ci @key i tego się trzymaj. Jeszcze jak duży ten pensjonat?
-
Znaczy niezbyt duzy raczej taki mały domek wypoczynkowy. A jakbym kupił unifi używane taniej ? Używany też można podłączyć pod inny komputer, wystarczy zresetować tak?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mozesz kupic uzywany. Tylko moze lepiej kupic jakas czesc infrastruktury i potem rozbudowywac, niz kupowac syf na raz?
BTW: Uzbrajanie calego budynku jest bez sensu. Jesli masz bar, to zainstaluj WiFi tylko w barze. Do tego stoliki w poblizu gniazdek - masz powod dla ktorego ludzie beda kupowac wiecej piwa etc.
BTW: Uzbrajanie calego budynku jest bez sensu. Jesli masz bar, to zainstaluj WiFi tylko w barze. Do tego stoliki w poblizu gniazdek - masz powod dla ktorego ludzie beda kupowac wiecej piwa etc.
Ostatnio zmieniony 2014-06-01, 15:29 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
Rozumiem, a oprócz tych unifi jakie jeszcze AP mi proponujecie?
PS. A jak kupie używany to nie będzie problemu aby dopisać mój numer IP, kiedyś kupiłem ruter do domu używany i sie nie dało go zainstalować.
PS. A jak kupie używany to nie będzie problemu aby dopisać mój numer IP, kiedyś kupiłem ruter do domu używany i sie nie dało go zainstalować.
-
- Guru bezprzewodowy
"Mały domek wypoczynkowy" to mgliste pojęcie. Musisz się określić w jaki sposób maja korzystać z tego internetu goście. Powierzchnia , ilość pokoi ile kondygnacji? To istotne dane podobnie jak łacze i router, którym dysponujesz. Jest jakaś infrastruktura kablowa, jak z zasięgiem z tego routera, który masz. Trzeba zrobić pomiary sygnału w poszczególnych pomieszczeniach i na zewnątrz. Dużo tego ale to nie mieszkanie 50m2.
-
2 kondygnacje - parter, piętro. Łącze 100 mb/s. ruter który posiadam to: Tp-Link WR340g
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I ile klientów ma się docelowo łączyć z siecią.
IP to nie MAC, czy IMEI. Możesz zmieniać bez problemu. Z resztą, takie urządzenia mają przycisk reset do ustawień fabrycznych.
IP to nie MAC, czy IMEI. Możesz zmieniać bez problemu. Z resztą, takie urządzenia mają przycisk reset do ustawień fabrycznych.
-
Około 20
[ Dodano: 2014-06-01, 17:00 ]
10 pokoi
[ Dodano: 2014-06-01, 17:00 ]
10 pokoi